cukrovi_nepecene


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

CUKROVÍ  NEPEČENÉ

Šípkové cukrovinky:

    Suroviny: 70 g loupaných mletých mandlí, 210 g moučkového cukru, 1 bílku, 1PL šípkové zavařeniny, cukr na vál.

    Bílková poleva: 70 g moučkového cukru, 1 bílku a trochu citronové šťávy vymícháme do zhoustnutí.

    Postup: Mandle, cukr, bílek a zavařeninu zpracujeme, vyválíme plát asi 2 cm vysoký, který natřeme polevou, necháme trochu zaschnout, poté nakrájíme na proužky, ze kterých tvoříme tvary dle vlastní fantazie. Nakonec necháme uschnout.

    Poznámky:

    • Zavařeninu můžeme použít i jinou, myslíme i na barvu a chuť cukrovinek

    • Tvary můžeme vykrájet vykrajovátkem.


Pomeranče v čokoládě:

    Postup: Dílky pomeranče napícháme na špejle a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Po zaschnutí špejle vytáhneme a cukrovinky můžeme upravit do papírových košíčků. Stejně můžeme připravit i jahody, banány a podobně.




Zořechů, mandlí a kokosu

Čokoládové brambůrky:

    Suroviny: 250 g ztuženého tuku (nebo 1 kostky a 1 másla), 200 g čokoládového krému (například Nutely), 250 g. cukru, 2 PL kakaa, kokos na obalováni

    Postup: Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme suroviny a necháme vychladnout. Tvarujeme hrudky, které balíme v kokosu a klademe do malých papírových košíčků.


Čokoládové košíčky:

    Suroviny: 4 čokoládové tyčinky kaštany(200 g), 100g ztuženého 100%tuku, 1 PL moučkového cukru, 1 PL kakaa

    Suroviny náplň: 100 ml mléka,150g vlašských ořechů(umletých),150g cukr m.,papírové košíčky.

    Postup:

    1. Rozehřejeme kaštany, tuk, cukr a kakao.

    2. Na náplň ohřejeme mléko, přidáme mleté ořechy i cukr a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout a tvoříme malé kuličky.

    3. Do papírových košíčků vléváme na dno čokoládovou směs, na ni vložíme kuličku ořechové náplně a zalijeme opět čokoládovou směsí.

    4. Nakonec dáme ztuhnout.


Nepečená ořechová srdíčka:

    Suroviny: 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg jemně pomletých ořechů, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu.

    Suroviny citronová poleva: 2 PL citronové šťávy, 6 PL moučkového cukru třeme, nakonec přidáme 2 PL vařící vody a ještě chvíli třeme. (Můžeme okyselit.)

    Postup: Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem, na pocukrovaném prkénku vyválíme tenkou placku a vykrájíme srdíčka. Polijeme citrónovou polevou.

    Poznámky:

    • Můžeme okyselit polevu kyselinou, nebo do těsta přidat kakao, pikantní marmeládu, nebo obojí.

    • Místo ořechů můžeme použít mandle a vytvoříme mandlová srdíčka.


Čertovy pilulky:

    Suroviny: 100 g mletých oříšků, 3 PL medu, šťáva z 1 pomeranče, špetka skořice 2PL vody a 2 PL rumu.

    Postup: Za stálého míchání vše asi 20minut vaříme (do zhoustnutí), z vychladlé hmoty pak tvarujeme kuličky a obalujeme je v kakau.Hotové kuličky necháme volně proschnout.




Koule a kuličky

Mozartovy koule:

    Suroviny - marcipánová směs:140 g strouhaných loupaných mandlí, 140 g moučkového cukru, 1 PL bílku.

    Suroviny - směs na obalení: 170 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 60 g čokolády na vaření, 1 bílek, 1 PL rumu.

    Suroviny čokoládová poleva: 90 g čokolády na vaření, 50 g tuku, 2 PL vařící vody.

    Postup: Marcipánovou směs uhněteme z mandlí, moučkového cukru a bílku. Potom smícháme cukr, ořechy, bílek i rum a přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Z marcipánové směsi utvoříme kuličky, které obalíme asi 5 mm silnou vrstvou druhé směsi, obalíme čokoládovou polevou a necháme zaschnout.


Tatrankové koule:

    Suroviny: 200 g másla, 200 g cukr moučka, 100 g kokosu, 40 g kakaa, 3 tatranky, kokos na obalení.

    Postup : Utřeme máslo s cukrem, přidáme kokos, rozstrouhané tatranky, kakao. Pak utvoříme koule a ty obalujeme v kokosu.


Čokoládovo - kávové kuličky:

    Suroviny: 120 g čokolády 60 g ztuženého 100% tuku, 1 PL silné zcezené kávy, ořechy na obalení.

    Postup: Do kastrůlku rozlámeme čokoládu, přidáme tuk, vložíme do vodní lázně a rozehřejeme. Vmícháme kávu, promícháme a necháme ztuhnout. Ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme strouhanými ořechy.


Čokoládové kuličky:

    Suroviny: 150 g horké čokolády, 150 g cukru, 70 g mletých mandli, 20 g kakaa, 1 čl skořice, 1 bílek, 2-3 PL brandy, kakao a skořicový cukr na obaleni. Postup: Čokoládu jemně nastrouháme, všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladkou hmotu. Vytvarujeme z ní kuličky, polovinu obalíme ve skořicovém cukru, polovinu v kakau.


Rumové kuličky 1:

    Suroviny: 200 g dětských piškotů, 80 g pískového cukru, 4 PL vody, 3 PL rumu, 60 g marmelády.

    Postup: Cukr zalijeme vodou a na malém plameni mícháme, až se rozpustí. Zesílíme oheň a vaříme 4 minuty. Rozdrcené piškoty přelijeme vařeným cukrem, postupně přidáváme marmeládu a rum, strouhané ořechy a vždy znovu důkladně promícháme. Chuť i hustotu hmoty upravíme marmeládou, citronovou šťávou, popřípadě kyselinou citronovou, rumem, cukrem, nebo kakaem, či drobky poškotů. Nakonec vytvarujeme kousky, ve dlaních je zakulatíme a obalujeme v kakau nebo cukru.


Rumové kuličky 2:

    Suroviny: 40 g tuku, 120 g moučkového cukru 30 g kakaa, 1bílek, piškoty, rum.

    Postup: Piškoty nadrtíme, nebo pomeleme jako strouhanku. Z tuku, cukru, kakaa a bílku utvoříme hmotu. Chuť, hustotu i konzistenci upravíme piškoty a rumem. Vyválíme kuličky a obalujeme je krystalovým cukrem, kokosem nebo oříšky.


Rumové kuličky s hrozinkami:

    Suroviny: 100 g másla, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 300 g strouhané čokolády, 3 PL rumu, 125 g hrozinek namočených v rumu, nebo Whisky.

    Postup: Všechny suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme buďto v posekané čokoládě, v cukru, nebo posekanými ořechy. Dáme ztuhnout na den do chladničky.




Nepečené rolády

Nepečená roláda 1:

    Suroviny těsto: 200 g drcených piškotů, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 PL rumu.

    Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 PL kakaa, 1 prolisovaný vařený žloutek.

    Postup náplň: Máslo utřeme s cukrem, přidáme prolisovaný žloutek a nakonec vmícháme kakao.

    Postup roláda: Máslo, cukr a vejce utřeme, přidáme piškoty a rum a vypracujeme těsto a rozválíme na pergamenovém papíru, nebo alobalu na 1 cm silný plát. Potřeme je 3 - 4 mm silnou vrstvou náplně a opatrně zavineme. Roládu dáme do chladničky a necháme asi 3 dny odležet. Z rolády pak krájíme asi 1/2 cm tlusté plátky a sypeme moučkovým cukrem nebo kokosem.

    Poznámka: Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny.


Nepečená roláda 2:

    Suroviny těsto: 250 g piškotů, 50 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 6 PL rumu, 8 PL silné vařené kávy.

    Suroviny krém: 150 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek.

    Postup:

    1. Všechny suroviny na těsto zpracujeme a rozválíme na papíru posypaném moučkovým cukrem. Vyšleháme krém z másla, cukrů a žloutku.
    2. Těsto potřeme krémem, pomocí papíru stočíme a uložíme do chladna.

    Poznámky:

    • Pokud by z piškotů vzniklo příliš tuhé těsto, přidáme více černé kávy. Těsto se nesmí drobit, musí jít dobře rozválet.

    • Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny.


Nepečená kokosová roláda:

    Suroviny těsto: 250 g piškotů, 100 g cukru, 20 g kakaa, 1 PL rumu, 2 vejce a vanilkový cukr.

    Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosu (může být i barevný).

    Postup: Smícháme těsto, které si rozdělíme na dvě části. Do jedné se přidáme kakao. Tak vzniknou dvě těsta, světlé a tmavé. Na pergamenovém papíru posypaném moučkovým cukrem vyválíme obě. Připravíme si náplň, obě těsta potřeme, zabalíme dvě rolády a obě necháme v lednici ztuhnout.




Vosí hnízda = včelí úly

Rady a tipy:

  • Těsto zpracováváme ihned, rychle vysychá.
  • Z těsta uválíme váleček, ten si vykrajovátkem nakrájíme na stejné kousky, z nich ukoulíme kuličky, které namočíme v moučkovém cukru a poté je ukazovákem vmáčkneme do formičky hnízda.

  • V cukru máčíme kousky těsta, nebo formičku.

  • Stejné kousky těsta můžeme oddělovat lžičkou a tvořit kuličky.

  • Těsto můžeme také jen uždibovat a pěchovat přímo do formičky, kterou si namáčíme v moučkovém cukru.

  • Vzniklý otvor můžeme prohloubit vařečkou.

  • Naplníme krémem dle chuti, nebo jen vaječným koňakem.

  • Po naplnění otvor uzavřeme lineckým kolečkem, nebo piškotem.

  • Vosí hnízdo, neboli včelí úlek opatrně vyndáme a dáme sušit.


Vosí hnízda 1:

    Suroviny těsto: 250 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru, 1 bílek.

    Suroviny náplň: 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum (kolik krém pojme), piškoty.

    Postup:

    1. Nejdřív si připravíme náplň, protože těsto rychle vysychá. Utřeme cukr se žloutkem a zašleháme máslo. Potom přidáváme rum - čím víc se nám ho podaří přilehat, tím lépe.

    2. Těsto vypracujeme z uvedených surovin, nebojte se, 1 bílek tu hromadu určitě stačí spojit.

    3. Oddělujeme kuličky, které "namočíme" v moučkovém cukru, poté je vmáčkneme ukazovákem do formičky na hnízda.
    4. Opačným koncem moka lžičky dáme do vzniklého otvoru krém.

    5. Nakonec hnízdo přimáčkneme na linecké kolečko, nebo piškot.


Vosí hnízda 2:

    Suroviny: 300 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 PL kakaa, 320 g piškotů, 6 PL mléka, 10 PL rumu.

    Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, z kterého tvoříme úlky (hnízda), otvor plníme vaječným koňakem a uzavřeme.


Vosi hnízda 3:

    Suroviny těsto: 160 g piškotů, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 PL hrubé mouky, 2 PL kakaa, 3 PL horké vody, 40 celých piškotů.

    Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 PL rumu - třeme do pěny.

    Postup:

    1. Mouku spaříme horkou vodou, necháme nabobtnat. Do zchladlé spařené mouky zapracujeme ostatní přísady.

    2. Tvoříme vosi hnízda, plníme je krémem a zaklopíme piškotem. Můžeme polévat čokoládou, nebo bílou polevou.


Vosi hnízda 4:

    Suroviny: 160 g piškotů, 90 g másla, 180 g moučkového cukru, 5 PL mléka, 2 PL kakaa, trocha rumu.

    Postup: Vypracujeme těsto, které ytvarujeme ve formičce, vyplníme náplní a přiklopíme piškotem, nebo lineckým kolečkem. Poté dáme ztuhnout.


Vosí hnízda 5:

  • Suroviny těsto: 160 g piškotů, 60 g másla, 160 g moučkového cukru, 50 g oříšků, 1 PL kakaa, 2 PL mléka, 1 PL rumu nebo černé kávy.

    Suroviny krém: 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 4 PL rumu.

    Suroviny náplň: 120g másla, 50 g cukru,1 vařený žloutek, rum.

    Postup : Vytvoříme vosí hnízda, vyplníme je náplní, přiklopíme piškotem, nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout.


Vosí hnízda 6:

    Suroviny: 2 PL másla, 2 PL rumu, 2 PL mléka, 50 g ořechů, 160 g piškotů, 60 g moučkového cukru, vaječný koňak.

    Postup: Suroviny zpracujeme v hmotu, kterou vtlačíme do formiček úlů. Plníme vaječným koňakem, uzavřeme piškotem nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout.


Vosí hnízda 7:

    Suroviny: 60 g másla, 1 bílek, 4 PL rumu, 140 g cukru, 1 čl kakaa, 160 g piškotů.

    Postup: Suroviny zpracujeme v hmotu, kterou vtlačíme do formiček úlů. Plníme vaječným koňakem, uzavřeme piškotem nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout.


Vosí hnízda jako kokosoví tučňáci:

    Suroviny: 150 g kokosové moučky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g mletých dětských piškotů, 100 g másla, 1-2 PL rumu nebo mléka.

    Postup: Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček "úlků". Vařečkou v úlcích vytlačíme otvor, naplníme krémem čokoládovým, máslovým nebo citrónovým a přilepíme na piškot nebo upečené linecké kolečko. Ve vodní lázni rozpustíme 10 dkg tmavé čokoládové polevy a polovinu tělíčka potřeme. Oči uděláme z kousků bílého marcipánu, zobáček ze žlutého marcipánu, křidélka z rozpůlených oloupaných mandlí.

‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše