Jablka v kuchyni


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

JABLKA V KUCHYNI

»«


Obsah jablkových receptů :

   


JABLKOVÉ KOLÁČE, BUCHTY A ŘEZY

Medový koláč s jablky:

Suroviny: 250 g polohr. mouky, prášek do pečiva, 50 g cukru, 1 vejce, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, kůra z 1/2 citronu.

Suroviny náplň: 1,5 kg jablek, kůra z 1/2 citronu, šťáva z 1 citronu, 125 g másla, 100 g rozinek, 2 PL (polévkové lžíce) škrobové moučky, 50 ml vody nebo moštu, 50 g mandlových lupínků.

Postup: Suroviny na zalití: 40 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, cukr na posypání.

Postup:

  1. Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce, citrónovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vychladit.

  2. Jablka oloupeme, rozkrojíme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jablka s cukrem a chvilku podusíme. K poloměkkým jablkům přidáme rozinky, nastrouhanou citrónovou kůru a zalijeme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Necháme za stálého míchání zhoustnout.

  3. Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme formu tak, aby těsto pokrylo i stěny. Na těsto rozetřeme jablkovou směs a povrch posypeme mandlovými lupínky.

  4. Rozpustíme máslo, cukr a med s mlékem a zalijeme lupínky.

  5. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.

« obsah


Hraběnčin jablečný koláč:

Suroviny: 150 g cukru, 400 g hladké mouky, 1 Hera, 4 vejce, 1 pečivový prášek, 1 skořicový cukr, jablka, ořechy.

Postup: cukr, mouku, Heru, žloutky a pečivový prášek zpracujeme na těsto - 1/3 těsta dáme zmrazit. Ze 4 bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. 2/3 těsta rozválíme na pečícím papíru a dáme na plech. Poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem a nasekanými ořechy, na to rozetřeme tuhý sníh, nahoru nastrouháme 1/3 zmrzlého těsta a posypeme ještě ořechy. Pečeme asi 30 - 45 minut.

« obsah


Křehký otáčený jablkový koláč:

Suroviny: 750 g jablek, nejlépe kyselá, 120g cukru, 80g másla.

Suroviny těsto: 250 g hl. mouky, 1 PL ml. cukru, 125g másla, 1 vejce, 2 P.L. studené vody, sůl

Postup:

  1. Vypracujeme těsto a dáme je na 2 hodiny do lednice. Jablka nakrájíme.
  2. Kulatou formu silně vymažeme máslem, posypeme polovinou cukru a jablka do ní pravidelně naskládáme. Posypeme druhou polovinou cukru a na kousky nakrájeným máslem.

  3. Odleželé těsto vyválíme, položíme na jablka a v krajích silně přitlačíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 240 °C, 30 - 35 minut.

  4. Upečený koláč vyjmeme z trouby, přikryjeme talířem a otočíme. Jestliže jste použili šťavnatá jablka, raději při otáčení slijte část karamelu trochu do misky. Koláč je nejlepší ještě teplý. Může se zdobit šlehačkou.

« obsah


Neodolatelný otáčený jablkový otáčený koláč:

Suroviny: 2 kg jablek, skořice, vanilkový cukr, cukr, pečící papír.

Suroviny piškot: 4 vejce, 260 g cukru, 8 PL horké vody, 10 PL oleje, 260 g hladké mouky, 1/2 prášeku do pečiva.

Suroviny mezivrstvy: Sekané ořechy, sekané hrozinky nebo brusinky, citrónová kůra, cukr, kakao podle chuti.

Postup:

  1. Na plech na pečící papír dáme asi 2 kg nahrubo nastrouhaných jablek bez šťávy. Tu z nastrouhaných jablek vymačkáme, dá se vypít jako jablečný mošt. Do nastrouhaných jablek jsme přidali cukr, skořici (podle chuti) a vanilkový cukr. Dobře promícháme a rovnoměrně rozprostřeme.

  2. Na jabka rovnoměrně rozprostřeme směs nasekaných hrozinek, ořechů, podle chuti s kakaem, citrónovou kůrou, strouhaným perníkem a podobně.

  3. Bílky oddělíme od žloutků, ušleháme pevný sníh. Žloutky šleháme a postupně do nich sypeme cukr, a ostatní sypké přísady, přiléváme olej i vodu a vše dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme dobře vyšlehaný sníh.

  4. Piškotové těsto nalejeme na rovnoměrně rozprostřená jablka.

  5. Pečeme při 170° asi 30 min. dozlatova.

  6. Po upečení a vychladnutí si připravíme prkénko, nebo lépe druhý, větší, obrácený plech. Položíme na něj pečící papír, vezmeme plech ve kterém je koláč a překlopíme ho na něho.

« obsah


Mřížkový koláč s jablky:

Suroviny: 400 g hladké mouky, 180 g mletého cukru, 180 g tuku (másla nebo Hery), 70 ml mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, asi 3/4 kg jablek, 5 lžic krystalového cukru, rozinky, skořice.

Postup:

  1. Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí (3-5 minut).

  2. Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Dobře vychladlý tuk nastrouháme, přičemž ho "máčíme" do mouky a rozprostřeme okolo. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek, do důlku vlijeme mléko a vejce. Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto.

  3. Asi pětinu těsta odkrojíme a dáme stranou. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje. (Já proto válím přímo na papíře a s papírem přenesu na plech).

  4. Na plechu na těsto rozložíme vychlazená, zcezená a okapaná jablka, můžeme posypat rozinkami případně skořicí.

  5. Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.

« obsah


Tvarohový koláč s jablky:

Suroviny: 500 g měkkého tvarohu, 120 g rozpuštěného másla, 4 vejce, 140 g krupičky, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, nebo vanilka, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, asi 4-6 jablek, rozinky, máme-li, tak sekané ořechy.

Postup: Dobře vyšleháme žloutky s cukrem, za stálého šlehání pomalu přiléváme rozpuštěné máslo, nakonec vešleháme tvaroh. Přisypeme krupičku s práškem do pečiva, kůru, rozinky, sekané ořechy a na malé kousky nakrájená jablka. Nakonec opatrně vmícháme dobře vyšlehaný sníh. Těsto rozetřeme do menší vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme podle výšky formy asi 20 minut při 175°C.

Poznámka: Koláč je velmi vlahý.

« obsah


Drobenkový koláč s jablky a tvarohem:

Suroviny drobenka: 300g polohrubé mouky,150g másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr.

Suroviny na tvarohovou náplň: 150g másla, 125g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500g tvarohu, citr. kůra, 2 vejce, 1 vanilkový Puding.

A hlavně: 700-800g jablek

Postup:

  1. Připravíme si drobenku.

  2. Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.

  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, nebo menší kousky.

  4. Na tvarohovou náplň nejprve utřete (v robotu) změklé máslo s cukrem vanilkovým i krystalovým, poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce a pudink.

  5. Na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ní potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.

  6. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný.

« obsah


Drobenkový koláč s jablky:

Suroviny: 35 dkg polohrubé mouky, 12 dkg moučkového cukru, 10 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, špetka soli, sklenice nastrouhaných, zavařených, nebo čerstvých jablek, nasekané ořechy, rozinky podle chuti.

Na drobenku: 10 dkg másla, 10 dkg cukru, 15 dkg polohrubé mouky, půl lžičky skořice.

Postup: V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, sůl, tuk, vejce, mléko a promícháme na řidší těsto. Nalijeme na plech s pečícím papírem, poklademe nastrouhanými jablky, nasekanými ořechy a posypeme drobenkou. Pečeme asi 20 minut na 200°C.

« obsah


Švédský jablkový sypaný koláč:

Suroviny: 1 hrnek pšeničné krupice hrubé, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 pečivový prášek, jablka, ořechy, 1/8 másla.

Postup: Krupici, mouku, cukr a pečivový prášek nasypeme do mísy a řádně promícháme. 1/3 směsi (1 hrnek) nasypeme do menšího vymazaného pekáčku, posypeme nastrouhanými jablky a ořechy, 1/3 směsi, zase jablky, ořechy a 1/3 směsi, nakonec bohatě a rovnoměrně poklademe plátky másla. Pečeme asi 1 hodinu.

« obsah


Jablkové řezy s pudinkem:

Suroviny: 450 g hladké mouky, 140 g cukru, 140 g tuku, 2 vejce, trochu mléka a prášek do pečiva.

Postup: Vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme ho na 2/3 a 1/3. Oloupeme jablka, čím víc, tím lépE. Nakrájíme je na plátky, nebo kostičky, dáme je do mísy a přidáme cukr dle chuti a asi 3 vanilkové pudinky (podle množství jablek). Potom vyválíme na plech 2/3 těsta, na to navrstvíme jablka s pudinkem a zbytek těsta dáme nahoru. Propícháme vidličkou a dáme zvolna pécti.

« obsah


Jablková buchta:

Suroviny:1 hrnek oleje, 4 hrnky jablek, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 - 3 PL mléka, 4 vejce a podle chuti koření - mletou skořici, hřebíček, badyán nebo mletý anýz, trochu rumu nebo sušené meruňky - ořechy podle potřeby, tuk na vymazání, mouka na vysypání.

Postup:

  1. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Odebereme 4 hrnky. Vyšší plech vymažeme a vysypeme, případně jej jen vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  2. Vejce spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme olej, mouku, vanilkový cukr, nasekané ořechy, prášek do pečiva a nakonec jablka. Podle potřeby těsto rozředíme mlékem, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě 15 - 20 minut.

  3. Koláč z jablek nakrájíme a můžeme podávat.

« obsah



JABLKOVÉ ZÁVINY A ŠTRŮDLY

  • Občas slyším, zvláště od mužů otázku, co je to závin a co je to štrůdl. Znám i ty, kteří c tom mají jasno, oba pojmy přísně rozlišují a běda, podáte-li jim ke kávě závin, který je dle nich štrůlem, či naopak. Podle mne je závin český překlad německého slova štrůdl - žádný rozdíl mezi nimi není..

  • Nejjednodužší závin je ze zakoupeného listového těsta. Těsta prodávají mražená i chlazená, předpokládám, že každý má svého oblíbence. Recept na domácí listové těsto neuvádím, lze najít na internetu i s videm, kde lze najít i recept na zjednodušené, rychlé listové těsto.

  • Neklasičtější a nejsvátečnější závin je ovšem závin tažený. Ani tento recept neuvádím, i ten se dá najít na internetu i s videonávodem. Jenom dodávám, že k tomu, aby tažené těsto bylo skutečně tenoulinké tak, aby se přes ně dalo číst a vytažené na velikost ubrusu, jak jsme to dělávali, je potřeba nejméně dva páry rukou. A taky trpělivost.

« obsah


Jablkový závin rychlý:

Suroviny těsto: 1 Hera (nebo máslo), 480 g hladké mouky, 7 PL vody, 2 vejce, 2 PL octa.

Suroviny náplň:1/2 kg jablek, cukr, skořic, rozinky, či brusinky, (obojí můžeme předem namočit v rumu), a podle chuti i sekané ořechy a kakao.

Ostatní suroviny:strouhaná houska na podsypámí, vejce (nebo jenom žloutky) na potření.

Postup:

  1. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na tenké plátky. Plech můžeme, ale nemusíme vymazat a vysypat, případně jej jen vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C - 220°C.

  2. Na vále suroviny rychle vypracujeme (vejce nejprve rozvedláme ve vodě)v těsto, které tence rozválíme na obdélník (můžeme i na pečícím papíře, na němž pak závin přeneseme na plech. Střed těsta posypeme strouhanou houskou, pokapeme máslem a nahoru navršíme jablka, která posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, či brusinkami, (obojí můžeme předem namočit v rumu), a podle chuti i sekanými ořechy a kakaem. Nebo můžeme Jablka všemi těmito ochucovadly posypat.

  3. Krátké okraje těsta potřeme vajíčkem, zahneme přes náplň, potřeme vajíčkem a přes sebe přeložíme dlouhé okraje. Hotový závin ještě potřeme vajíčkem.

  4. Závin vložíme do trouby předehřáté na 200°C - 220°C a pečeme do zlatova asi 15 - 20 minut.

« obsah


Jablkový závin křehký:

Suroviny těsto: 300 g hladké mouky, 80g cukru, 150 g másla, 1/6 l mléka, 2 žloutky, špetku prášku do pečiva a z 1/2 citronu kůra i šťáva.

Suroviny náplň:1/2 kg jablek, cukr, skořic, rozinky, či brusinky, (obojí můžeme předem namočit v rumu), a podle chuti i sekané ořechy a kakao.

Ostatní suroviny:strouhaná houska na podsypámí, máslo na pokapání, vejce (nebo jenom žloutky) na potření.

Postup:

  1. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na tenké plátky. Plech vymažeme a vysypeme, případně jej jen vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C - 220°C.

  2. Na vále suroviny vypracujeme v těsto, které tence rozválíme na obdélník (můžeme i na pečícím papíře, na němž pak závin přeneseme na plech. Střed rozváleného těsta posypeme strouhanou hoskou, pokapeme máslem a nahoru navršíme jablka. Jablka posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, či brusinkami, (obojí můžeme předem namočit v rumu), a podle chuti i sekanými ořechy a kakaem. Nebo můžeme Jablka všemi těmito ochucovadly posypat.

  3. Krátké okraje těsta potřeme vajíčkem, zahneme přes náplň, potřeme vajíčkem a přes sebe přeložíme dlouhé okraje. Hotový závin ještě potřeme vajíčkem.

  4. Závin vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova asi 15 - 20 minut.

« obsah



JABLKOVÉ JAMY A POVIDLA

Jablková povidla 1:

Suroviny: 10 litrů jablek, 1,3 kg cukru, 1/2 l vody, pektogel, 3 lžičky kyseliny citronové.

Postup: Vodu svaříme s cukrem až se táhne. Přidáme nastrouhaná jablka, za občasného míchání vaříme 30 - 45 minut, pak vložíme do skleniček a sterilizujeme 20 min.

« obsah


Jablková povidla 2:

Suroviny: 1 kg jablek, 100 g pískového cukru, dle chuti citrónová kůra, voda na podlití.

Postup: jablka oloupeme, ustrouháme je na hrubém struhadle a podlité trochou vody dusíme za občasného míchání na kaši. Pak přidáme cukr a dle chuti citrónovou kůru a ještě chvíli podusíme.
Vlažný hustý protlak (kaši) naplníme do sklenic a sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.

« obsah


Jablková, (nebo hrušková) povidla:

Suroviny: 5 kg jablek, 1/8 - 1/4 l octa, 1 kg cukru, (1 menší kousek skořice).

Postup: Oloupaná a vyjadřincovaná jablka nakrájíme, promícháme s cukrem a octem a necháme stát do druhého dne. Rozvaříme do husta, nepodléváme. Plníme do sklenic s víčky nebo celofánem

« obsah


Jihočeská povidla:

Suroviny: 2 kg jablek, 100 ml vinného octa, 2 kg švestek, 2 kg hrušek, 2 kg cukru krupice, (100ml rumu.)

Postup: Veškeré ovoce omyjeme a osušíme. Švestky vypeckujeme, jablka i hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Všechno ovoce umeleme na masovém mlýnku. Ovocné pyré smícháme s octem a necháme rozležet. Druhý den za stálého míchání pyré vaříme 20 - 30 minut do zhoustnutí. Pak přidáme cukr, ještě 5 minut povaříme a horká plníme do nahřátých skleniček a dobře uzavřeme.

« obsah


Krkonošská pikantní povidla:

Suroviny: 2 kg navinulých jablek, 2 kg sladkých hrušek, 2 kg švestek, 2 kg pěkných rajčat, 1 kg krystalového cukru nebo 0,5 kg fruktozy.

Postup: Jablka a hrušky nakrájíme na kousky (neloupeme!!!) a bez jaderníků je dáme vařit do malinkého množství vody. Švestky spaříme horkou vodou, oloupeme a pomalu rozvařujeme v jiném hrnci (pokud možno bez vody). Po rozvaření propasírujeme, přidáme cukr a vaříme cca 40 min. za stálého míchání. Vlijeme do zahřátých sklenic a streilizujeme při 80°C asi 30 min.

Poznámka: Tato povidla vydrží neskutečně dlouho.

« obsah


Jablečná marmeláda:

Suroviny: 2 kg jablek a 300 - 600 g cukru.

Postup: Do jablek bez jadřinců - mohou být i se slupkou - přidáme několik lžic vody a rozvaříme je. Svaříme na 1/2 objemu, podle chuti přidáme cukr a již dlouho nevaříme. Plníme do nahřátých sklenic.

« obsah



‹-