‹- Zpět na obsah všech receptů ‹- Helzin svět ‹- Má víra - domov mé duše
CUKROVÍ PEČENÉ Ttěsta máslová a jak na ně:
o Máslová těsta obsahují poměrně hodně másla. Musí se proto zpracovat velice rychle, poté odpočinout v lednici. Pokud se během zpracovávání těsta máslo zahřeje příliš, vyteče z těsta, což už nelze napravit.
o Máslo můžeme sice nahradit jiným tukem, ale na chuti je to poznat. Použijeme máslo mírně změklé. Já však raději používám máslo dobře vychlazené, které pak strouhám do mouky na hrubším struhadle, přičemž ho neustále "namáčím" v mouce.
o Při vykrajování, či jiném formování těsta je dobré mít v kuchyni chladno, cukroví nachystané na plechu buďto hned péci, nebo odložit do chladu.
o Pečeme v troubě vyhřáté asi na 180°C do zlatova, vodítkem je vůně linoucí se z trouby.
o U tmavých těst je pomůckou i to, že cukroví se přestane lesknout.
o Barvu cukroví volíme i podle našich konzumentů, někdo má raději cukrovíčko světlé, někdo do tmava vypečené.
o Plechy netřeba vymazávat ani vysypávat, pečící papír používáme jen proto, abychom nemuseli plechy čistit.
Z lineckých těst můžeme podle fantazie a chuti připravit bezpočet druhů cukroví pomocí různých tvarů, náplní, krémů, polev a ozdob. Pokud uvedu, nebo najdete někde recept z lineckým těstem, které má jiný poměr surovin, než základní vždy můžete použít základní těsto. Zbylá linecká kolečka využijte místo piškotů pod vosí hnízda a podobně. Linecké těsto základní: Suroviny: 200g moučkového cukru, 400g másla, 600g hladké mouky. Můžeme přidat 1 vajíčko, citrónovou kůru a vanilku, nebo i trochu propeče.
Postup: Sypké suroviny smícháme a zapracujeme máslo. Vejce nám usnadní práci, nemusí však být. Citronová kůra a vanilka těsto ochutí, avšak obojí musí být velmi jemné, raději prosáté. Těsto necháme odpočinout alespoň přes noc v chladnu, dobře zabalené fólií. Vytvořené tvary skládáme na plech a pečeme při 175°C asi 5 - 10 minut podle velikosti tvarů a naši chuti dorůžova. Poznámky:
Tvary vykrajujeme z vyváleného plátu, nebo tvoříme věnečky, rohlíčky, či tyčinky pomocí tvořítka, nebo na masovém mlýnku. Tvary můžeme podle své fantazie na sebe skládat po upečení a pak je lepit je podle chuti krémy, či zavařeninami. Tvary můžeme skládat na sebe už i před pečením. Tvar lze i posypat podle chutí sekanými ořechy, hrozinkami, kandovaným ovocem a podobně, překrýt pak dalším tvarem a péct. Těsto můžeme obarvit a taky ochutit kakaem. Rovněž lze smíchat bílé a tmavé těsto a z něj tvarovat vykrajovátkem, či mlýnkem "duhové" pečivo. Těsto lze použít i na košíčky. Linecké těsto z vařených žloutků:
Suroviny: 400 g hladké mouky, 260 g másla, 120 g moučkového cukru, 4 vařené žloutky, můžeme přidat i trochu kypřidla (prdopeč, soda).
Postup: Žloutky i máslo nastrouháme, přidáme prosátou mouku (s kypřidlem), prosátý cukr a vypracujeme hladké těsto, s které zpracováváme a používáme stejně, jako linecké těsto základní. Pečeme při 175°C do zlatova. Tipy na linecké cukroví:
Linecká kolečka: Linecké věnečky: Linecké tyčinky: Išlské dortíčky:
Upečeme pouze plná kolečka, která slepujeme krémem ořechovým, kakaovým, čokoládovým, ovocným (s kandovaným ovocem, nebo zavařeninou, citronovým a podobně. Krém chutnáme a můžeme popustit uzdu fantazii. Musí být dostatečně pevný (můžeme ho i zahustit piškotovými drobečky), aby se dal použít ve vyšší vrstvě. Raději volíme krémy, které v teple "netají" a jsou bez syrových vajec. Slepená kolečka poléváme čokoládovou, rumovou, kakaovou nebo citronovou polevou a zdobíme podle fantazie. Ořechové zdobíme polovinou ořechu, ovocné kousky kandovaného ovoce, citronové poléváme bílou, citronovou polevou atd. Takto připravíme několik druhů dortíčků. Moka: Hříbečky: Vánoční hvězdičky: Stromečky:
Vykrajujeme tvary hvězdiček alespoň tří velikostí. Upečené slepujeme na sebe jako stromečky krémem, poléváme polevou obarvenou zeleným potravinářským barvivem a zdobíme jako stromeček nasekaným kandovaným ovocem, nebo cukrovíčko jemně "posněžíme" kokosem, či strouhanými ořechy, nebo mandlemi, nebo koupenými ozdůbkami. Krinolínky:
Z odpočatého těsta vyválíme asi 2 mm silný plát. Vykrajujeme růžičky tří až čtyř velikostí, nemáme-li růžičky, použijeme kolečka, nejlépe s půlkulatými "ozdůbkami" po obvodě. Vykrájené tvary skládáme na sebe od největšího po nejmenší. Uprostřed uděláme držadlem vařečky důlek. Pečeme v prudké troubě do zlatova. Upečené poléváme růžovým rumovým ledem, nebo jinou růžovou polevou, nahoru do důlku dáme kopeček pikantní zavařeniny, dobrá je malinová. (Polevu barvíme ovocným sirupem). Pařížská linecká kolečka s čokoládovou polevou:
Z odpočatého těsta vyválíme asi 4mm silný plát, z kterého vykrájíme kolečka. Upečeme při 180°C asi 15 minut do zlatova, sundáme z plechu a dáme dobře vychladnout. Den předem si připravíme Pařížskou náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g kakaa a 1 hrnku cukru krupice svaříme, přidáme 100 g čokolády na vaření, nalámané na kousky a mícháme, dokud se nerozpustí. Hmotu dáme přes noc do lednice. Ráno vychladlou náplň do tuha vyšleháme vložíme do pytlíku a zdobičkou nanášíme na upečená a vychlazená kolečka. Opět dáme do chladna. Dobře vychlazené (aby se krém nerozpouštěl a poleva rychle ztuhla), polijeme čokoládovou polevou. Čokoládová poleva: Rozpustíme100% tuk (například Ceres) s hořkou čokoládu (na vaření, nebo více procentní) v poměru 1:2 - tedy 1 díl tuku a 2 díly čokolády. Košíčky, misky, labutě:
Z lineckého těsta můžeme péci i košíčky a jiné trojrozměrné tvary.
Těsto "uždibujeme", nebo si předem rozdělíme na stejné kousky a vtlačujeme do formiček. Těsto vyválíme, vykrojíme kolečka a ta vtlačíme do formiček. Těsto vyválíme, vykrájíme tvary a ty pokládáme na formičky, které máme na plechu otočení dnem vzhůru. Košíčky a jak na ně:
o Nejjednodušší je použít těsto linecké.
o Košíčky jsou výborné cukroví a to i v časové krizi. Pečení je rychlé, nic nevykrajujete a nepřevalujete těsto. Upečené můžeme uschovat i bez plnění a zdobení.
o Já si v takovém případě nachystám do lednice různé krémy, ochucenou marmeládu a nějaké hrozinky, či kandované ovoce namočené v rumu. Když potom chystám na stůl, vezmu potřebný počet košíčků, naspod dám kousek marmelády, na ni podle chuti a času hrozinky, nebo nějaké ovoce, nahoru nějaký krém, případně ještě úplně navrch nastrouhám čokoládu.
o Košíčkové formičky můžeme vymazat (vytřít štětcem namočeným v oleji) a vysypat hrubou, nebo polohrubou moukou. Dáte si ji do misky nabíráte ji formičkou a vysypáváte.
o Máme li dobrý tvar formiček, kónický tak, že upečené košíčky lehce "vytlačíme", nemusíme vymazávat, ani vysypávat. Základní těsta na košíčky: Linecké: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, vanilka a kůra. Mandlové: 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, vanilka, kůra, 3 žloutky a 120 g neloupaných mletých mandlí. Podle M.J. Sandtnerové: 30 g cukru, 105 g másla, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, vanilka a kůra. Košíčky s karamelovým krémem: Suroviny těsto: 340 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla.
Suroviny náplň: 200 g másla, 1 slazené kondenzované mléko v plechovce (250ml), kakao.
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, a dáme ho do lednice odpočinout. Sladké kondenzované mléko v uzavřené plechovce vaříme ve vodě alespoň 3 hodiny (vodu doléváme, plechovka musí být ponořená) potom vyjmeme a dáme vychladit. Druhý den těsto přepracujeme, vtlačíme do košíčkových formiček a při teplotě 175°C pečeme 5-10 minut. Košíčky vyklopíme a dáme vychladnout. Než zchladnou, utřeme si 200 g másla a po troškách přidáváme kondenzované mléko, které je vařením krásně zkaramelizované. Karamelový krém můžeme ještě dochutit kakaem, rumem, kávou, ořechy marmeládu a podobně. Košíčky naplníme krémem, a dáme vychladit. Dobře vychlazené polijeme čokoládou a zdobíme podle nálady. Ovocné košíčky
Suroviny těsto: 300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 200g másla, 2 žloutky, ovoce.
Suroviny krém:: 3 PL hladké mouky a 1/4l mléka uvaříme na kaši. Vyšleháme15dkg másla, 12dkg cukru a rum, přidáme vychladlou kaši a opět vyšleháme. Dáváme pozor, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu. Pokud toto opomeneme a krém se nám "srazí", pak sraženou hmotu nahřejeme a znovu vyšleháme.
Postup: Vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1hodinu odležet. Vtlačíme je do formiček, upečeme košíčky a plníme marmeládou, na ni dáme různé ovoce (banán, kivi, jahody, broskve, mandarinky a podobně), nahoru nastříkáme krém. Ozdobíme ovocem, strouhanou čokoládou, barevnou želatinou, nebo polijeme čokoládou.
Poznámka: Místo ovoce můžeme použít taky datle, nebo fíky. Košíčky různě plněné - Těsta a postupy: Připravíme si některé ze základních těst: Linecké - 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, vanilka a kůra. Mandlové - 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky, vanilka a kůra, 3 žloutky a 120 g neloupaných mletých mandlí. Podle M.J. Sandtnerové - 30 g cukru, 105 g másla, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, vanilka a kůra. Typy na plněné košíčky S mandlovou hmotou: Postup: Cukr, bílek a šťávu z citronu umícháme do zhoustnutí, přidáme mandle a dobře znovu vymícháme. Na dno košíčku položíme hmotu, na ni višni a nahoru opět hmotu. S máslovou nádivkou: Postup: Máslo utřeme, nebo vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilku marmeládu k obarvení a lžíci rumu. Košíčky naplníme a po ztuhnutí nádivky poléváme čokoládovou polevou.
Poleva: 100 g Ceresu, nebo jiného 100% tuku (někdo používá máslo) a 200 g hořké čokolády (na vaření, nebo 60% i více %) rozpustíme pomalu, nejlépe ve vodní lázni a promícháme. Připravíme si jí dostatek, použijeme ji i na další cukroví. Se šlehanou smetanou: Postup: S kompotovaným ovocem: Míchané: S ovocným krémem:
Postup: Bílky, zavařeninu a cukr třeme asi 1 hodiny, poté vmícháme tuhý sníh z bílků. Naplníme do kornoutku a košíčky plníme před konzumací.
Poznámka: Tato náplň je pro košíčky z mandlového těsta.
S máslovým krémem čokoládovým:
Poznámka: Tato náplň je pro košíčky z mandlového těsta. Pečené s ořechovou náplní: Suroviny těsto: 400g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 280g másla, 4 žloutky. Suroviny nádivka: 200g mletých ořechů, 400g moučkového cukru, 4 bílky.
Čokoládová poleva: Rozpustíme100% tuk (například Ceres) s hořkou čokoládu (na vaření, nebo více procentní) v poměru 1:2 - tedy 1 díl tuku a 2 díly čokolády.
Postup: Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček, na dno dáme kousek marmelády a doplníme nádivkou. Hotové a vychladlé poléváme čokoládou.
Poznámky: Marmeládu na dno vtlačeného košíčku volím pikantní, míchám ji s rozsekanými brusinkami (vypadají jako rozinky, jsou tmavější a zdravější a chutnější), přidávám citrónovou šťávu,povidla, rum, případně použiji pouze sekané, ochucené hrozinky, kandované ovoce, či jakoukoliv pikantní směs. Po upečení a vychladnutí vyklopím, poleji čokoládovou polevou a posypu nahrubo strouhanými oříšky dřív, než poleva zaschne. Je to výborné a není to vůbec pracné. Pečené s mandlovou náplní:
Suroviny těsto: 210 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 105 g másla, špetka tlučené vanilky, citronová kůra, 2 žloutky, vejce na potření.
Základní suroviny nádivka: 105 g másla, 3 žloutky, 80 g krupicového cukru, 60 g loupaných strouhaných mandlí, nebo oříšků promíchaných s 1 bílkem a utřenou na jemnou kaši v hmoždíři, 30 g strouhanky, nebo piškotových drobečků, 15 g hrubé mouky. Postup:
Připravíme si nádivku tak, že máslo utřeme do pěny, přimícháme žloutky, cukr, vanilku, promícháme, přidáme kašičku z mandlí (oříšků) a bílku a nakonec vmícháme strouhanku a mouku. Z mouky, cukru, másla, citronové kůry, vanilky (nebo vanilkového cukru) a žloutků vytvoříme těsto, které dáme odpočinout. Poté rozdělíme na stejné kousky, vtlačíme až nahoru do formiček a naplníme kopečkem připravené nádivky. Nahoru na nádivku položíme křížem dvě tenké mřížky ze zbytků těsta. Potřeme umíchaným vajíčkem a v mírnější troubě upečeme do růžova. Hotové vychladlé košíčky vyklopíme a pocukrujeme. Sádlové koláčky:
Suroviny: 150 g sádla, 150 g prškového cukru, 160 - 200 g hladkej muky, 60g kakaa. Pikantní zavařenina.
Postup I: Vypracujeme těsto a necháme ho uležet v chladnu přes noc. Ráno tvoříme malé kuličky, které uprostřed stlačíme malíčkem, nebo držadlem vařečky a vytvoříme tak důlek. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Ještě za tepla plníme důlky zavařeninou a pocukrujeme.
Postup II: Vypracujeme těsto, necháme ho uležet v chladnu přes noc. Ráno vyválíme plát, vykrájíme tvary a upečeme. Ještě teplé vyválíme v cukru ochuceném vanilkou, nebo skořicí. Vychladlé je můžeme slepovat marmeládou, nebo krémem. Vanilkové rohlíčky:
Suroviny: 560g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 140g strouhaných ořechů, 400g másla. Nemusí být 1 vajíčko, citrónová kůra a vanilka (ale může). Na obalení vanilka a moučkový cukr.
Postup: Sypké suroviny smícháme a zapracujeme máslo. Přidáme-li vajíčko, usnadníme si práci. Z těsta odpočinutého přes noc v lednici tvoříme rohlíčky, z části můžeme tvořit věnečky a doprostřed před pečením vtisknout lískový oříšek špičkou nahoru.
Upečené a vychladlé sundáme z plechu a obalujeme cukru s vanilkou.
Poznámka: Tvoříme nejlépe pomocí tvořítka na masovém mlýnku. Nemáme-li, pak váleček "šouláme" ručně. "Nekonečný" váleček rozdělíme na stejné dílky pomocí formičky, nebo skleničky. Brabantské dortíčky:
Suroviny těsto: 240 g hladké mouky, 240 g másla, 100 g cukru, 140 g mletých ořechů.
Suroviny krém: 1 máslo, 180 g práškového cukru a 3 celá vejce šleháme nad párou (vejce nezůstane syrové!!!) do varu potom přidáme trochu rumu, asi 1čl kakaa a 100 g mletých ořechů.
Postup: Vše Spojíme v těsto, necháme v lednici uležet,vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme malá kolečka. Po upečení slepujeme ořechovým krémem tak, že mezi 2 kolečka dáme vždy třetí namočené v rumu. Boky natřeme také krémem a obalíme mletými oříšky. Povrch zdobíme hnědou a bílou čokoládou. Pyramidky:
Suroviny těsto: 220 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g ořechů, 1 žloutek.
Suroviny náplň: 150 g hrozinek, 100 g kandovaného ovoce, rum podle potřeby, 1 a 1 půl balíčku piškotů, 75 g ořechů, 150 g másla, trocha citronové šťávy.
Postup přípravy náplně:
Rozinky a kandované ovoce pokrájíme a máčíme v rumu minimálně. několik hodin. Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme změklé máslo, hrozinky a kandované, ovoce i s rumem a podle chuti trochu citronové šťávy. Nádivku můžeme dochutit i povidly, zavařeninou, kakaem, nebo čokoládou. Čokoládová poleva: Rozpustíme100% tuk (například Ceres) s hořkou čokoládu (na vaření, nebo více procentní) v poměru 1:2 - tedy 1 díl tuku a 2 díly čokolády.
Postup Pyramidky:
Z těsta vykrajujeme kolečka 3-4 mm silná, která upečeme do růžova. Na vychladlá kolečka naneseme náplň do tvaru špičky, pyramidy. A dáme vychladit. Dobře vychlazené máčíme v čokoládové polevě. (Poleva pak rychle ztuhne a nestéká). Skořicová klubíčka:
Suroviny: 250 g hladké mouky, 100 g pískového cukru, 200 g másla, 2 sáčky kakaového pudinku, 2 vanilkové cukry, 1 PL skořice, 1 vejce.
Suroviny na posypání: Cukr, strouhané ořechy a podobně.
Postup: Vypracujeme těsto, které necháme lednici aspoň 1den uležet. Uležené těsto znovu propracujeme, lžičkou vykrajujeme kousky a lisem na česnek tvoříme na vymazaném plechu klubíčka. Pečeme 8-10 minut při 150°C. Jemné křehké cukroví:
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g moučkového cukru, 1žloutek.
Postup: Z mouky, másla, cukru a žloutku vytvoříme těsto. Přes noc v chladnu odpočinuté vyválíme na hodně slabý plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na suchém plechu nebo pečícím papíře. Hotové slepujeme džemem, krémem nebo i Nutelou, můžeme je polít čokoládovou polevou a posypat ořechy nebo kokosem.
Poznámka: Křehké cukroví má jiný poměr surovin, než linecké. Pracujeme s ním podobně a také z něj můžeme dle své fantazie vyrobit mnoho nejrůznějších druhů vánočního pečiva. Mocca rohlíčky:
Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 lžičky instantní kávy (může být i Capuccino, nebo jen kávovinová směs), 50 g mletých mandlí, 50 g mletých lískových oříšků, 2 vanilkové cukry, špetka soli.
Suroviny na zdobení: 100 g čokoládové polevy, 30 g nasekaných mandlí, 30 g nasekaných pistáciových oříšků.
Čokoládová poleva: Rozpustíme100% tuk (například Ceres) s hořkou čokoládu (na vaření, nebo více procentní) v poměru 1:2 - tedy 1 díl tuku a 2 díly čokolády.
Postup: Kávu zalijeme 50ml horké vody a necháme vychladnout. Mouku, mandle, lískové oříšky, moučkový cukr, 1 vanilkový cukr a špetku soli dobře promícháme. Přidáme máslo a vychladlou kávu (podle potřeby). Vše dobře zpracujeme. Těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do ledničky přes noc. Uležené těsto přepracujeme a tvoříme rohlíčky. Pečeme při 200°C asi 10-12 minut. Upečené rohlíčky necháme dobře vychladnout. Připravíme si čokoládovou polevu (koupenou, nebo si ji připravíme z čokolády a 100% tuku sami). Pistácie a mandle si rozsekáme nožem a smícháme s vanilkovým cukrem. Povrch rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy a hustě sypeme oříškovou směsí a necháme zaschnout. Pomerančové jazýčky:
Suroviny: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 čl mletého zázvoru, 400g polohrubé mouky, strouhaná kůra z jednoho pomeranče.
Postup: Máslo, vejce a cukr utřeme do pěny, přidáme zázvor, pomerančovou kůru a mouku (dávám i pomerančovou šťávu) Řidším těstem plníme cukrářský sáček, ozdobnou špičkou na vymazaný plech, nebo na pečící papír stříkáme "jazýčky". Prochladlé zdobíme čokoládovou polevou.
Zázvorky:
Suroviny: 300 g hladké mouky, 180 g práškového cukru, 2 žloutky, na špičku nože amonia (nebo prdopeče), 1 lžička zázvoru.
Na vymazání plechu tuk, nebo papír na pečení.
Postup: Cukr, zázvor, žloutky, amonium třeme asi 15 minut v elektrickém šlehači a necháme přes noc odpočinout. Příští den přidáme zbytek cukru a mouku. Vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát 2 - 3 mm silný a tvořítkem vykrajujeme zázvorkové tvary. Na vymazaném plechu, (nebo vyloženém papírem) pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.
Poznámka: Tento druh zázvorek nemusíme nechávat uležet, je velmi jemný a chutný hned po upečení. Štafetky:
Suroviny těsto: 4 bílky, 80g moučkového cukru, 30g hladké mouky, 1 PL škrobu, 15g kokosu, 15g strouhaných ořechů.
Suroviny krém: 35g másla, 35g hladké mouky, 2dcl mléka, 1 máslo, 150g moučkového cukru, 100g mletých ořechů, 1 čl mleté kávy a 1čl instatní kávy, 1PL rumu.
Postup krém: Máslo rozpustíme na plotně,vmícháme mouku a uděláme jíšku, vsypeme instatntí a mletou kávu, za chvíli zalijeme mlékem a uvaříme hustou kaši.Vmícháme oříšky, cukr, rum i máslo a vyšleháme krém. Příprava:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme vše ostatní. 1 těsta rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Vytáhneme z trouby, rozřízneme na polovinu podél, potřeme krémem a srolujeme jako roládu. Totéž uděláme se zbylým těstem. Necháme v lednici ztuhnout nakrájíme na roládky které máčíme v čokoládě. Zamilované oči:
Suroviny: 200 g másla, 300 g moučkového cukru, 300 g strouhaných vlašských ořechů, 1 PL kakaa, mandle, tuk na vymazání plechu.
Postup: Máslo dobře utřeme s cukrem, pak vmícháme ořechy a kakao. Z těsta tvoříme kuličky. Klademe je na vymazaný plech, trochu zmáčkneme, aby vznikly silnější placičky. Do jejich středu vtiskneme vždy polovinu oloupané mandle. Cukroví pečeme ve středně vyhřáté troubě 10-15 minut. Mandlové koláčky:
Suroviny: 100g hladké mouky, 1vanilkový cukr, 100g másla, 100g mletých mandlí.
Postup: Suroviny zpracujeme. Vzniklé těsto dáme do lednice alespoň přes noc. Další den těsto přepracujeme, vyválíme plát, z kterého vykrajujeme kytičky, které pečeme při 180°C dorůžova. Hotové slepujeme marmeládou, poléváme žloutkovou, nebo čokoládovou polevou, a zdobíme mandlemi.
Poznámka: Vykrajovat můžeme jakékoliv tvary a zdobíme podle vkusu. můžeme polévat čokoládou bílou, zdobit tmavou a naopak, Zdobíme například sáčkem do vlhké polevy a vytvořené čárky, tečky, či kroužky hrotem špejle ihned roztáhneme. Pracny:
Suroviny: 250 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 140 g másla, 140 dkg mletých oříšků, 1 PL kakaa, trochu skořice, 5 rozdrcených hřebíčků, trochu citronové kůry, špetička prdopeče.
Postup: Zaděláme, dáme odpočinout, pak plníme do formiček a pečeme. Horké obalujeme v cukru jako vanilkové rohlíčky. Tlapičky:
Suroviny: 350 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 120 g ořechů, 250 g másla, 2 PL kakaa.
Koření: 1 čl mleté skořice, špetka hřebíčku, šťáva z jednoho citronu.
Postup:
Smísíme suché suroviny, zapracujeme máslo a citronovou šťávu. Nebojíme se kyselosti těsta, zmizí. Necháme alespoň 1 noc odpočinout v chladu. Těsto vmáčkneme do formiček Pečeme při 180°C asi 5minut Po vychladnutí vyklopíme. Ořechy:
Suroviny těsto: 300 g másla, 140 g moučkového cukru, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 60 g mletých ořechů, 2 PL kakaa, vanilkový cukr, citronová kůra.
Suroviny náplň: 1 sladké kondenzované mléko v plechovce, 1 dl rumu, hrst mletých ořechů.
Postup:
Zpracujeme těsto a necháme odležet aspoň přes noc v chladu. Plníme do ořechových formiček jen tence, těsto hodně vyběhne. Pečeme chvilku ve vyhřáté troubě, špatně se odhaduje kdy jsou hotové, protože těsto je tmavé - pozor na spálení. Nejlepší je opatrně si sáhnout, popřípadě jeden zkusmo vyklepnout. Sladké kondenzované mléko vaříme 2 hodiny v uzavřené plechovce ponořené celé do vody, po vychladnutí vmícháme ořechy a rum. Ořechy slepujeme náplní, hotové můžeme pokapat čokoládou. Jetelíčky:
Suroviny: 280 g mletých ořechů, 280 g moučkového cukru, 1 bílek. Oříšky na ozdobu (nejlépe lískové) a bílek na potření.
Postup: Vše promícháme, tvoříme malé lístečky, složíme je do květu, potřeme bílkem a doprostřed dáme oříšek. Pečeme při 170°C asi 10-15 min.
Poznámky:
Já si vyválím váleček, který jakoukoliv formičkou nakrájím na stejné kousky a z nich koulím kuličky,tedy lístečky. Nahoru lze dát místo oříšku i kopeček marmelády. Mandlové tyčinky:
Suroviny: 120 g mletých mandlí, 120 g mletých lískových oříšků, 250 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek.
Suroviny na polevu: 1 bílek, 120 g moučkového cukru.
Postup:
V míse smícháme mandle, lískové ořechy, cukr a přidáme koření. Rozmícháme vejce se žloutkem, přidáme do mísy a vše zpracujeme na pevné těsto. Pokryjeme fólií a necháme odpočinout v ledničce asi 1 hodinu. Těsto vyválíme na pocukrovaném vále na 5-6 cm silný plát a krájíme tyčinky velké asi 4x2 cm. Na polevu ušleháme bílek na velmi pevný sníh. Po lžících přidáváme moučkový cukr a přitom dále šleháme. Sněhem potřeme tyčinky a dáme do trouby péct na 12 minut. Rumové kroužky:
Suroviny: 400 g hladké, nebo polohrubé mouky, 280 g másla, 1/4l šlehačky, kostka droždí; cukr a rum na namáčení.
Postup:
Mouku smícháme s droždím a promačkáme přes síto. Přidáme změklé máslo a opět promačkáme přes síto . Nakonec do těsta zapracujeme šlehačku. Těsto ihned vyválíme a vykrájíme kroužky, které necháme na plechu vyloženém pečícím papírem odpočinout. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Ihned namáčíme do horké vody ochucené cukrem a rumem (může být i kakao, čokoláda, káva, ale rum je nejlepší). Namočené sušíme navlečené na šňůrku, jehlici a podobně. Poznámka: Postup je pro toto cukroví důležitý. Florentinky:
Suroviny těsto: 150 g mouky, 1 čl propeče, 1 vejce, 50 g cukru, 65 g studeného másla.
Suroviny hmota na povrch: 50 g másla, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 PL medu, 1/8 litru šlehačky, 200 g směsi z mandlí, oříšků a kandovaného ovoce.
Postup:
Z uvedených surovin - mouky, prášku do pečiva, vejce, cukru a másla vypracujeme těsto. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Kolečka dáme na pečící papír a v troubě předehřáté na 200°C předpečeme (jen začne jemně žloutnout!) Mezitím vytvoříme hmotu na povrch koleček: máslo, cukr, vanilkový cukr a med ohříváme, dokud není hmota lehce hnědá. Přidáme smetanu a směs z mandlí, oříšků a kandovaného ovoce. Z trouby vytáhneme předpečená kolečka a s pomocí 2 malých čajových lžiček ihned dáváme na tato kolečka připravenou hmotu. Při teplotě 200°C dopečeme (asi 10-12 minut; hlídáme, ať kolečka nepřipálíme!) Studená kolečka natíráme zespodu čokoládou. Domácí přítel:
Suroviny: 400 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 1čl propeče, špetka soli, půlky vlašských ořechů.
Postup:
Zpracujeme těsto jako na nudle, rozválíme na placku silnou asi 3 mm. Placku rozkrájíme na pruhy o něco širší, než vlašský ořech a delší, než plech. Na jeden pruh naskládáme půlky vlašských ořechů těsně vedle sebe, přikryjeme je druhým pruhem a okraje stlačíme k sobě. Můžeme také vykrojit jeden širší pás, asi 7 cm naklást do středu ořechy okraje přeložit přes sebe. Přeneseme na plech vymazaný, nebo vyložený pečícím papírem, můžeme také připravovat pásy přímo na pečícím papíře a i s ním přenést na holý plech. Potřeme žloutkem a pečeme při 180°C dorůžova. Ještě horké krájíme zešikma jako salám na řezy a necháme vychladnout. Poznámka: Já krájím na tenké řezy 3 - 5 mm, někdo na řezy asi 1cm. Vínové puklinky:
Suroviny:
250 g prosáté hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, 2 (až 5) PL vína (může být i ocet), špetka soli.
Náplň:100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, podle chuti citronová šťáva i kůra, rum, povidla a kakao.
Postup:
Vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Z těsta vykrájíme kolečka, která naplníme nádivkou a přehneme. Okraje přitiskneme, tak, že vznikne půlkruhový koláček. Pečeme prudce, jako lístkové těsto, dorůžova a do pootevření. Poznámka: Plnit lze i jinou náplní, já zkoušela i jablečnou. Jsou dobré a dlouho vydrží. Vínová kolečka:
Suroviny: 250 g prosáté hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, 2 (až 5) PL vína (může být i ocet), špetka soli.
Náplň:100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, podle chuti citronová šťáva i kůra, rum, povidla a kakao.
Postup:
Vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Z těsta vykrájíme kolečka, pečeme je v hodně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě horké obalujeme ve vanilkovém, nebo skořicovém cukru. POZOR!!!! - Nedávat horké na sebe, počkat až vystydnou. Šlehačkové cukroví:
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky,
1 šlehačka,
1 máslo.
Postup:
Vypracujeme těsto, které dáme odpočinout do chladna přes noc. Vyválíme placku a vykrajujeme menší tvary. Pečeme dozlatova a ještě teplé obalujeme v cukru. Cukroví je to krásně nadýchané a jemné. Tvarohové vykrajované:
Suroviny: 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 1 žloutek.
Postup: Vypracujeme těsto, necháme 2-3 hodiny v lednici. Z odpočatého vyválíme 2-3mm placku, vykrájíme různé tvary a pečeme. Při pečení se nafouknou. Žloutkový Honzo vyskoč:
Suroviny: Práškový cukr a žloutky.
Postup: Do žloutků přimícháváme postupně tolik cukru až se těsto přestane lepit. Potom vyválíme plát, vykrájíme tvary a dáme je do mírné trouby péct. Upečeno je, jakmile cukrátko vyskočí.
Poznámka: Můžeme si také z alobalu připravit pás, naskládat z něj drobnou "harmoniku" a do záhybů pak nalévat žloutkovou hmotu. Tuto můžeme sušit v troubě, nebo i jen nad topením, pak ovšem nevyskočí. Výsledkem jsou krásně žluté a chutné tyčinky, které pěkně nazdobí vánoční mísy i stůl. Ořechové tyčinky:
Suroviny: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 2 žloutky, 70 g práškového cukru, tlučená vanilka nebo vanilkový cukr, tuk na plech.
Suroviny na ořechový sníh: 2 bílky, 60 g práškového cukru, 70 g strouhaných ořechů.
Postup:
Prosátou mouku promícháme s cukrem a s tlučenou vanilkou nebo s vanilkovým cukrem, zapracujeme máslo i žloutky a vypracujeme těsto, které dáme do lednice ztuhnout. Odpočinuté těsto přepracujeme, rozválíme na 3 mm tenký plát, který nakrájíme na šesticentimetrové pruhy. Připravíme si Ořechový sníh tak, že do tuhého sněhu z bílků vmícháme cukr a nastrouhané ořechy. Pomocí válečku přeneseme pruhy těsta na plech slabě vymazaný tukem (nebo vyložený pečícím papírem) a potřeme ořechovým sněhem. Upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě horké pruhy rozkrájíme na tyčinky nožem, namočeným ve studené vodě. Ledové tyčinky:
Suroviny: 2 a 3 hrnku mletých ořechů (vlašských, nebo lískových), 1 hrnek krupice, 1 lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, strouhaná citronová kůra i šťáva podle chuti. Mouka na vál, pečící papír, nebo tuk a mouka na vymazáni a vysypáni plechu.
Suroviny poleva: 1 hrnek moučkového cukru, 2 bílky, šťáva z jednoho citronu.
Postup: Ve šlehači asi 10 minut šleháme cukr, vejce a strouhanou citronovou kůru, potom přisypeme ořechy a polohrubou mouku. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta asi 7 mm silnou placku, ostrým nožem, nebo rádýlkem z ni vykrájíme obdélníčky 1x3cm a pozřeme je polevou, kterou připravíme pečlivým utřením prosátého cukru s bílky a citronovou šťávou. Obdélníčky pokládáme na plech (vyložený papírem, nebo vymazaný a vysypaný) a zvolna pečeme asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Oříškové půlměsíčky I:
Suroviny: 5 žloutků, 220 g cukru, 100 g másla, 250 g hladké mouky, 250 g malinové zavařeniny,
4 bílky, 120 g mletých lískových oříšků, 60 g škrobové moučky;
Postup:
Ze žloutků, 60 g cukru, másla a mouky vypracujeme hladké těsto. Vytvarované do bochánku je pečlivě zabalíme do fólie a asi 60 minut chladíme. Mezitím si předehřejeme troubu na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na plechu rozválíme na tloušťku asi 5 mm. Na rozválení je dobrý malý váleček s rukojetí, já rozvaluji na stole na papíře a i s papírem přenesu na plech. Vidličkou plát několikrát propícháme a v troubě asi 15 minut předpečeme, až je světložlutý. Plát stejnoměrně potřeme zavařeninou. Bílky dotuha ušleháme, po částech přidáváme 160 g cukru. Lískové oříšky smícháme se škrobovou moučkou a velkou metlou je opatrně vmícháme do sněhu. Sněhovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na plát a v troubě při stejné teplotě pečeme 15 - 18 minut, až je povrch narůžovělý. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a pak z plátu formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Na mřížce je necháme zcela vychladnout. Přibližně 1-2 dny necháme cukroví schnout a potom je uložíme, nejlépe do plechové dózy. Před podáváním je posypeme cukrem. Oříškové půlměsíčky II:
Suroviny: 5 žloutků, 220 g cukru, 130 g másla, 310 g hladké nebo polohrubé mouky, 250 g malinové zavařeniny, 4 bílky, 120 g mletých jader lískových oříšků, 1 lžíce mléka
Postup:
Ze žloutků, 60 g cukru, 100 g másla a 250 g mouky rychle vypracujeme těsto a chladíme je asi 60 minut. Troubu zahřejeme na 160 °C. Plech vyložíme papírem na pečení a přímo na něm vyválíme z těsta plát. Pečeme asi 15 minut do světle žluté barvy. Během pečení ušleháme z bílků pevný sníh. Přimícháme 160 g cukru, mleté oříšky, 30 g rozpuštěného másla, 60 g mouky a mléko. Předpečený plát těsta ještě horký potřeme zavařeninou, nahoru naneseme ořechovou hmotu. Dopečeme dalších 15 - 18 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Vyjmeme z trouby a formičkou vypícháme měsíčky. Dáme vychladnout a necháme 1 - 2 dny schnout. Poznámka: Cukroví lze vypichovat také ve tvaru hvězdiček nebo koleček./ Základní sněhová hmota na pusinky:
Suroviny: Na 1 bílek počítáme 70 g cukru.
Postup:
Odvážíme si moučkový cukr podle počtu bílků. Na 1 bílek počítáme 70 g cukru. V kotlíku ponořeném do hrnce s vařící vodou - tedy nad párou ušleháme sníh. Postupně přisypáváme cukr a šleháme do zhoustnutí. Až je hmota hustá a pevná, vyndáme kotlík z vařící vody a dále šleháme až do vychladnutí. Pusinky sušíme ve velmi mírné troubě, nesmí nás však zradit termostat a zvýšit náhle teplotu. Poznámka: Tuto je základní sněhovou hmotu, obměňujeme přidáním kakaa, ořechů, kandovaného ovoce, jamu, kokosu, hrozinek, čokolády a tak dál. Je-li vyšlehaná nad párou a je-li šlehaná do zchladnutí, dobře drží a výborně s s ní pracuje. Medové pusinky:
Suroviny: 3 bílky, 3PL studené vody, 3-4lžíce tekutého medu, 300 g strouhaných ořechů.
Postup: Bílky s vodou vyšleháme nad párou do sněhu a po lžičkách zašleháváme vlažný med. Šleháme až do varu a poté do vychladnutí. Nakonec vmícháme oříšky a na papíře tvoříme malé hromádky, které sušíme sušíme v troubě asi na 50°C. Ořechové pusinky:
Suroviny: 4 bílky, 280 g moučkového cukru, 280 g ořechů, (a 2 lžíce kakaa - nemusí být).
Postup: Ušleháme tuhý sníh z bílků a cukru, přimícháme ořechy a lžičkou klademe na plech (povoskovaný, vymazaný, nebo vyložený papírem) malé hromádky. Sušíme je v mírně vyhřáté troubě. Řezy s citronovou polevou:
Suroviny těsto: 160 g cukru, 160 g másla, 4 žloutky, 160 g polohrubé mouky, 50 g kakaa.
Suroviny poleva: 350 g moučkového cukru, 4 PL citronové šťávy, 4 PL horké vody.
Postup:
Cukr, máslo a žloutky třeme, nebo šleháme do pěny. Potom vmícháme polohrubou mouku, promíchanou s kakaem a ještě chvíli třeme. Nakonec jemně vmícháme dobře ušlehaný, pevný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na silně vymazaný a vysypaný plech a rychle pečeme při 17O°C . Během pečení si připravíme polevu. Upečené, ještě horké těsto polijeme polevou. Jakmile poleva částečně zatuhne, vykrajujeme tvary. Malé kostičky, obdélníčky, kolečka nebo rohlíčky-měsíčky. Poleva by neměla být moc ztuhlá, aby při krájení nepraskala. Řezy můžeme vylepšit tak, že nahradíme polovinu mouky mletými ořechy. Polevu můžeme udělat také rumovou tak, že místo citronu použijeme rum. Těsto můžeme rovněž tence potřít pikantním džemem a potom potřít polevou. Čím méně si s řezy budeme hrát, tím budou lepší. Poznámka: Řezy se hodí jako vánoční cukroví, pečeme je však až poslední předvánoční týden. Neměly by se dlouho skladovat. Náročné na práci nejsou. Štola od Koulinky:
Suroviny: 1 kg hladké mouky, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 Másla, 50 g sádla,
2 vejce, 1 tvaroh, 3 lžíce rumu, 120 g hrozinek, 120 g ořechů (hrubě sekaných), 1 prdopeč.
Postup I:
Z mouky, obou cukrů, másla, sádla, vajec, tvarohu a rumu vypracujeme na vále těsto. Z těsta vytvoříme dva válečky ty jemně roztáhneme dlaní, nebo válečkem na obdélníky. Do středu obdélníků dáme směs ořechů a hrozinek. Těsto přeložíme jako závin (štolu). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170°C) asi 3/4 hodiny. Ještě horké důkladně potřeme máslem a dokonale obalíme v cukru tak, že máslo s cukrem vytvoří na povrchu krustu. Vychladlé zabalíme do alobalu (a třeba ještě do folie) a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky, balkon). Pečeme 3-4 týdny dopředu!! V případě náhlého záchvatu mlsoty může jíst ihned. Postup II: Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení potřeme máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky). Pečeme 3-4 týdny dopředu!! Ale lze použít v případě náhlého záchvatu mlsoty již po týdnu. Boží milosti (masopustní koblihy): Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, sůl, 50 g tuku, 2 žloutky, 1 vejce, citronová kůra, šťáva z 1 citronu, 2 PL rumu, tuk na smažení, cukr na posypání, vanilka. Postup: Na vál prosejeme mouku, cukr, sůl, rozdrobíme tuk, přidáme žloutky a celé vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a zpracujeme těsto řidší než na nudle. Těsto propracováváme tak dlouho, až se na něm dělají puchýřky. Na vále ho vyválíme na stéblo silný plát a vykrajujeme z něj rádlem různé tvary, které v polovině trochu nakrojíme. Těsto můžeme také vykrajovat formičkou ve tvaru hvězdičky. Hvězdičky spojujeme k sobě bílkem, ve středu je promáčkneme, aby po usmažení vzniknul košíček. Smažíme v horkém tuku, necháme okapat na ubrousku a sypeme cukrem s vanilkou.
Poznámka: Nepečeme předem, jí se čerstvé (jako koblihy). Kvasnicové šátečky:
Postup: Zpracujeme těsto, necháme ho přes noc v lednici odležet, odpočinuté vyválíme na plát, rozkrájíme na čtverečky a tvoříme šátečky plněné marmeládou. Po upečení ještě horké obalíme v cukru jako
vanilkové rohlíčky. Vánoční mufiny:
Suroviny: 125 g másla, 120 g práškového cukru 1 čl skořice, 1 čl hřebíčku a muškátového oříšku, 1 vejce, 300 g zakysané smetany, 250 g mouky 2 PL propeče, 1 čl sody, 60 g vlašských ořechů, vanilkový cukr a čokoláda. Postup:
Máslo, cukr a koření vymícháme do pěny, poté vmícháme vajíčko a zakysanou smetanu. Mouku smícháme s prdopečem, sodou i ořechy a důkladně vmícháme do vyšlehaných vajec. Těsto vložíme do muffinových formiček a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20-25 minut. Muffinky vyklopíme a necháme vychladnut. Povrch poléváme je čokoládovou polevou nahoru položíme (nebo nastrouháme na hoblinky) kousek čokolády, může být i bílá, a jemně posypeme vanilkovým cukrem. Pařířské rohlíčky:
Suroviny: 300 g přesátých mletých ořechů, 500 g moučkového cukru, 7 bílků.
Postup korpusky: Ořechy, cukr a bílky ušleháme v páře. Na pečící papír nastříkáme rohlíčky a upečeme je do zlatova.
Další den na spodní stranu nastříkáme pařížský krém a vychlazený polijeme čokoládou. Pařížský krém I:
Suroviny:200 ml smetany na šlehání, 200 g čokolády, 200 g moučkového cukru, 200 g másla. Postup: : Smetanu za stálého míchání svaříme s cukrem a rozlámanou čokoládou a necháme přes noc dobře vychladnout. Ráno do ní za stálého šlehání přidáváme změklé máslo a nakonec ještě jednou dobře prošleháme. Pařížský Krém II:
za stálého šlehání1,5 dl mléka, 2-3 žloutky, 50 g kakaa mícháme v parní lázni do zhoustnutí. za stálého šleháníNecháme přes noc vychladnout. Pařížský krém III:
100g práškového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mléka nebo sladké smetany ke šlehání a 50 g strouhané hořké čokolády vyšleháme do pěny a opět mícháme v parní lázni do zhoustnutí. Vychladnuté přidáme do kostky vymíchaného másla. Falešný pařížský krém:
1/4 l mléka, 10 dkg Ivy, 5 dkg másla, 1 čokoláda na vaření, cukr, 1 žloutek. V mléce rozpustíme tuk, čokoládu, máslo a cukr, v mixeru vše vyšleháme se žloutkem a dáme přes noc vychladit. Ráno Vychlazené šleháme jako šlehačku. Ořechové laskonky:
Suroviny: 3 bílky, šťáva z 1 citronu, 280 g cukru krupice, 80 g ořechů mletých a opražených, 70 g strouhanky prosáté přes sítko.
Náplň: 140 g cukru krupice, 140 g másla, 1 žloutek, 40 g ořechů mletých a opražených.
Příprava:
Bílky s cukrem a citronovou šťávou vyšleháme do zhoustnutí. Vmícháme ořechy a strouhanku. Na vymazaný nebo pečícím papírem pokrytý plech klademe lžící malé placičky, které rozetřeme do oválků. Sušíme v mírně vyhřáté troubě a vychladlé slepujeme ořechovou náplní. Marokánky: Suroviny: 1 šlehačka, 40 g hladké muky, 5 PL práškového cukru, 50 g másla, 200 g směsi kandovaného ovoce, nahrubo posekaných ořechů a hrozinek. Postup::
Šlehačku, mouku, cukr a máslo smícháme a zahřejeme ve vodní lázni až do zhoustnutí. Přimícháme kandované ovoce, ořechy a hrozinky. Na plech klademe hromádky dál od sebe a ve velmi mírné troubě sušíme. Usušené zespod namáčíme v čokoládové polevě. Máslový krém základní:
Suroviny: 500 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 6 PL hladké mouky, 200 g másla,150 g moučkového cukru.
Postup: V mléce rozmícháme vanilkový cukr i mouku a za stálého míchání povaříme na hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, za stálého míchání a po lžících přidáváme vychladlou kaši, nakonec vše dobře našleháme. Máslový krém ze zásmažky základní:
Suroviny: 250 g másla + 60 g na zásmažku, 1 vanilkový cukr, 60 g hladké mouky, 500ml mléka, 150 g moučkového cukru.
Postup: Z 60g másla a mouky uděláme světlou jíšku (zásmažku), kterou necháme vychladnout. Utřeme 250 g másla s cukrem a kakaem, nakonec vešleháme vychladlou jíšku. Máslový krém s kondenzovaným mlékem základní:
Suroviny:Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 250 g másla.
Postup: Plechovku mléka vaříme ponořenou ve vodě nejméně 3 hodiny, potom vychladíme. Vzniklou hustou, hnědou kaši, s příchutí karamelu zašleháme do 250g našlehaného másla.
Poznámka: Pozor, tento krém je velmi sladký!!! Žloutkový krém základní:
Rumový krém: Do kteréhokoliv ze základního krému přidáme rum.
Kakaový krém: Do kteréhokoliv základního krému přidáme kakao + cukr podle chuti.
Čokoládový krém: Do kteréhokoliv základního krému přidáme rozpuštěnou čokoládu.
Ořechový krém:Do kteréhokoliv základního krému přidáme strouhané ořechy + cukr.
Jakýkoliv krém:Do kteréhokoliv základního krému přidáme cokoliv dle chuti a fantazie. Čokoládový krém:
Suroviny: 2 žloutky, 200 ml smetany ke šlehání, 80 g moučkového cukru,1 PL hladké mouky, 150g čokolády, 50g másla.
Postup: Ve smetaně rozmícháme žloutky, cukr a mouku. Přidáme rozlámanou čokoládu na vaření a v horké vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Čokoládový krém Rokoko:
Suroviny: 150 g čokolády, 350 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání.
Postup: Všechny přísady necháme za stálého míchání povařit, vychladíme a vymícháme do krému. Kávový krém:
Suroviny: 250 ml smetany ke šlehání, 1 PL škrobové moučky, 4 PL silné černé kávy, 70g moučkového cukru, 5 žloutků.
Postup: Všechny přísady mícháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme a občas promícháme dokud nevychladne. Pařížský krém:
Suroviny: 200 ml smetany na šlehání, 200 g čokolády, 200 g moučkového cukru, 200 g másla.
Postup: Smetanu za stálého míchání svaříme s cukrem a rozlámanou čokoládou a necháme vychladnout. Pak za stálého šlehání postupně přidáváme změklé máslo a dobře prošleháme. Falešný pařížský krém:
Suroviny: 1/4 l mléka, 100 g bílého tuku, 50 g másla, 1 čokoláda na vaření, 1 žloutek, cukr dle chuti.
Postup: Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm tuk, čokoládu, máslo a cukr. Potom vše ušleháme v mixeru se žloutkem. Necháme vychladit a šleháme jako šlehačku. Tvarohový krém:
Suroviny: 500 g měkkého tvarohu, moučkový cukr dle chuti, 2 PL želatiny, 300 ml smetany ke šlehání.
Postup: Tvaroh prošleháme s cukrem a nabobtnalou dobře rozpuštěnou želatinou a zlehčíme tuhou šlehačkou. Broskvový krém:
Suroviny: 4 vyzrálé broskve, 1PL citrónové šťávy, 2balíčky vanilkového cukru, 50 ml meruňkového likéru, 1PL nabobtnalé a dobře rozpuštěné želatiny, 250 ml smetany na šlehání.
Postup: Broskve rozmixujeme s citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a meruňkovým likérem. Nakonec vmícháme želatinu a zjemníme vyšlehanou šlehačkou. Citrónový krém 1:
Suroviny: 2 PL moučkového cukru, 1 PL hladké mouky, 6 žloutků, 250 ml smetany ke šlehání, 1 citron.
Postup: Cukr smícháme s moukou, žloutky i smetanou a šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí Odstavíme z ohně, přidáme šťávu z celého citronu a občas zamícháme až do vychladnutí. Citrónový krém 2:
Suroviny: 300 ml mléka, 30g hladké mouky, 100g krupicového cukru, 150g másla, 100gmoučkového cukru, šťáva z 1 citrónu.
Postup: Do mléka vysypeme mouku a krupicový cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.Utřeme máslo s moučkovým cukrem a po troškách přidáváme citrónovou šťávu.Nakonec spojíme s vychladlou kaší a ještě důkladně vymícháme. Jahodový krém:
Suroviny: 250 ml smetany ke šlehání, 1 PL moučkového cukru, 2 vejce,1 PL pískového cukru, 400g jahod.
Postup: Smetanu ušleháme s cukrem,vmícháme do ní žloutky a tuhý sníh promíchaný s lžící cukru.Oprané a okapané jahody rozkrájíme na kousky a vmícháme je do krému. Malinový krém:
Suroviny: 250 ml smetany na šlehání, 1 balíček ztužovače do šlehačky, 1 PL moučkového cukru, 250g malin
Postup: Ušleháme smetanu se ztužovačem a cukrem dohusta a vmícháme do ní rozmačkané maliny. Mandlový krém:
Suroviny: 300 ml mléka, 100 g moučkového cukru, špetka hladké mouky, 8 žloutků, 50 g strouhaných mandlí, špetka citrónové kůry, 1 čl vanilkového cukru.
Postup: Všechny přísady mícháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme vanilkový cukr a občas promícháme, dokud nevychladne. Ořechový krém 1:
Suroviny: 100 g vlašských, nebo lískových ořechů, 3-4 PL mléka, 100 g moučkového cukru, 125 g másla.
Postup: Ustrouhané ořechy zalijeme horkým mlékem a umícháme kašičku. Cukr utřeme s máslem, vychladlou kašičku přidáme do utřeného másla a vyšleháme na jemný krém. Ořechový krém 2:
Suroviny: 1 máslo,180 g moučkového cukru a 3 celá vejce vaříme nad párou. Potom vmícháme trochu rumu, kakaa, 10 dkg ořechů a necháme vychladnout. Ořechová nádivka 1:
Suroviny: 240 g mletých ořechů, 200 g strouhaných mandlí, 400 g moučkového cukru, trocha vanilky, sníh z 8 bílků.
Postup: Všechny přísady kromě sněhu nejprve v míse promícháme a pak spojíme sněhem, který jsme šlehali nad párou. Ořechová nádivka 2:
Suroviny: 100 g strouhaných vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 20 g medu, trochu zavařené pomerančové kůry, trochu vanilky, mléko.
Postup: Všechny přísady dobře propracujeme ve vláčnou nádivku. Kokosová nádivka:
Suroviny: 2 vejce, 1 PL rumu, 3 PL krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL másla, 1 PL citronové šťávy, 1,5 šálku jemně strouhaného kokosu, 10 dětských piškotů.
Postup: Pískový a vanilkový cukr, vejce a změklé máslo utřeme. Přidáme rum,citronovou šťávu, nakonec zahustíme kokosem a rozdrcenými piškoty. Datlová nádivka:
Suroviny: 150 g másla, 70 g datlí, podle chuti rum.
Postup: Datle velmi jemně usekáme a všechny přísady dobře vymícháme. Jablečná nádivka:
Suroviny: 750 g jablek, 150 g krupicového cukru.
Postup: Jablka očistíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, zasypeme cukrem a do měka dusíme. Před použitím necháme vychladnout. Tvarohová nádivka:
Suroviny: 125 g másla, 500 g tvarohu, 4 žloutky, 4 bílky, citronová kůra, podle chuti cukr a rum.
Postup: Z bílků a části cukru vyšleháme velmi tuhý sníh, vyšleháme, máslo, zbylý cukr, rum a kůru, nakonec vmícháme tvaroh a lehce sníh. Ihned použijeme.
Poznámka: Můžeme také přímo vyšlehat celá vejce, nebo použít pouze 2 vejce a 2PL škrobu. Bílková poleva:
Suroviny: 150 g moučkového cukru, 2 bílky, 4 lžíce horké vody.
Postup: Prosátý cukr smícháme s bílky a vodou a třeme do běla. Citronová poleva:
Suroviny: 200 g moučkového cukru, 1 bílek,1 PL citrónové šťávy.
Postup: Suroviny hladce utřeme. Použijeme-li pomerančovou šťávu získáme polevu pomerančovou. Žloutková poleva:
Suroviny: 70 g krystalového cukru, 80 g moučkového cukru, 4 PL vody, 4 žloutky.
Postup: Krystalový cukr s vodou svaříme na niť. Žloutky šleháme s moučkovým cukrem asi 15 minut, nejlépe ve šlehači a potom do nich pomalu vešleháme horký svařený cukr. Kakaová poleva:
Suroviny: 125 g ztuženého tuku, 100 g moučkového cukru, 2 PL kakaa.
Postup: V kastrůlku v horké vodní lázni smícháme všechny přísady a vymícháme do hladka. Čokoládová poleva:
Suroviny: 200 g čokolády na vaření (nebo víceprocentní), 100 g bílého tuku (Ceres)
Postup: Suroviny rozpustíme ve vodní lázni a smícháme. Kávová poleva:
Suroviny: 100 g moučkového cukru, 3 PL instantní kávy, 3 lžíce horké vody.
Postup: Smícháme cukr a kávu, přilijeme horkou vodu a utřeme. Na moučníku roztíráme nožem namočeným v horké vodě.
Poznámka: Můžeme použít i uvařenou zrnkovou kávu, ovšem scezenou. Ovocná poleva:
Suroviny: 2 PL horké vody, 2 PL rumu nebo punče, 1 PL citrónové šťávy, 1 PL libovolného džemu.
Postup: Všechny přísady dokonale umícháme. Rumová poleva:
Suroviny: 250 g moučkového cukru, 2 PL vařící vody, 2 PL rumu, 1 PL rozehřátého másla.
Postup: Všechny přísady společně vymícháme do hladka. |