KURATA PECENA


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

KUŘATA PEČENÁ

»«


Kuře jako husa:

Suroviny: 1 kuře (chlazené), sůl, kmín, 60 gramů sádla, 1/4 litru černého piva, 2 lžíce švestkových povidel, dobré kysané zelí.

Postup:

  1. chlazené kuře večer omyjeme, vysušíme utěrkou, osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku.

  2. Nacpeme do něj zelí, kolik se vleze a necháme je přes noc uležet v lednici.

  3. Ráno zelí ještě jednou důkladně upěchujeme a zašijeme, aby se nedostalo při pečení ven.

  4. Na plotýnce rozpálíme sádlo a kuře na něm krátce orestujeme ze všech možných stran.

  5. Mezitím na kamnech pomaličku ohřejeme pivo s povidly, aby se povidla rozpustila a šla v pivu dobře rozmíchat.

  6. Těmito "pivo-povidly" podlijeme orestované kuře, vložíme je do trouby a pečeme za častého polévání výpekem asi dvě hodiny při 170°C - 200°C

Poznámka: Zelí nejprve napěchujeme do břišní dutiny, zašijeme, poté odhrneme dlaní kůži na krku co nejhlouběji pod prsíčka a vyplníme i takto vzniklou mezeru. Krk rovněž zašijeme.


Nadívané kuře:

Suroviny: Kuře (nejlépe chlazené), sůl, 3 vejce, 6 dkg másla, 6 rohlíků, mléko, nebo smetana, muškátový květ, zelená petrželka, slanina (=špek).

Postup:

  1. Chlazené kuře omyjeme, vysušíme utěrkou, osolíme a připravíme si nádivku.

  2. Dáme šlehat (nejlépe v elektrickém šlehači) bílky se solí. Necháme je šlehat.

  3. Do pěny utřeme žloutky se solí, máslem a muškátovým květem.

  4. Přidáme rohlíky, předem namočené v mléce a jemně nasekanou zelenou petrželku.
  5. Nakonec jemně vmícháme dobře ušlehaný, opravdu tuhý sníh.

  6. Nádivku vložíme do břišní dutiny, potom odhrneme kůži u krku hluboko pod prsíčka, kam až to jde a vyplníme i tuto dutinu.

  7. Zašívat můžeme, já ale pouze přehrnu kůže a opatrně vložím kuře do pekáče (na záda).

  8. Pokladu je slaninou a plátky másla, trochu podleji vodou a dám péci.

  9. Peču zvolna při 150°C asi 2 hodiny, během pečení kuře polévám výpekem.

  10. Ke každé porci masa klademe na talíř i porci nádivky.

  11. Podáváme nejlépe s rýži - může být polita na másle restovanými mandlemi a s kompotem.

Poznámky:

  • Sníh musí být velmi dobře vyšlehán, šleháme jej proto dlouho.

  • Rohlíčky musí být voňavé a chutné, žádné staré mršky.

  • Slaninou myslím obyčejný špek, ale opět kvalitní, měkoučký a voňavý.

  • Muškátový květ je hodně aromatický, stačí 1 - 2 špetky.

  • Péci můžeme různě, při teplotě 130°C až 200°C, teplotu můžeme měnit během pečení. Poléváme výpekem a současně "splachujeme ráfek" karamelu, který se tvoří v pekáči.

  • Je dobré začít nižší teplotou a ke konci kuře dopéci bez poklice kvůli kůrce.

  • Pokud pečeme při 130°C, nemusíme asi 2 - 3 hodiny polévat, ani otevírat pekáč.

  • Upečené kuře poznáme podle holých kostí na konci noh.


Kuře na divoko - na víně:

Suroviny: Kuře (nejlépe chlazené), sůl, 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 3 bobkové listy, sůl, tymián (mateřídouška), kořenová zelenina (3 mrkve, 1 celer, 3 - 4 petržele), 3 cibule, dobré bílé víno na podlití, máslo, slanina (špek, měkounký jako máslo).

Postup:

  1. Dobrou slaninu nakrájíme na klínky, rozložíme na talíř a zmrazíme.

  2. Kuře omyjeme, vysušíme utěrkou, prsíčka prošpikujeme zmrazenou slaninou, osolíme, jemně opepříme a okořeníme tymiánem.

  3. Kuličky pepře, nového koření a jalovce dáme vařit do hrníčku.

  4. V pekáči rozpustíme s máslem jemně nakrájené zbytky slaniny a osmahneme cibuli.

  5. Orestujeme kořenovou zeleninu, odložíme ji na talíř a orestujeme kuře jak jen to půjde.

  6. Kuře zasypeme orestovanou zeleninou, podlijeme vínem a vložíme do trouby.

  7. Pečeme zvolna při 170°C asi 1 1/2 hodiny, během pečení přilijeme ke kuřeti odvar z koření, podle potřeby doléváme víno a kuře často podléváme výpekem, přičemž se snažíme překrýt ho zeleninou s cibulí a smývat tvořící se karamel na stěnách pekáčku.

  8. Nakonec otevřeme pekáček, zeleninu a cibuli shrneme do šťávy - vína a dopečeme na kůrčičku.

  9. Podáváme s opečenými brambory, brusinkami, nebo s kompotem (ideální jsou hrušky + jeřabiny).

Poznámky:

  • Místo vaření koření v hrníčku, můžeme je vložit přímo do pekáče v punčoše, ponožce, nebo pytlíčku.

  • Nesmíme opomenout vyndat bobkové listy.


Kuře s jablky:

Suroviny: Kuře (nejlépe chlazené), 4-6 jablek, 1-2 mrkve, malá cibule, máslo, sůl, grilovaní koření v mlýnku Kotány.

Postup:

  1. Kuře omyjeme a zevnitř i zvenčí osolíme a okořeníme, mlýnek Kotány - grilovaní koření je velmi jemný, jinak můžeme použít pepř, zelenou petrželku, decentně česnek a sladkou papriku.

  2. Jablka zbavíme jádřinců, omyjeme, nakrájíme na kousky a osolíme.

  3. Do břišní dutiny nacpeme co nejvíc osolených jablíček.

  4. prsty odhrneme u krku kůži co nejdál pod prsíčka.

  5. I tuto dutinu vycpeme jablky.

  6. Kuře vložíme do pekáčku, nahoru poklademe plátky másla, ještě trochu okořeníme.

  7. Ke kuřeti vložíme mrkvičku - očištěnou a celou (proto je vhodná pěkná a mladá), malé množství cibule, podlijeme (vodou, nebo jemným zeleninovým vývarem) a dáme péci.

  8. 1 - 2 jablíčka oloupeme, nastrouháme (bez jádřince) a přidáme ke kuřeti. Zahustí a zjemní šťávu.

  9. Pečeme při teplotě 150°C asi 2 hodiny, pak otevřeme, ochutnáme, dochutíme šťávu, troubu zesílíme, polijeme výpekem a dopečeme (na barvu a kůrčičku).

  10. Ke každé porci nasadíme na talíř také pečená jablíčka z vnitřku kuřete a mrkev pečenou ve šťávě.

Příloha: rýže, brambory a salát z rajčat, okurek, mrkvičky, či jablíček , nebo kompot.

Poznámka: Kuře i šťáva vynikají velmi jemnou a vyváženou chutí. Přílišným kořeněním ji pokazíte.



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše