Sušenky


‹- Obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

SUŠENKY - COOKIES
»«

Americké čokoládové sušenky - cookies:

  1. Jsou sušenky, jejichž základní surovinou je čokoláda nebo čokoládové lupínky.

  2. Tradiční recept obsahuje máslo, hnědý a bílý cukr, vejce, jedlou sodu nebo prášek do pečiva, mouku a čokoládu. V závislosti na poměru surovin, míchání nebo době pečení budou některé sušenky měkké a jiné naopak křupavé.

  3. Klíčem k úspěchu těch správných "amerických cookies" (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.

  4. Nejlepší jsou druhý den, rozleží se a chutě se prolnou. Pro změnu, přidejte do nich citronovou kůru, (nešetřete s ní) nasekané ořechy, hrozinky, nebo kandovaného ovoce.



Měkké čokoládové sušenky z "Chutí světa"

Suroviny na 2 plechy:

  • 1 hrnek (225 g) másla, pokojové teploty

  • 1 hrnek (225 g) krupicového cukru

  • 1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru

  • 3 vejce

  • 1 ČL soli

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 1/2 ČL jedlé sody

  • 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky

  • 400 g mléčné čokolády, (nakrájené na kousky vel. mezi 5 - 10 mm)

Postup:

  1. Promíchejte mouku, prášek na pečení, sodu a sůl. V jiné míse máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem. (2 minuty). Přidejte vejce, vanilkový extrakt a prošlehejte. Ve 3 etapách přidejte suchou směs a dobře zapracujte. Na závěr vmíchejte lžící nasekanou čokoládu.

  2. Na plech potažený pečícím papírem dávejte kopečky těsta vrchovatou lžíci, nemusíte je nijak tvarovat a pečte asi 10 minut na 175 °C.

  3. Po vyndání z trouby nechte sušenky asi 2-3 minuty vychladnout, trochu zpevní a budete je moci přesunout na vychladnutí na talíř nebo mřížku.


Čokoládové sušenky z "Vaření.cz"

Suroviny na 2 plechy:

  • 40 g vlašské ořechy

  • 2 ks vejce

  • 250 g cukr krupice

  • 1 špetka sůl

  • 350 g čokoláda na vaření

  • 1/2 balíčku prášek do pečiva

  • 500 g polohrubá mouka

  • 250 g tuk na pečení

Postup:

  1. Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme je do těsta.

  2. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek. Americké čokoládové sušenky pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 °C zhruba tak 20 minut.

  3. Upečené americké čokoládové sušenky necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Sušenky z "Receptů.cz"

Suroviny na 20 ks:

  • Polohrubá mouka 250 g

  • Cukr krupice 250 g

  • Kakao 50 g

  • Vanilkový cukr 1 balení

  • Jedlá soda 1 lžička

  • Skořice 1 lžička

  • Sůl 1/2 lžička

  • Čokoláda - mléčná 155 g

  • Mléko 4 lžíce

  • Vejce 2 ks

  • Máslo (změklé) 225 g

Postup:

  1. Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme je do těsta.

  2. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek. Americké čokoládové sušenky pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 °C zhruba tak 20 minut.

  3. Upečené americké čokoládové sušenky necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Sušenky z "Mufinária"

Suroviny na 2 plechy:

  • 142 g hladké mouky

  • 1/4 lžičky jedlé sody

  • 1/4 lžičky prášku do pečení

  • 1/2 lžičky soli

  • 113 g másla pokojové teploty

  • 90 g cukru krupice

  • 90 g hnědého třtinového cukru

  • podle chuti vanilkového extraktu (opatrně)

  • 1 velké vejce

  • 100 g nasekané čokolády

Postup:

  1. Promíchejte mouku, prášek na pečení, sodu a sůl. V jiné míse máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem. (2 minuty). Přidejte vejce, vanilkový extrakt a prošlehejte. Ve 3 etapách přidejte suchou směs a dobře zapracujte. Na závěr vmíchejte lžící nasekanou čokoládu.

  2. Na plech potažený pečícím papírem dávejte kopečky těsta vrchovatou lžíci, nemusíte je nijak tvarovat a pečte asi 10 minut na 175 °C.

  3. Po vyndání z trouby nechte sušenky asi 2-3 minuty vychladnout, trochu zpevní a budete je moci přesunout na vychladnutí na talíř nebo mřížku.


Americké čokoládové cookies

Suroviny těsto:

  • 40 g vlašských ořechů,

  • 350 g čokolády na vaření,

  • špetka soli,

  • 500 g polohrubé mouky,

  • 250 g cukru krupice,

  • 1/2 balíčku prášku do pečiva,

  • 250 g tuku,

  • 2 vejce.

Postup:

  1. Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a přidáme je do těsta.

  2. Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek. Americké čokoládové cookies pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 200 °C zhruba tak 20 minut.

  3. Upečené cookies necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Americké cookies

Suroviny I:

  • 1 hrnek poloh mouky,

  • 1čl. prášku do pečiva,

  • 1čl. jedlé sody,

  • 1čl. soli,

  • 1čl. skořice.

Suroviny II:

  • 225g rozpuštěného másla.

  • 1,25 hrnku cukru,

  • PL medu,

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 žloutky,

  • 3PL medu.

Suroviny III:

  • 3 hrnky ovesných vloček,

  • dle chuti rozinky,

  • kokos,

  • ořechy,

  • slunečnicová, nebo sezamová semínka.

Postup:

  1. Příprava je velice jednoduchá, jednolitvé ingredience u bodů 1,2 a 3 smícháme nejprve zvlášť a pak vše dohromady. Z těsta uděláme menší kuličky, které klademe na plech (vyložený pečícím papírem) spíše dále od sebe, neboť se nám v troubě trochu roztečnou na menší placičky. Pečeme při teplotě 180 °C v předem předehřáté troubě cca 15 minut.


Americké cookies kakaové s kousky čokolády

Suroviny na 2 plechy:

  • 250 g polohrubé mouky,

  • 250 g cukru krupice,

  • 50 gramů kakaa,

  • 1 vanilkový cukr,

  • 1 čl jedlé sody,

  • skořice,

  • 1/2 čl soli,

  • 350 g čokoládových flíčků, nebo nasekané čokolády,

  • 3 PL mléka,

  • 2 vajíčka,

  • 225 g másla.

Postup:

  1. Zahřejte si troubu na 180°C.

  2. V jedné míse spolu smíchejte všechny suché ingredience - tedy mouku, cukr, kakao, vanilkový cukr, jednou sodu, skořici a sůl.

  3. Do druhé dejte mléko, vajíčka, máslo a čokoládové flíčky a všechny ingredience zpracujte dohromady.

  4. Sypké ingredience z první mísy postupně přesívejte do druhé misky, přičemž následně těsto důkladně propracujte.

  5. Čajovou lžičkou dělejte z těsta malé kuličky, které poté klaďte na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Koláčky pečte v předehřáté troubě asi 9 - 12 minut.

Poznámka: Mezi kuličkami těsta nechávejte na plechu velké mezery, hmota při pečení rozteče a může vám tak vzniknout jedna velká placka.


Americké cookies s rozinkami a ovocem

Suroviny na 70 ks - těsto:

  • 1 vejce,

  • 1/2 balíčku prášku do pečiva,

  • 1 vanilkový cukr,

  • 260 g polohrubé mouky,

  • 200 g cukru moučky,

  • 150 g másla.

Suroviny na ozdobu:

  • 1 balíček hořké čokolády

  • rozinky,

  • jablka,

  • sušené ovoce.

Postup:

  1. Přísady na těsto smícháme v míse (věřte mi, jde to a nejlépe rukama) na husté, mírně lepkavé těsto.

  2. Z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 1,5 cm a klademe je na plech (vymazaný a vysypaný, nebo s papírem) ve vzdálenosti asi 5 cm od sebe.

  3. Jablko a čokoládu nakrájíme na malé kostičky a seshora je lehce zatlačíme do kuliček - při pečení se kuličky roztečou a tak budou zdobit celé sušenky. Kostičky lze i zamíchat rovnou do těsta.

  4. Kuličky vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme do zlátova (asi 15´). Po vytažení je necháme vychladnout a ztvrdnout, na plechu.


Americké čokoládové cookies s kousky čokolády

Suroviny na 2 plechy:

  • 100 g 80% čokolády ,

  • 20 g hladké mouky,

  • 30 g kakaa,

  • 1 čl jedlé sody,

  • 1 špetka soli,

  • 100 g změklého másla,

  • 80 g třtinového cukru,

  • 1 vanilkový cukr,

  • 1 vejce,

  • 100 ml mléka,

  • 80 g čokoládových chipsů (nasekané čokolády).

Postup:

  1. V míse smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni.

  2. V další misce ušlehejte máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, tu smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a vejci.

  3. Směs nalijte do suchých ingrediencí, přidejte mléko a vše lehce promíchejte.

  4. Na závěr do těsta přisypte nasekanou čokoládu nebo čokoládové chipsy a opět velmi lehce promíchejte.

  5. Lžící navršte malé kopečky těsta na plech s pečícím papírem. V troubě se hodně roztečou.

  6. Sušenky pečte asi 18 minut (dle velikosti) na 200°C. Nechte je vychladnout, pokud máte pevnou vůli

  7. Sušenky uchovávejte v chladnu v dobře uzavřených nádobách


Velice čokoládové cookies s kousky čokolády

Suroviny na 2 plechy:

  • 125g čokolády (alespoň 70% kakaa),

  • 150g mouky,

  • 30g kakaa,

  • 1 čl. prášku do pečiva,

  • 1/2 čl.soli,

  • 125g změklého másla,

  • 125g cukru,

  • 1 č.l. vanilkového extraktu,

  • 1 vejce rovnou z lednice,

  • 150-350g čokoládových vloček.

Postup:

  1. Smícháme máslo a cukr, přidáme rozehřátou čokoládu a dobře spojíme. Pak vmícháme vanilkový extrakt, vejce a nakonec všechny sypké ingredience pres sítko. Vymícháme a přisypeme čokoládové vločky a pořádně spojíme, nejlépe stěrkou. Plech si vyložíme pečícím papírem a naklademe dvanáct hromádek hmoty (nejlépe naběračkou na zmrzlinu a nožem. Dáváme dost daleko od sebe, nejlépe použit dva plechy. Pečeme na 170°C asi 18 minut. Vyzkoušíme špejlí Ihned po vyndání z trouby sesuneme spolu s papírem na pracovní plochu, necháme vychladnout a přendáme na tác až po úplném vychladnuti, jinak se rozpadnou.

  2. Vydrží až dva týdny stále stejně úžasné.



Sušenky karamelové - typu Lotus:

  • Značka Lotus vzniká v belgickém městě Lembeke pod rukama tří bratrů Boone s pomocí celé rodiny. Specializovala se na karamelové sušenky a perníčky, které pojmenovali právě Lotus a to podle lotusového květu, který také představuje čistotu.

  • Všechny své produkty rozváželi v ikonickém červeném autě. Pan Boone trávil celé dny a noci s tím, že ochutnával a vylepšoval těsto na sušenku aby dosáhl dokonalého spojení kávy a sušenky.

  • Sušenky se podávaly ke kávě na Bruselském veletrhu a tisíce návštěvníků a turistů se do nich zamilovaly. A protože s kávou se staly nerozlučnou dvojkou, a aby si zachovaly čerstvost a křupavost, bratři Boonovi je začali balit po jedné.

  • Originální karamelové sušenky značky Lotus jsou známé po celém světě již 80 let. Díky své jedinečné karamelové příchuti se skvělé hodí pro každou příležitost.


Sušenky (spekulky) Lotus karamelové hrnkové

Suroviny 1. těsto:

  • karamelový sirup:

  • 1 hrnek třtinový cukr

  • 1/2 hrnek vroucí voda

Suroviny 2. těsto:

  • 4 hrnky hladká mouka

  • 1 hrnek třtinový cukr

  • 1/2 - 1 hrnek karamelový sirup

  • 1 kostka máslo

  • 1/2 lžičky soda

  • 1/2 lžičky sůl

  • 1 lžička skořice

  • na šp. lžičky mletý pepř

  • na šp. lžičky mletý hřebíček

  • na šp. lžičky mletý zázvor

  • na šp. lžičky mletý muškátový oříšek

Postup:

  1. Do hrnce s tlustým dnem necháme pomalu rozpustit třtinový cukr. Když se všechen cukr rozpustí na karamel, vlijeme vroucí vodu. Zde postupujte opatrně, protože horký karamel rád prská. Pomalu necháme všechen karamel rozpustit, dokud nevznikne sirup. Pokud nechcete u rozpouštění sirupu stát, klidně plotnu vypněte a nechte jej stát do rána, karamel se sám přes noc rozpustí.

  2. Po vychladnutí karamelového sirupu se můžeme pustit do těsta.

  3. Rozmíchejte máslo s cukrem a karamelovým sirupem. Poté přidejte mouku, sůl a všechno koření a vypracujte vše do hutného těsta. Pokud se vám lepí těsto příliš na prsty, přidejte trochu mouky.

  4. Vzniklé těsto rozdělte na 4 kusy a každý z nich rozválejte na tenký plát. Pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé sušenky. Použít můžete jakákoliv vykrajovátka, např. ty, co máte na perníky.

  5. Vykrájené sušenky vkládejte na plech, vyložený pečícím papírem a dejte jej péci do předehřáté trouby na 180°C a pečte 12 minut.

  6. Když jsou sušenky upečené, nechte je vychladnout. Po vychladnutí jsou sušenky tvrdé a při namáčení do kávy změknou.


Sušenky(spekulky) Lotus karamelové II.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky

  • 130 g cukru krupice

  • 4 PL vody

  • 130 g másla

  • 1 ČL skořice

  • 2 špetky soli

  • na špičku ČL:

  • muškátový oříšek nebo květ

  • mletý hřebíček

  • mletý zázvor

  • mletý pepř (určitě tam patří!)

Postup:

  1. Vše sypké promíchat v míse, přidat máslo a 30 g cukru a dobře promneme. Ze zbylého cukru uvaříme karamel, odstavíme, přidáme vodu a vaříme do rozpuštění. Vychladlé přidáme do směsi.

  2. Vypracujeme těsto, ze kterého děláme válečky, které zploštíme do oválků a zdobíme řadou vpichů vidličkou nebo razítkem. Pečeme na 160°C asi 15 minut. Vychladnout musí na plechu, aby karamel opět ztuhl.


Karamelové sušenky

Suroviny:

  • 175g cukru (třtinového)

  • 115g másla

  • 1 vejce

  • 100g hladké mouky

  • 100g polohrubé mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 10 ks mléčných karamelek

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si 3 plechy.

  2. . Cukr vyšleháme se změklým máslem do krémové hmoty, přidáme vajíčko a znovu šleháme. Smícháme si mouky, prášek do pečiva a sodu, tuto směs po lžících vmícháváme. Nakonec přidáme drobně nakrájené karamelky.

  3. Těsto dáváme na plech za pomoci dvou lžiček (zhruba velikost a tvar vlašského ořechu), necháváme dostatečné mezery, aby se sušenky měly kam roztéct.

  4. Pečeme 8-10min. Necháme vychladnout na plechu.


Bezlepkové karamelovo-kořeněné sušenky Lotus

Suroviny:

  • 300 g bezlepkové mouky ( na př. 200g rýžové a 100g modré Doves farm)

  • 130 g cukru krupice

  • 4 PL vody

  • 130 g másla

  • 1 KL skořice

  • špetka muškátového oříšku

  • špetka mletého hřebíčku

  • špetka mletého zázvoru

  • špetka mletého pepře

  • 2 špetky soli

Postup:

  1. Vše sypké v míse promícháme, přihodíme máslo a 30g cukru a dobře promneme.

  2. Ze zbylého cukru uděláme karamel. Vhodíme jej do kastrůlku a necháme na plotně rozpustit a zezlátnout.

  3. Odstavíme a přidáme vodu. Dáme znovu vařit do rozpuštění.

  4. Necháme vychladnout a následně přidáme do směsi v míse.

  5. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme válečky, následně sploštíme do oválků a ozdobíme. Užila jsem vidličku a udělala dvě řady vpichů.

  6. Pečeme na 160°C asi 15 minut dle trouby,

  7. Po upečení necháme dobře vychladnout na plechu a pak teprve sundáme

.

‹- Obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše