‹-



Střípky receptů židovské kuchyně
»» ««


    I. Mandlový dort na svátky PESACH:

      Suroviny:
        300 gr mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 300 gr cukru 10 vajec 2 navršen PL macesové moučky (strouhanky) šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citrónu špetka soli případně trochu velmi husté, aromatické marmelády trochu oleje a mletých mandlí na dno formy
      Postup:
        Žloutky, cukr, šťávu a strouhanou citr.kůru šleháme na krém. Vmícháme mleté mandle (vl.oř.)a opatrně tuhý sníh z bílků, šlehaný se špetkou soli. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme strouhankou (nejlépe z oříšků nebo mandlí) Ti největší znalci a mlsouni zdokonalují dorty tím, že naplní 1/2 těsta, pak pomocí lžičky na kávu a špičatým nožíkem potřou povrch těsta mnoha malými flíčky husté marmelády a potřou zbytkem těsta. Trouba musí být předehřátá, a plamínky nesmí být nastavené příliš nízko. Podle výšky dortu, pečeme 40 – 50min, jakmile se nelepí na špejli, vytáhneme.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    II. Mandlový Cake Na Pesach:

      Suroviny:
        pro středně velkou formu na pečení: 4 celá vejce
        250 gr krystalového cukru
        trochu třešňové nebo citronové šťávy
        nastrouhaná citronová kůra
        250 gr. mletých mandlí nebo ořechů
      Postup:
        Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme strouhanými mandlemi nebo ořechy. (Nebo použijeme papír na pečení.) Bílek neodděluje od žloutku a nešleháme tuhý sníh, protože to by vedlo k přílišnému vyběhnutí nakynutí bábovky, a následkem toho, se bábovka uprostřed propadne /zhroutí dovnitř. Postačí tedy dobře našlehat celá vejce a poté je se všemi dalšími přísadami důkladně promísit. Těstem naplnit vhodně připravenou formu. Pečeme v předem předehřáté troubě při mírné teplotě asi 60 – 75 minut. Propečení zkusíme špejlí. Jakmile špejle nelepí, ihned vyjmeme z trouby, jinak by příliš „vyschla“. Na přípravu kulatého, většího dortu vezmeme dvojnásobné množství všech přísad. Nebo vezmeme trojnásobné množství všech přísad a pečeme najednou 3 cakes. Dobře snášejí i zamrazení do mrazáku.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    III. Jodenkager- skořicové cukroví:

      Suroviny:
        500 g polohrubé mouky, 250 g rostlinného tuku, 4 vejce, 180 g cukru, mletá skořice, mletá ořechová jádra.
      Postup:
        Do mísy prosejeme mouku, přidáme tuk, 2 celá vejce a 150 g cukru. těsto dobře propracujeme a necháme 30-45 minut odležet. Pak vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku a z ní vykrajujeme kolečka, čtverečky, obdélníčky a jiné drobné tvary. Musíme však dbát na jejich sudý počet do každého tvaru, neboť polovinu každého tvaru namažeme rozšlehanými vejci, posypeme skořicí, mletými ořechy a cukrem; druhými stejnými tvary je přikrýváme. Pečeme na pomaštěném plechu v mírně vyhřáté troubě asi 10-15 minut.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    IV. Pomazánka z telecích jater:

      Suroviny:
        1,5 kg fazolí, 750g telecích jater, 6 vajec, 2 cibule, 50 g husího sádla, pepř, sůl.
      Postup:
        Fazole pečlivě přebereme, namočíme do studené vody. Druhý den je v této vodě uvaříme. Telecí játra opečeme na roštu nebo rožni a uvaříme vejce natvrdo. Jakmile játra, fazole i vejce vychladnou, umeleme je na masovém strojku, přidáme dvě velké cibule nakrájené nadrobno a osmažené do růžova na husím sádle. Nakonec osolíme, opepříme a vše dobře promícháme. Podáváme k chlebu s pažitkou, ale také jako ztuhlou paštiku formovanou do různých tvarů a na talířku ozdobenou listem hlávkového salátu, či jinou zeleninou.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    V. Přírodní telecí to Židovsku:

      Suroviny:
        1 kg telecího masa, 1 cibule, olej, tymián, sůl, dobromysl, pepř.
      Postup:
        Maso vykostíme a nakrájíme na kostky nebo plátky, vložíme na rozpálený olej v kastrolu, osolíme, přidáme špetku tymiánu a sušenou rozdrcenou dobromysl, opepříme a zprudka opečeme dočervena. Pak přidáme velkou nakrájenou cibuli a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měka. Vody nesmíme nalít mnoho, aby po změknutí masa zůstala směs masa a cibule. Podáváme s bramborovými plackami, s rozinkovou rýží a různými zeleninovými saláty.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    VI. Cimes:

      Suroviny:
        400g sušených švestek, 300g křížal, 150g sušených hrušek, 150g hroznového vína, cukr, skořice.
      Postup:
        Několik hodin před vařením namočíme sušené švestky, křížaly z jablek a sušené hrušky. Změklé švestky vypeckujeme a všechno ostatní ovoce nakrájíme na menší kousky. Přidáme dobře omyté a nakrájené bobule hroznového vína, načež všechno vložíme do kastrolu a uvaříme do měkka. Dezert na závěr ochutíme cukrem.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    VII. Horká čokoláda:

      Suroviny:
        75g hořké čokolády (55%); 0,5l mléka; 0,5dcl smetany ke šlehání; 2 kl vanilk. cukru; 2 rovné kl Solamylu. Na ozdobu: 2dcl karamelové šlehačky a strouhaná čokoláda.
      Postup:
        Mléko s čokoládou vložíme do vodní lázně a zahřejeme. Za stálého míchání přidáme Solamyl rozpuštěný v trošce vody nebo mléka, vanilkový cukr a smetanu a opět zahřejeme, dokud se vše nerozpustí. V závěru čokoládu vyšleháme metličkou a nalejeme do 4-5 šálků. Horkou čokoládu dozdobíme ušlehanou smetanou a nastrouháme čokoládu. (Pokud chcete na ozdobení karamelovou šlehačku, tak nechte zkaramelizovat ve vodní lázni cukr do světle hněda a potom vmíchejte do ušlehané šlehačky)
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    VIII. Šoulet:

      Suroviny:
        uzené maso, fazole, hrách, čočka, sůl, kysané zelí.
      Postup:
        Hrách, čočku a fazole přes noc namočíme do osolené vody. Druhý den dolejeme vodu, která se vsákla a uvaříme do měkka. Zvlášť podusíme do měkka kysané zelí. To potom slejeme a vmícháme do luštěnin. Na pánvi opečeme na kostičky pokrájené uzené maso a i s omastkem opět vmícháme do luštěnin se zelím. Dosolíme podle chuti.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    IX. Blincesy - lívance s tvarohem:

      Suroviny:
        250 g polohrubé mouky; 3 vejce; sůl; voda; olej.
        NÁPLŇ: 25g tvarohu; žloutek; 100g rozinek; 100 g mandlí; 1 vanilkový.cukr
      Postup:
        Do mísy prosijeme mouku, vejce, podle potřeby vodu, mírně osolíme a dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a naběračkou naléváme řidké těsto, aby vznikla tenká placka, kterou smažíme jen po jedné straně. Placky klademe do připravené mísy neopečenou stranou dolů. Poté každou placku potřeme náplní s tvarohu, rozinek(předem namočených), sekaných mandlí nebo ořechů a vanilkového cukru. Aby tvaroh držel pohromadě, můžeme přidat žloutek. Nakonec placky přeložíme ze čtyř stran jako šátečkovy koláč a osmažíme z obou stran dozlatova.
.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    X. Cholodnik:

      Suroviny:
        200 g červené řepy, 600 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, ředkvičky, okurka, cibule, kopr, petrželka, 2 vejce, 200 ml láku od okurek, sůl, pepř.
      Postup:
        Červenou řepu nastrouháme a uvaříme spolu s nakrájenými mladými listy v osolené vodě. Odvar přecedíme přes síto, zahustíme smetanou a trochou mouky. Do polévky nakrájíme na tenoučké plátky čerstvou okurku, ředkvičku a cibulku. Přidáme nasekaný kopr, petrželku a dochutíme pepřem a solí.
        Dvě vejce uvaříme natvrdo, rozkrájíme na čtvrtky. Polévku přikyselíme lákem od kyselých okurek a uložíme na chvíli do lednice. Na talíře rozdělíme čtvrtky vajec, zalijeme polévkou a podáváme.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ » mňam « ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


‹-