‹- Má víra;‹- Helzin svět;

Velikonoční menu
Velký pátek

  Velký pátek je pro katolíky dnem hlubokého smutku, protože Ježíš Kristus byl v tento den ukřižován a uložen do hrobu. Nekoná se mše, odhaluje a uctívá se Kříž, strojí se boží hrob. Zpívají se Pašije. Tento den je postní, nejí se žádné maso. Někde jí pouze zbytky pečiva ze Zeleného čtvrtka, obědvají polévku, nebo pouze kávu.



    Vaječná tlačenka:

      Suroviny:
        • 8 natvrdo uvařených vajec
        • 200g nakrájené, vařené zeleniny (mrkev, celer, petržel, hrášek, brambory a podobně)
        • 1 tatarka nebo majonéza
        • 2PL hořčice
        • 3dl vývaru (z dobrého bujónu - slepičí, značka Magi)
        • 1 cibule
        • 1 sáček želatiny v prášku
        • 1PL nakrájené pažitky
        mletý pepř, sůl

      Postup:
        Vejce oloupeme, nakrájíme a přidáme ostatní suroviny. Vše zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozpustili želatinu, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Za občasného promíchání necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Potom vlijeme do formy, vypláchnuté studenou vodou a necháme v lednici ztuhnout.


    Povidlové vdolky s kysanou smetanou:

      Suroviny:
        • 3 hrnky polohrubé mouky (1hrnek = asi 2dl)
        • 1 hrnek mléka
        • 6 PL cukru
        • 1 sáček vanilkového cukru
        • 6 PL tuku
        • 2 žloutky
        • 11 PL sušeného droždí
        • citrónová kůra
        • špetka soli
        • mouka na vál, olej na smažení

      Na zdobení:
        • 1 kelímek zakysané smetany
        • 1 sklenička povidel

      Postup:
        Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, vsypeme droždí a cukr, přilijeme trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny, těsto zaděláme a necháme vykynout. Vykynuté rozválíme na placku silnou asi 5-8mm a hrnkem namočeným v mouce vykrájíme vdolky. Necháme chvíli kynout, pak usmažíme pod pokličkou na oleji. Po otočení již nezakrýváme. Hotové klademe na savý papír a zdobíme povidly a zakysanou smetanou.

‹- Má víra;‹- Helzin svět;