‹- Zpět na obsah všech receptů ‹- Helzin svět ‹- Má víra - domov mé duše
CUKROVÍ NEPEČENÉ Šípkové cukrovinky:
Suroviny: 70 g loupaných mletých mandlí, 210 g moučkového cukru, 1 bílku, 1PL šípkové zavařeniny, cukr na vál.
Bílková poleva: 70 g moučkového cukru, 1 bílku a trochu citronové šťávy vymícháme do zhoustnutí.
Postup: Mandle, cukr, bílek a zavařeninu zpracujeme, vyválíme plát asi 2 cm vysoký, který natřeme polevou, necháme trochu zaschnout, poté nakrájíme na proužky, ze kterých tvoříme tvary dle vlastní fantazie. Nakonec necháme uschnout.
Poznámky: Zavařeninu můžeme použít i jinou, myslíme i na barvu a chuť cukrovinek Tvary můžeme vykrájet vykrajovátkem. Pomeranče v čokoládě:
Postup: Dílky pomeranče napícháme na špejle a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Po zaschnutí špejle vytáhneme a cukrovinky můžeme upravit do papírových košíčků. Stejně můžeme připravit i jahody, banány a podobně. Čokoládové brambůrky:
Suroviny: 250 g ztuženého tuku (nebo 1 kostky a 1 másla), 200 g čokoládového krému (například Nutely), 250 g. cukru, 2 PL kakaa, kokos na obalováni
Postup: Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme suroviny a necháme vychladnout. Tvarujeme hrudky, které balíme v kokosu a klademe do malých papírových košíčků. Čokoládové košíčky:
Suroviny: 4 čokoládové tyčinky kaštany(200 g), 100g ztuženého 100%tuku, 1 PL moučkového cukru, 1 PL kakaa
Suroviny náplň: 100 ml mléka,150g vlašských ořechů(umletých),150g cukr m.,papírové košíčky.
Postup:
Rozehřejeme kaštany, tuk, cukr a kakao. Na náplň ohřejeme mléko, přidáme mleté ořechy i cukr a mícháme do zhoustnutí. Necháme zchladnout a tvoříme malé kuličky. Do papírových košíčků vléváme na dno čokoládovou směs, na ni vložíme kuličku ořechové náplně a zalijeme opět čokoládovou směsí. Nakonec dáme ztuhnout. Nepečená ořechová srdíčka:
Suroviny: 14 dkg moučkového cukru, 14 dkg jemně pomletých ořechů, 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu.
Suroviny citronová poleva: 2 PL citronové šťávy, 6 PL moučkového cukru třeme, nakonec přidáme 2 PL vařící vody a ještě chvíli třeme. (Můžeme okyselit.)
Postup: Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem, na pocukrovaném prkénku vyválíme tenkou placku a vykrájíme srdíčka. Polijeme citrónovou polevou. Poznámky:
Můžeme okyselit polevu kyselinou, nebo do těsta přidat kakao, pikantní marmeládu, nebo obojí. Místo ořechů můžeme použít mandle a vytvoříme mandlová srdíčka. Čertovy pilulky:
Suroviny: 100 g mletých oříšků, 3 PL medu, šťáva z 1 pomeranče, špetka skořice 2PL vody a 2 PL rumu.
Postup: Za stálého míchání vše asi 20minut vaříme (do zhoustnutí), z vychladlé hmoty pak tvarujeme kuličky a obalujeme je v kakau.Hotové kuličky necháme volně proschnout. Mozartovy koule:
Suroviny - marcipánová směs:140 g strouhaných loupaných mandlí, 140 g moučkového cukru, 1 PL bílku.
Suroviny - směs na obalení: 170 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 60 g čokolády na vaření, 1 bílek, 1 PL rumu.
Suroviny čokoládová poleva: 90 g čokolády na vaření, 50 g tuku, 2 PL vařící vody.
Postup: Marcipánovou směs uhněteme z mandlí, moučkového cukru a bílku. Potom smícháme cukr, ořechy, bílek i rum a přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Z marcipánové směsi utvoříme kuličky, které obalíme asi 5 mm silnou vrstvou druhé směsi, obalíme čokoládovou polevou a necháme zaschnout. Tatrankové koule:
Postup : Utřeme máslo s cukrem, přidáme kokos, rozstrouhané tatranky, kakao. Pak utvoříme koule a ty obalujeme v kokosu. Čokoládovo - kávové kuličky:
Suroviny: 120 g čokolády 60 g ztuženého 100% tuku, 1 PL silné zcezené kávy, ořechy na obalení.
Postup: Do kastrůlku rozlámeme čokoládu, přidáme tuk, vložíme do vodní lázně a rozehřejeme. Vmícháme kávu, promícháme a necháme ztuhnout. Ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme strouhanými ořechy. Čokoládové kuličky:
Suroviny: 150 g horké čokolády, 150 g cukru, 70 g mletých mandli, 20 g kakaa, 1 čl skořice, 1 bílek, 2-3 PL brandy, kakao a skořicový cukr na obaleni.
Postup: Čokoládu jemně nastrouháme, všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladkou hmotu. Vytvarujeme z ní kuličky, polovinu obalíme ve skořicovém cukru, polovinu v kakau. Rumové kuličky 1:
Postup: Cukr zalijeme vodou a na malém plameni mícháme, až se rozpustí. Zesílíme oheň a vaříme 4 minuty. Rozdrcené piškoty přelijeme vařeným cukrem, postupně přidáváme marmeládu a rum, strouhané ořechy a vždy znovu důkladně promícháme. Chuť i hustotu hmoty upravíme marmeládou, citronovou šťávou, popřípadě kyselinou citronovou, rumem, cukrem, nebo kakaem, či drobky poškotů. Nakonec vytvarujeme kousky, ve dlaních je zakulatíme a obalujeme v kakau nebo cukru. Rumové kuličky 2:
Suroviny: 40 g tuku, 120 g moučkového cukru 30 g kakaa, 1bílek, piškoty, rum.
Postup: Piškoty nadrtíme, nebo pomeleme jako strouhanku. Z tuku, cukru, kakaa a bílku utvoříme hmotu. Chuť, hustotu i konzistenci upravíme piškoty a rumem. Vyválíme kuličky a obalujeme je krystalovým cukrem, kokosem nebo oříšky. Rumové kuličky s hrozinkami:
Suroviny: 100 g másla, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 300 g strouhané čokolády, 3 PL rumu, 125 g hrozinek namočených v rumu, nebo Whisky.
Postup: Všechny suroviny smícháme a tvoříme kuličky, které obalujeme buďto v posekané čokoládě, v cukru, nebo posekanými ořechy. Dáme ztuhnout na den do chladničky. Nepečená roláda 1:
Suroviny těsto: 200 g drcených piškotů, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 PL rumu.
Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 PL kakaa, 1 prolisovaný vařený žloutek.
Postup náplň: Máslo utřeme s cukrem, přidáme prolisovaný žloutek a nakonec vmícháme kakao.
Postup roláda: Máslo, cukr a vejce utřeme, přidáme piškoty a rum a vypracujeme těsto a rozválíme na pergamenovém papíru, nebo alobalu na 1 cm silný plát. Potřeme je 3 - 4 mm silnou vrstvou náplně a opatrně zavineme. Roládu dáme do chladničky a necháme asi 3 dny odležet. Z rolády pak krájíme asi 1/2 cm tlusté plátky a sypeme moučkovým cukrem nebo kokosem.
Poznámka: Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny. Nepečená roláda 2:
Suroviny těsto: 250 g piškotů, 50 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 6 PL rumu, 8 PL silné vařené kávy.
Suroviny krém: 150 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek.
Postup:
Poznámky: Pokud by z piškotů vzniklo příliš tuhé těsto, přidáme více černé kávy. Těsto se nesmí drobit, musí jít dobře rozválet. Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu 2-3 týdny. Nepečená kokosová roláda:
Suroviny těsto: 250 g piškotů, 100 g cukru, 20 g kakaa, 1 PL rumu, 2 vejce a vanilkový cukr.
Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g kokosu (může být i barevný).
Postup: Smícháme těsto, které si rozdělíme na dvě části. Do jedné se přidáme kakao. Tak vzniknou dvě těsta, světlé a tmavé. Na pergamenovém papíru posypaném moučkovým cukrem vyválíme obě. Připravíme si náplň, obě těsta potřeme, zabalíme dvě rolády a obě necháme v lednici ztuhnout. Rady a tipy:
Z těsta uválíme váleček, ten si vykrajovátkem nakrájíme na stejné kousky, z nich ukoulíme kuličky, které namočíme v moučkovém cukru a poté je ukazovákem vmáčkneme do formičky hnízda. V cukru máčíme kousky těsta, nebo formičku. Stejné kousky těsta můžeme oddělovat lžičkou a tvořit kuličky. Těsto můžeme také jen uždibovat a pěchovat přímo do formičky, kterou si namáčíme v moučkovém cukru. Vzniklý otvor můžeme prohloubit vařečkou. Naplníme krémem dle chuti, nebo jen vaječným koňakem. Po naplnění otvor uzavřeme lineckým kolečkem, nebo piškotem. Vosí hnízdo, neboli včelí úlek opatrně vyndáme a dáme sušit. Vosí hnízda 1:
Suroviny náplň: 100 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, rum (kolik krém pojme), piškoty.
Postup:
Nejdřív si připravíme náplň, protože těsto rychle vysychá. Utřeme cukr se žloutkem a zašleháme máslo. Potom přidáváme rum - čím víc se nám ho podaří přilehat, tím lépe. Těsto vypracujeme z uvedených surovin, nebojte se, 1 bílek tu hromadu určitě stačí spojit. Opačným koncem moka lžičky dáme do vzniklého otvoru krém. Nakonec hnízdo přimáčkneme na linecké kolečko, nebo piškot. Vosí hnízda 2:
Suroviny: 300 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 PL kakaa, 320 g piškotů, 6 PL mléka, 10 PL rumu.
Postup: Ze surovin vypracujeme těsto, z kterého tvoříme úlky (hnízda), otvor plníme vaječným koňakem a uzavřeme. Vosi hnízda 3:
Suroviny těsto: 160 g piškotů, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 PL hrubé mouky, 2 PL kakaa, 3 PL horké vody, 40 celých piškotů.
Suroviny náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 PL rumu - třeme do pěny.
Postup: Mouku spaříme horkou vodou, necháme nabobtnat. Do zchladlé spařené mouky zapracujeme ostatní přísady. Tvoříme vosi hnízda, plníme je krémem a zaklopíme piškotem. Můžeme polévat čokoládou, nebo bílou polevou. Vosi hnízda 4:
Suroviny: 160 g piškotů, 90 g másla, 180 g moučkového cukru, 5 PL mléka, 2 PL kakaa, trocha rumu.
Postup: Vypracujeme těsto, které ytvarujeme ve formičce, vyplníme náplní a přiklopíme piškotem, nebo lineckým kolečkem. Poté dáme ztuhnout. Vosí hnízda 5:
Suroviny krém: 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 4 PL rumu.
Suroviny náplň: 120g másla, 50 g cukru,1 vařený žloutek, rum.
Postup : Vytvoříme vosí hnízda, vyplníme je náplní, přiklopíme piškotem, nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout. Vosí hnízda 6:
Suroviny: 2 PL másla, 2 PL rumu, 2 PL mléka, 50 g ořechů, 160 g piškotů, 60 g moučkového cukru, vaječný koňak.
Postup: Suroviny zpracujeme v hmotu, kterou vtlačíme do formiček úlů. Plníme vaječným koňakem, uzavřeme piškotem nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout. Vosí hnízda 7:
Suroviny: 60 g másla, 1 bílek, 4 PL rumu, 140 g cukru, 1 čl kakaa, 160 g piškotů.
Postup: Suroviny zpracujeme v hmotu, kterou vtlačíme do formiček úlů. Plníme vaječným koňakem, uzavřeme piškotem nebo lineckým kolečkem a dáme ztuhnout. Vosí hnízda jako kokosoví tučňáci:
Suroviny: 150 g kokosové moučky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g mletých dětských piškotů, 100 g másla, 1-2 PL rumu nebo mléka.
Postup: Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček "úlků". Vařečkou v úlcích vytlačíme otvor, naplníme krémem čokoládovým, máslovým nebo citrónovým a přilepíme na piškot nebo upečené linecké kolečko. Ve vodní lázni rozpustíme 10 dkg tmavé čokoládové polevy a polovinu tělíčka potřeme. Oči uděláme z kousků bílého marcipánu, zobáček ze žlutého marcipánu, křidélka z rozpůlených oloupaných mandlí. ‹- Zpět na obsah všech receptů |