‹- Zpět na obsah všech receptů ‹- Helzin svět ‹- Má víra - domov mé duše KNEDLÍKY SLADKÉ A OVOCNÉ »«
TIPY:
Místo běžných knedlíků, můžeme z těsta vytvarovat plát, ten poklást ovocem, nebo masem a uvařit jako roládu, nejlépe v ubrousku, nebo v pařáčku. Všechny recepty lze použít:
Na knedlíky kulaté, plněné ovocem, nebo jakoukoliv nádivkou i masovou, zelnou a podobně. Na malé kulaté knedlíčky, nebo šišky, které posypáváme mákem, ořechy, tvarohem, strouhaným perníkem, či osmahlou houskou, navrch cukrem a poléváme je máslem. Na malé kulaté knedlíčky, nebo šišky, které překrýváme rozvařeným ovocem, nebo ovocnou omáčkou kterou dle chuti posypáváme mákem, ořechy, tvarohem, strouhaným perníkem, či osmahlou houskou, navrch cukrem a poléváme je máslem. Na malé knedlíčky na slano s uzeným masem a zelím, brynzou a slaninou, zakysanou smetanou a slaninou a podobně. RECEPTY
Ovocná omáčka na malé knedlíčky:
Příprava: Ovoce rozvaříme, podle chuti přisladíme, případně okyselíme. Můžeme zahustit lžící Maizeny, Solamylu, nebo pudinku, kterou rozmícháme v trošce vody, za stálého míchání vlijeme do rozvařeného ovoce a chvíli povaříme
Poznámka: Touto omáčkou poléváme malé knedlíčky, které by bylo obtížné plnit a všechny, kde je u receptu: "s ovocem nahoře". Můžeme ji použít i tak, že si ohřejeme obyčejný kupovaný knedlík, který omáčkou polejeme, posypeme tvarohem a cukrem a polejeme máslem Tvarohové ovocné knedlíky:
Suroviny:2 vejce, 20 g másla, 500 g měkkého tvarohu, 180 g polohrubé mouky, sůl.
Postup: V misce rozmícháme tvaroh, změklé máslo, vejce a sůl. Přidáme prosátou mouku, zamícháme, přendáme na vál a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, který nakrájíme na stejné dílky, které dlaní zploštíme a plníme ovocem. Drobné ovoce prosypeme cukrem, větší, například meruňky vypeckujeme a místo pecky vložíme kostku cukru. Utvoříme knedlíky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 8-10 minut, až vyplavou.
Servis: Na talířích sypeme knedlíky strouhaným tvarohem, cukrem, kakaem, nebo mákem, strouhanými ořechy, či osmaženou strouhanou houskou a poléváme rozehřátým máslem.
Poznámka: Část tvarohu lze nahradit vařenými brambory, které do těsta nastrouháme a promísené moukou lehce vmícháme. Tvarohové ovocné knedlíky s práškem do pečiva:
Suroviny: 2 menší vejce, 250 g měkkého tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička cukru,
50 g másla, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1/2 šálku mléka, čerstvé nebo zmrazené ovoce.
Suroviny na posypání: Mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a horké máslo.
Postup: Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mléko a vypracujeme vláčné, přiměřeně husté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pak z něj uděláme váleček asi 3 cm v průměru a odkrajujeme dílky, kterými ovoce obalujeme. Připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody, promícháme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily, a na mírném ohni vaříme asi 8 minut - až vyplavou.
Servis: Na talíři knedlíky překrojíme, posypeme mletým mákem s cukrem nebo strouhaným tvarohem, strouhanými ořechy a cukrem a přelijeme horkým máslem. Malé tvarohové knedlíčky i s ovocem nahoře:
Suroviny: Na 1 tvaroh (250 g), 100 g hrubé mouky, 100 g krupičky, 1 vejce, špetka soli, 1 PL másla.
Postup: Tvaroh smícháme s vejcem a přidáme sůl. Postupně přisypáváme mouku s krupicí a máslo. Tvoříme malinké kulaté knedlíčky, které vaříme asi 5minut.
Servis:Na talíři knedlíčky přelijeme ovocnou omáčkou (rozvařeným ovocem) a posypeme tvarohem, mákem, osmaženou strouhankou, nakonec cukrem a poléváme máslem. Tvarohovo-bramborové knedlíky:
Suroviny:2 vejce, 20 g másla, 500 g měkkého tvarohu + brambor, 180 g polohrubé mouky, sůl.
Postup: Část z 1/2 kg tvarohu nahradíme bramborami uvařenými předem, vychladlými a nastrouhanými na jemném struhadle. Brambory lehce prosypeme moukou, přidáme tvaroh, vejce a sůl. Na vále vytvoříme váleček, rozdělíme ho na stejné dílky, které zploštíme a plníme ovocem. Vhazujeme do vřící vody a vaříme až vyplavou.
Poznámka: Tyto tvarohové knedlíky jsem si vymyslela před časem, kdy se cena tvarohu zvedla z 1,80 Kč na 10 Kč. A jsou senzační. Těsto je dobré i na "šlejšky" (= šulánky). Tvarohovo-houskové knedlíky s ovocem nahoře:
Suroviny:2 vejce, 1 tvaroh, 2 rohlíky.
Postup: Vejce s tvarohem utřeme a přidáme na kostičky nakrájený rohlík, předem opečený v troubě. Knedlíky tvarujeme v dětské krupičce a necháme asi 2 hodiny uležet. Vaříme 8-10 minut v plném varu a poté zmírníme. Až vyplavou, ochutnáme. Jsou-li uvařené, vyndáme.
Servis: Na talíři je posypeme cukrem a polijeme máslem, nebo je můžeme podávat s rozmačkanými jahodami a šlehačkou, s borůvkami a jogurtem, či s kiwi a zakysanou smetanou a tak podobně. Bramborové ovocné knedlíky:
Suroviny: 1 kg vařených brambor, sůl, 3 žloutky, polohrubá mouka, 800 g meruněk, cukr.<
Suroviny na posypání: 150 g másla, 100 g strouhanky, zakysaná smetana, cukr.
Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme. Prosypeme moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a lehce vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále váleček, ten nakrájíme na stejné dílky, které dlaní zploštíme a plníme ovocem. Drobné ovoce prosypeme cukrem, větší, například meruňky, vypeckujeme a místo pecky vložíme kostku (nebo lžičku) cukru. Utvoříme knedlíky, které vhazujeme do vroucí vody a vaříme je asi 10 minut. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a dáme do mísy.
Servis: Sypeme osmaženou strouhankou, strouhaným tvarohem, kakaem, nebo mákem, či strouhanými ořechy, pocukrujeme a poléváme zakysanou smetanou, nebo rozehřátým máslem. Kynuté ovocné knedlíky:
Suroviny: 300 g hrubé mouky, 2 dl mléka, vejce, 20 g droždí, 1 PL cukru, špetka soli, 600-700 g ovoce.
Suroviny na posypání: 100 g cukru, 150 g tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla.
Postup: Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí a cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, mléko, sůl i vejce a zpracujeme vláčné hladké těsto. Necháme asi půl hodiny kynout, poté těsto rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a děláme kulaté knedlíky. Necháme ještě chvíli kynout, pak vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Až vyplavou otočíme a vaříme dále opět asi 5 minut. Poté jeden vyzkoušíme tak, že jej vyndáme, vidličkou roztrhneme a podíváme se, zda není uvnitř syrový. Pokud je, knedlíky otočíme a vaříme ještě chvilku. Nevaříme však dlouho, srazily by se. A pozor - čerstvě vytažené knedlíky z vody trochu natrhneme, aby vyšla pára. Jinak se srazí nebo ztvrdnou.
Servis: Podáváme sypané tvarohem a cukrem, polité máslem.
Poznámka: Výborné těsto lze skvěle zadělat v pekárně. Rohlíkové ovocné knedlíky s práškem do pečiva:
Suroviny: 3-4 starší rohlíky, 1 vejce, sůl
Postup: Rohlíky namočíme ve vodě nebo mléce, vyždímáme a rukama rozmělníme. Přidáme vejce, sůl a zaděláme v těsto. Vyválíme váleček o průměru 5 cm, nakrájíme na 1 cm dlouhé dílky, ze kterých v ruce vytvoříme placičky. Ty naplníme ovocem, zabalíme a ihned vaříme. Knedlíky z pařeného těsta:
Suroviny: 500 g hrubé mouky, sůl, 60 g cukru krupice, 250 ml mléka, 75 g g másla, 1 vejce. Dále libovolné ovoce do knedlíků a cokoliv podle chuti nahoru na knedlíky.
Postup: Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství vody. Zvolené ovoce si připravte. Hrubou mouku promíchejte s rovnou lžičkou soli a cukrem. Mléko přiveďte téměř k varu spolu s máslem a zalijte jím mouku. Mísu přiklopte a nechte 5 minut odstát, aby se mouka spařila. Pak přidejte vejce a vypracujte měkké těsto. Podle potřeby dodejte ještě mouku nebo mléko, ale počítejte s tím, že i hotové těsto je poměrně lepkavé. Z těsta odtrhávejte mokrýma rukama kousky, z nich na dlani tvarujte placky a do nich balte připravené ovoce. Knedlíky po várkách vkládejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut. Hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Knedlíky podávejte dle chuti s tvarohem, ořechy, mandlovými lupínky, mákem, kakaem a podobně, zalité přepuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. ‹- Zpět na obsah všech receptů |