‹- Má víra;‹- Helzin svět;

Velikonoční menu
Bílá sobota - menu

  Na Bílou sobotu končí postní doba. Svůj název získala zřejmě od bílého roucha neofytů, kteří se po celý den intenzivně připravovali na křest o velikonoční vigilii (ta ovšem k Bílé sobotě v pojetí starokřesťanské ani dnešní liturgie nepatří). Název může také pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení, konaných tento den před nedělí Zmrtvýchvstání.
  Bílá sobota navazuje na velkopáteční atmosféru půstu, hlídání a návštěvy Božího hrobu, a přináší zlom. Tmu a ticho v katolických kostelích střídá světlo svící, zvonění a varhany, aby myšlenka Kristova kříže a smrti vrcholila znamením jeho zmrtvýchvstání. Bílá sobota představuje hudební umění venkovských kantorů, muzikantů a zpěváků na kostelních kůrech a slavnostní atmosféru procesí a průvodu Vzkříšení. Znamená konec půstu, pečení velikonočních beránků a mazanců, poslední hrkání chlapců s koledováním, toleruje výstřelky mládeže a chodníčky zamilovaných.
  V tento den se lidé nadlábli. Hlavním pokrmem totiž byla velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek. V tento den také na stole nesměl chybět zlatavý mazanec.



    Velikonoční hlavička I:

    Suroviny:
      • 1 kg masa (vepřová plec, uzený bůček, kuřecí maso)
      • sůl
      • 500 g starších housek
      • 750 ml masového vývaru
      • sůl
      • mletý pepř
      • muškátový oříšek
      • 6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
      • po 2 lžících nakrájené pažitky a sekané petrželky
      • tuk na vymazání formy

    Postup:
    • Maso uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Housky rovněž nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým vývarem, promícháme a přidáme k nim nakrájené maso. Troubu předehřejeme na 180 °C.
    • Nádivku osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme pažitku, petrželku a 6 žloutků. Opatrně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivky. Naplníme vymazanou zapékací formu a hlavičku pečeme 40 – 50 min.
    • Pokrm podáváme teplý nebo studený se salátem z čerstvé zeleniny.


    Velikonoční hlavička II:

    Suroviny:
      • 500 g vepřové plece
      • 250 g uzeného bůčku
      • 2 velké stroužky česneku
      • větší hrst nakrájené pažitky a nasekané petrželové natě
      • 50 g droždí
      • 6 vajec
      • 500 g tvrdších žemlí
      • 3/4 l vývaru z masa
      • 2 lžíce mléka
      • špetka cukru
      • mletý pepř
      • muškátový oříšek
      • majoránka
      • sůl

    Postup:
        Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Promícháme. Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, potom vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Velikonoční hlavičku podáváme studenou.

‹- Má víra;‹- Helzin svět;