‹- domů



Černá jeřabina, arónie - posbírané recepty
»» ««


Černá jeřabina, arónie - vyzkoušené recepty

Jeřabiny na buchty

  • Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Jsou dost trpké, a tak se hodí je předvařit v cukerném roztoku.

  • Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (získáte 1,9 l nálevu. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Nesmí se však rozvařit.

  • Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít. Nebo je také zavařit. Vhodnější jsou menší sklenice. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.

  • V zimě můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem si osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.

Kandované jeřabiny na mlsání

  • Omyté jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.

  • Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.

Jeřabiny ve sladké šťávě

  • Černý jeřáb dejte do pekáče bez vody a na 1 kg jeřabin nasypte 1/2 kg cukru. V troubě je pomalu v mírném žáru pečte, dokud nepustí šťávu. Občas je zamíchejte, a jsou-li příliš suché, podlijte je troškou vody, aby se nepřipálily. Poté jimi naplňte sklenice a zavařte je.

Jeřabinový kompot

  • Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.

  • Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky. Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.

Likér z černých jeřabin

  • Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14 dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte.

  • Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

  • Můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno: Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.

Víno z arónie: (Vynikající víno zemité vermutové chuti, skoro cinzano bitter, s vysokým obsahem alkoholu.)

Rozpis na cca 3,3 l směsi na kvašení:

  • 1 kg černých jeřabin

  • 0,8 kg cukru krystal

  • 1,8 l vlažné vody

  • živná sůl pro kvasinky a kvasinky (rasy Malaga, Bordeaux a Champagne. Na rase příliš nezáleží, neboť se všechny vyznačují výbornou kvasící mohutností. Jak zákvas z těchto kvasinek připravit a kolik litrů vína je jedno balení schopno prokvasit je uvedeno v přiloženém návodu. Rovněž živnou sůl pro kvasinky koupíte v každé větší drogerii a poměry se dovíte na obalu.)

  • demižón na kvašení (s bublátkem)


Postup:

  1. Jeřabiny rozdrtíme (z 1 kg jeřabin vznikne cca 1l drti), vzniklou drť vpravíme do demižónu a zalijeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr

  2. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky

  3. Demižón plníme do 3/4 (jako ostatně při výrobě každého ovocného vína)

  4. Uzavřeme zátkou s bublátkem, a uložíme v teple (při pokojové teplotě)

  5. Jeřabiny kvasí pomaleji a dlouho, nejlepší je víno stahovat z kalu až minimálně po 4 měsících!

  6. Zbylý kal po stažení lze vypálit

Sirup z arónie za studena

Potřebujeme:

  • 2 l plodů arónie

  • 80 g kyseliny citronové

  • asi 2 až 3 kg cukru

Jak na to:

  1. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie

  2. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.

  3. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.

  4. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Aróniový kompot dušený v troubě

Potřebujeme: 450 g cukru na 1 kg plodů

Jak na to:

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.

  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.

  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

Arónie a la brusinky

Potřebujeme :

  • 1 kg plodů

  • 600 g cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1/2 lžičky skořice

  • 3 až 4 roztlučené hřebíčky

  • sklenku rumu

  • 1 pektogel

  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Jak na to:

  1. Kuličky arónie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut.

  2. Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka.

  3. Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně.

  4. Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.

Dobrůtka ke svíčkové z arónií

Potřebujeme:

  • 2 kg plodů

  • 1,4 kg cukru

  • vanilkový cukr

  • skořici

  • dva roztlučené hřebíčky

  • půl hvězdičky badyánu

  • nadrobno nakrájený citron

  • 0,2 l rumu

Jak na to:

Vše vyjma rumu smícháme a vložíme na 30 minut do trouby. Poté přilijeme jednu až dvě deci rumu. Podáváme ke svíčkové místo brusinek

Jam z arónie:

Suroviny: 1 kg jeřabin (já měla černé), 60 dkg cukru, mletá skořice, trochu rumu

Postup: Opláchnuté a okapané jeřabiny vložíme do pekáče, promícháme s cukrem, vložíme do předehřáté trouby (180-200°C) a pečeme asi hodinu, občas promícháme. Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Horký džem plníme do sklenic a na chvíli obrátíme dnem vzhůru.

Poznámka: Do každé skleničky jsem ještě před uzavřením přidala lžičku rumu.
Džem je hustý, pikantní, výborný.

Zdravotní marmeláda z arónie

Potřebujeme:

  • 2 l plodů

  • 1 kg krystalového cukru

  • 1/2 l vína (i ovocného)

  • 1/2 lžičky skořice

  • 5 roztlučených hřebíčků

  • sklenku rumu

  • větší špetku sorbanu

Jak na to: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá na cévní choroby.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


‹- domů