Aronie


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

ARONIE = TEMNOPLODEC = ČERNÁ JEŘABINA

»«


Arónie je často pěstovaná jen k dekorativním účelům. Jeho plody jsou však bohatým zdrojem vitamínů, rutinu, železa, jodu a dalších látek, které podporují imunitní systém, zpevňují cévy, snižují vysoký tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Utržené plody arónie jsou za syrova trpké, ptactvu chutnají, ale pro člověka moc poživatelné nejsou. Kuchyňskou úpravou však z nich lze připravit mnoho dobrých a zdravých pochutin - sirupy, džemy, domácí likéry, víno nebo kompoty.


Obsah receptů z aronie:

  


Můj vyzkoušený universální recept I.

Suroviny (množství podle chuti):

  • cukr
  • citrony kůra
  • šťáva
  • skořice ... (nemusí být)
  • hřebíčky... (nemusí být)
  • trochu rumu... (nemusí být)

Postup: Kuličky otrhej ze stopek, můžeš je povařit v červeném víně, nebo dát do pekáče a prosypané cukrem péct v troubě. Pustí šťávu a pak je vaříš ve vlastní šťávě. (Já jich mívám opravdu hodně, takže peču v troubě, peču v remosce a vařím v obřím hrnci, vše najednou). A všechno tak dlouho, až jsou i slupičky měké. Dělám to i několik dní, vždycky rozvařím, povařím, rozpeču a nechám schládnout, rozležet chuti a pokračuji další den (ušetří to čas a lépe to dochutíš). Co se týče chuti, musíš se řídit vlastní, Aronie je pokaždé jinak sladká i jinak šťavnatá.

Poznámka:Citrony jsou důležité. Jinak to vařím jako takový jam, něco jako brusinky. Ale pozor, hodně to potom ztuhne, takže tak akorát. Je to moc dobré, ale musí se rozvařit ty slupky.

« obsah aronie


Můj vyzkoušený recept II.

Suroviny (množství podle chuti):

  • cukr
  • citrony kůra
  • šťáva
  • skořice ... (nemusí být)
  • hřebíčky... (nemusí být)
  • trochu rumu... (nemusí být)

Postup: Z kuliček Aronie vymačkáme šťávu jako na mošt. Můžeme v odšťavňovači, nebo v lisu. Ale protože jsou v jeřavinách drobounké pecičky, je třeba šťávu propasírovat přes jemné pláténko. Dále postupujeme jako u jiné marmelády. Nechceme-li šťávu zbytečně dlouho vařit, použijeme raději želírovací prostředek.

Poznámka: Tuto práci je lépe dělat venku, šťáva z jeřabin silně barví. V ýsledkem je velice jemná marmeláda, spíše rosol, která má zvláštní aroma i chuť a podobně jako u černého rybízu, je třeba si na ni zvyknout.

« obsah aronie


Předváření Aronie v cukerném roztoku.

Aronie je dost trpká, proto se hodí předvařit ji v cukerném roztoku.

Suroviny na 1,9 l nálevu: 1,5 kg cukru a 1 litru vody

Postup:

  1. Rozpusťte cukr ve vodě a roztoku jeřabiny předvařte. Ztratí tuhost a částečně se prosladí, nesmí se však rozvařit.

  2. Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít.

  3. Chcete-li je zavařtit, pak:

    1. Vhodnější jsou menší sklenice.

    2. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili.

    3. sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.

  4. V zimě si můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.

« obsah aronie


Kandovaná aronie na mlsní

Suroviny na 1,9 l nálevu: 1,5 kg cukru a 1/2 litru vody

Postup:

  1. Omyté jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.
  2. černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý

« obsah aronie


Aronie ve sladké šťávě

Suroviny: 1 kg jeřabin a 1/2 kg cukru

Postup: Černý jeřáb dejte do pekáče bez vody a na 1 kg jeřabin nasypte 1/2 kg cukru. V troubě je pomalu v mírném žáru pečte, dokud nepustí šťávu. Občas zamíchejte, a jsou-li příliš jeřabiny ve sladké šťávěsuché, podlijte troškou vody, aby se nepřipálily. Poté naplňte do sklenic a zavařte je.

« obsah aronie


Kompot z aronie

Suroviny: Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.

Postup:

  1. Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami.

  2. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky.

  3. Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut.

  4. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.

« obsah aronie


Likér z černých jeřabin

Suroviny: Čtyřlitrová láhev, 1 l černých jeřabin 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy)

Postup:

  1. Do čtyřlitrové láhve dejte jeřabiny, zalijte lihovinou. Nechte je 14 dní uložené v chladné místnosti a každý den je promíchejte.

  2. Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

  3. Nakonec můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno - zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.

« obsah aronie


Víno z aronie:

Vynikající víno zemité vermutové chuti, skoro jako cinzano bitter, s vysokým obsahem alkoholu.

Suroviny na cca 3,3 l směsi na kvašení:

  • 1 kg černých jeřabin

  • 0,8 kg cukru krystalu

  • 1,8 l vlažné vody

  • živná sůl pro kvasinky a kvasinky rasy Malaga, Bordeaux, nebo Champagne. Na rase příliš nezáleží, neboť se všechny vyznačují výbornou kvasící mohutností.

  • Jak zákvas z těchto kvasinek připravit a kolik litrů vína je jedno balení schopno prokvasit je uvedeno v přiloženém návodu. Rovněž živnou sůl pro kvasinky koupíte v každé větší drogerii a poměry se dovíte na obalu.

  • demižón na kvašení (s bublátkem)

Postup:

  1. Jeřabiny rozdrtíme (z 1 kg jeřabin je cca 1 l drti), vzniklou drť vpravíme do demižónu a zalijeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr

  2. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky

  3. Demižón plníme do 3/4 (jako ři výrobě každého ovocného vína)

  4. Uzavřeme zátkou s bublátkem, a uložíme v při pokojové teplotě

  5. Jeřabiny kvasí pomalu a dlouho, víno stahujeme z kalu minimálně po 4 měsících!

  6. Zbylý kal po stažení lze vypálit.

« obsah aronie


Sirup z aronie za studena

Suroviny: 2 l plodů arónie, 80 g kyseliny citronové, 2 až 3 kg cukru

Postup:

  1. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie

  2. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo

  3. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
  4. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí, což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

« obsah aronie


Aroniový kompot dušený v troubě

Suroviny: 450 g cukru na 1 kg plodů.

Postup:

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.

  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.

  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

« obsah aronie


Aronie a la brusinky

Suroviny:

  • 1 kg plodů aronie
  • 600 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 až 4 roztlučené hřebíčky
  • 1 pektogel
  • sklenka rumu
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

  1. Kuličky arónie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut.

  2. Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka.

  3. Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně.

  4. Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.

« obsah aronie


Dobrůtka ke svíčkové z aronií

Suroviny:

  • 2 kg plodů
  • 1,4 kg cukru

  • vanilka

  • skořice

  • 2 roztlučené hřebíčky

  • 1/2 hvězdičky badyánu

  • nadrobno nakrájený citron

  • 0,2 l rumu

Postup: Vše vyjma rumu smícháme a vložíme na 30 minut do trouby. Poté přilijeme jednu až dvě deci rumu. Podáváme ke svíčkové místo brusinek

« obsah aronie


Jam z aronie i červených jeřabin

Suroviny:

  • 1 kg aronie (nebo červenýchjeřabin)

  • 60 dkg cukru

  • mletá skořice

  • trochu rumu

Postup: Opláchnuté a okapané jeřabiny vložíme do pekáče, promícháme s cukrem, vložíme do předehřáté trouby (180-200°C) a pečeme asi hodinu, občas promícháme. Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Horký džem plníme do sklenic a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Do každé skleničky ještě před uzavřením lze přidat lžičku rumu.

« obsah aronie


Zdravotní marmeláda z aronie

Suroviny:

  • 2 l plodů

  • 1 kg krystalového cukru

  • 1/2 l vína (i ovocného)

  • 5 roztlučených hřebíčků

  • sklenka rumu

  • větší špetka sorbanu

Postup: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá na cévní choroby.

« obsah aronie



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše