|
mletá skořice
trochu rumu |
|
Postup: Opláchnuté a okapané jeřabiny vložíme do pekáče, promícháme s cukrem, vložíme do předehřáté trouby (180-200°C) a pečeme asi hodinu, občas promícháme. Před koncem pečení džem lehce poprášíme skořicí. Horký džem plníme do sklenic a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Do každé skleničky ještě před uzavřením lze přidat lžičku rumu.
« obsah aronie
Zdravotní marmeláda z aronie
Suroviny:
2 l plodů
1 kg krystalového cukru
1/2 l vína (i ovocného)
|
5 roztlučených hřebíčků
sklenka rumu
větší špetka sorbanu |
Postup: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrolu, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařící marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá na cévní choroby.
« obsah aronie
‹-
Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše