knedliky sladke a ovocne


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

KNEDLÍKY SLADKÉ A OVOCNÉ

»«


Obsah receptů na knedlíky:

 


TIPY:

  • Místo běžných knedlíků, můžeme z těsta vytvarovat plát, ten poklást ovocem, nebo masem a uvařit jako roládu, nejlépe v ubrousku, nebo v pařáčku.

  • Všechny recepty lze použít:

    • Na knedlíky kulaté, plněné ovocem, nebo jakoukoliv nádivkou i masovou, zelnou a podobně.

    • Na malé kulaté knedlíčky, nebo šišky, které posypáváme mákem, ořechy, tvarohem, strouhaným perníkem, či osmahlou houskou, navrch cukrem a poléváme je máslem.

    • Na malé kulaté knedlíčky, nebo šišky, které překrýváme rozvařeným ovocem, nebo ovocnou omáčkou kterou dle chuti posypáváme mákem, ořechy, tvarohem, strouhaným perníkem, či osmahlou houskou, navrch cukrem a poléváme je máslem.

    • Na malé knedlíčky na slano s uzeným masem a zelím, brynzou a slaninou, zakysanou smetanou a slaninou a podobně.



RECEPTY

Ovocná omáčka na malé knedlíčky:

Příprava: Ovoce rozvaříme, podle chuti přisladíme, případně okyselíme. Můžeme zahustit lžící Maizeny, Solamylu, nebo pudinku, kterou rozmícháme v trošce vody, za stálého míchání vlijeme do rozvařeného ovoce a chvíli povaříme

Poznámka: Touto omáčkou poléváme malé knedlíčky, které by bylo obtížné plnit a všechny, kde je u receptu: "s ovocem nahoře". Můžeme ji použít i tak, že si ohřejeme obyčejný kupovaný knedlík, který omáčkou polejeme, posypeme tvarohem a cukrem a polejeme máslem

« obsah


Tvarohové ovocné knedlíky:

Suroviny:2 vejce, 20 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 180 g polohrubé mouky, sůl.

Postup: V misce rozmícháme tvaroh, změklé máslo, vejce a sůl. Přidáme prosátou mouku, zamícháme, přendáme na vál a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, který nakrájíme na stejné dílky, které dlaní zploštíme a plníme ovocem. Drobné ovoce prosypeme cukrem, větší, například meruňky vypeckujeme a místo pecky vložíme kostku cukru. Utvoříme knedlíky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 8-10 minut, až vyplavou.

Servis: Na talířích sypeme knedlíky strouhaným tvarohem, cukrem, kakaem, nebo mákem, strouhanými ořechy, či osmaženou strouhanou houskou a poléváme rozehřátým máslem.

Poznámka: Část tvarohu lze nahradit vařenými brambory, které do těsta nastrouháme a promísené moukou lehce vmícháme.

« obsah


Tvarohové ovocné knedlíky s práškem do pečiva:

Suroviny: 2 menší vejce, 250 g měkkého tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička cukru, 50 g másla, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1/2 šálku mléka, čerstvé nebo zmrazené ovoce.

Suroviny na posypání: Mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a horké máslo.

Postup: Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mléko a vypracujeme vláčné, přiměřeně husté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pak z něj uděláme váleček asi 3 cm v průměru a odkrajujeme dílky, kterými ovoce obalujeme. Připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody, promícháme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily, a na mírném ohni vaříme asi 8 minut - až vyplavou.

Servis: Na talíři knedlíky překrojíme, posypeme mletým mákem s cukrem nebo strouhaným tvarohem, strouhanými ořechy a cukrem a přelijeme horkým máslem.

« obsah


Malé tvarohové knedlíčky i s ovocem nahoře:

Suroviny: Na 1 tvaroh (250 g), 100 g hrubé mouky, 100 g krupičky, 1 vejce, špetka soli, 1 PL másla.

Postup: Tvaroh smícháme s vejcem a přidáme sůl. Postupně přisypáváme mouku s krupicí a máslo. Tvoříme malinké kulaté knedlíčky, které vaříme asi 5minut.
Na talíři je přelijeme ovocnou omáčkou (rozvařeným ovocem), sypeme tvarohem, mákem, osmaženou strouhankou, nakonec cukrem a poléváme máslem.

Servis:Na talíři knedlíčky přelijeme ovocnou omáčkou (rozvařeným ovocem) a posypeme tvarohem, mákem, osmaženou strouhankou, nakonec cukrem a poléváme máslem.

« obsah


Tvarohovo-bramborové knedlíky:

Suroviny:2 vejce, 20 g másla, 500 g měkkého tvarohu + brambor, 180 g polohrubé mouky, sůl.

Postup: Část z 1/2 kg tvarohu nahradíme bramborami uvařenými předem, vychladlými a nastrouhanými na jemném struhadle. Brambory lehce prosypeme moukou, přidáme tvaroh, vejce a sůl. Na vále vytvoříme váleček, rozdělíme ho na stejné dílky, které zploštíme a plníme ovocem. Vhazujeme do vřící vody a vaříme až vyplavou.
Vytažené promastíme máslem a sypeme tvarohem, kakaem, osmahlou strouhankou, mákem, nebo ořechy, nakonec cukrem a poléváme máslem.

Poznámka: Tyto tvarohové knedlíky jsem si vymyslela před časem, kdy se cena tvarohu zvedla z 1,80 Kč na 10 Kč. A jsou senzační. Těsto je dobré i na "šlejšky" (= šulánky).

« obsah


Tvarohovo-houskové knedlíky s ovocem nahoře:

Suroviny:2 vejce, 1 tvaroh, 2 rohlíky.

Postup: Vejce s tvarohem utřeme a přidáme na kostičky nakrájený rohlík, předem opečený v troubě. Knedlíky tvarujeme v dětské krupičce a necháme asi 2 hodiny uležet. Vaříme 8-10 minut v plném varu a poté zmírníme. Až vyplavou, ochutnáme. Jsou-li uvařené, vyndáme.

Servis: Na talíři je posypeme cukrem a polijeme máslem, nebo je můžeme podávat s rozmačkanými jahodami a šlehačkou, s borůvkami a jogurtem, či s kiwi a zakysanou smetanou a tak podobně.

« obsah


Bramborové ovocné knedlíky:

Suroviny: 1 kg vařených brambor, sůl, 3 žloutky, polohrubá mouka, 800 g meruněk, cukr.<

Suroviny na posypání: 150 g másla, 100 g strouhanky, zakysaná smetana, cukr.

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme. Prosypeme moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a lehce vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, ten nakrájíme na stejné dílky, které dlaní zploštíme a plníme ovocem. Drobné ovoce prosypeme cukrem, větší, například meruňky, vypeckujeme a místo pecky vložíme kostku (nebo lžičku) cukru. Utvoříme knedlíky, které vhazujeme do vroucí vody a vaříme je asi 10 minut. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a dáme do mísy.

Servis: Sypeme osmaženou strouhankou, strouhaným tvarohem, kakaem, nebo mákem, či strouhanými ořechy, pocukrujeme a poléváme zakysanou smetanou, nebo rozehřátým máslem.

« obsah


Kynuté ovocné knedlíky:

Suroviny: 300 g hrubé mouky, 2 dl mléka, vejce, 20 g droždí, 1 PL cukru, špetka soli, 600-700 g ovoce.

Suroviny na posypání: 100 g cukru, 150 g tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla.

Postup: Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí a cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl i vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto. Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky. Necháme ještě chvíli kynout, pak vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Až vyplavou otočíme a vaříme dále opět asi 5 minut. Poté jeden vyzkoušíme tak, že jej vyndáme, vidličkou roztrhneme a podíváme se, zda není uvnitř syrový. Pokud je, knedlíky otočíme a vaříme ještě chvilku. Nevaříme však dlouho, srazily by se. A pozor - čerstvě vytažené knedlíky z vody trochu natrhneme, aby vyšla pára. Jinak se srazí nebo ztvrdnou.

Servis: Podáváme sypané tvarohem a cukrem, polité máslem.

Poznámka: Výborné těsto lze skvěle zadělat v pekárně.

« obsah


Rohlíkové ovocné knedlíky s práškem do pečiva:

Suroviny: 3-4 starší rohlíky, 1 vejce, sůl

Postup: Rohlíky namočíme ve vodě nebo mléce, vyždímáme a rukama rozmělníme. Přidáme vejce, sůl a zaděláme v těsto. Vyválíme váleček o průměru 5 cm, nakrájíme na 1 cm dlouhé dílky, ze kterých v ruce vytvoříme placičky. Ty naplníme ovocem, zabalíme a ihned vaříme.

« obsah


Knedlíky z pařeného těsta:

Suroviny: 500 g hrubé mouky, sůl, 60 g cukru krupice, 250 ml mléka, 75 g g másla, 1 vejce. Dále libovolné ovoce do knedlíků a cokoliv podle chuti nahoru na knedlíky.

Postup:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství vody. Zvolené ovoce si připravte.

  2. Hrubou mouku promíchejte s rovnou lžičkou soli a cukrem. Mléko přiveďte téměř k varu spolu s máslem a zalijte jím mouku. Mísu přiklopte a nechte 5 minut odstát, aby se mouka spařila. Pak přidejte vejce a vypracujte měkké těsto. Podle potřeby dodejte ještě mouku nebo mléko, ale počítejte s tím, že i hotové těsto je poměrně lepkavé.

  3. Z těsta odtrhávejte mokrýma rukama kousky, z nich na dlani tvarujte placky a do nich balte připravené ovoce.

  4. Knedlíky po várkách vkládejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut. Hotové jsou, když vyplavou na hladinu.

  5. Knedlíky podávejte dle chuti s tvarohem, ořechy, mandlovými lupínky, mákem, kakaem a podobně, zalité přepuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.

« obsah



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše