knedliky slane


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

KNEDLÍKY SLANÉ - PŘÍLOHOVÉ

»«


Obsah knedlíkových receptů:



KKNEDLÍKY HOUSKOVÉ A JINÉ PŘÍLOHOVÉ

Obecná pravidla:

  • Mouku musíme prosít, a tím provzdušnit.
  • Mouka by měla mít teplotu místnosti (20 - 25°C).
  • Housky by měly být dva dny staré.
  • Housky můžeme opéct a pokapat máslem, nebo osmahnout na másle.
  • Použijeme vlažné, nikoliv horké mléko.
  • Vaříme zpravidla 20 - 25 minut a minimálně dvakrát otočíme.
  • Lépe se pracuje s menšími knedlíky, dlouhé šišky se špatně vytahují, pokud nemáme specielní pomůcku.
  • Po vyjmutí z vody ihned propícháme vidličkou nebo překrojíme nití a pomašlujeme rozpuštěným máslem.

Pokud knedlík připravujeme v pekárně, potom:

  • Můžeme použít každý z následujících receptů.
  • Droždí použijeme raději sušené, na 1 kg mouky 2čl.
  • Pokud použijeme klasické droždí, pak je do pekárny dobře rozdrobíme, nebo rozpustíme v mléce.
  • Těsto během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka tak, aby těsto nelepilo.
  • Nakrájené housky přidáme úplně na konci hnětení, případně je zapracujeme ručně během kynutí.
  • Po vykynutí propracujeme na vále, vytvoříme šišky a necháme ještě asi 10 minut pod utěrkou kynout.

Pravidla pro vaření nad párou:

  • Do kastrolu dáme asi do půlky vodu.
  • Přes kastrol dobře upevníme (gumou) vykroucenou vlhkou utěrku.
  • Okraje dobře založíme, ať nevyhoříme.
  • Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky a přiklopíme je velkou mísou nebo druhým kastrolem.
  • Vaříme asi 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme špejlí.

Pravidla pro vaření v pařáčku:

  • Do širokého kastrolu nalijeme vodu právě pod pařáček.
  • Jakmile voda vře, potřeme pařáček i stěny kastrolu máslem.
  • Těsto vyklopíme na pomoučený povrch a lehce vytvarujeme do tvaru knedlíku, zahneme do "podkovy" a položíme na pařáček.
  • Vaříme cca 25 minut (pozor, hodně vyroste).
  • Je-li knedlík uvařený zkontrolujeme můžeme špejlí, knedlík je hotový, když je zapíchnutá špejle po vytažení čistá.
  • Hotový knedlík v kastrolku přeřízneme napůl, aby byla manipulace při vyndávání jednodužší a vyndáme.
  • Po vytažení propícháme špejlí.

Pravidla pro vaření ve vodě:

  • Použijeme dostatečně velký kastrol, já používám pekáč, je podlouhlý.
  • Vody použijeme dostatek, osolíme ji až začne vařit (začne vařit dřív).
  • Knedlíky vložíme do osolené vařící vody a vaříme je 20 - 25 minut.
  • Během vaření je 5x otočíme (po 3-4 minutách).
  • Knedlíky po vytažení propícháme a necháme "vypařit", nejlépe na mřížce.
  • Pokud zůstanou, potřu je máslem a zabalím do papíru (třeba pečícího).


KNEDLÍKY HOUSKOVÉ - KYNUTÉ

Český knedlík:

Suroviny: 425 g hrubé mouky, 1 žloutek, 90 g nakrájené housky, 310 ml mléka, 20 g droždí, (nebo 2 čl sušeného) sůl.

Postup: Z mléka, droždí a trochy mouky připravíme řidší kvásek a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme sůl, žloutek rozmíchaný v troše mléka, kvásek a vše zpracujeme na těsto, do kterého zamícháme na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto necháme vykynout, rozkrájíme na díly, rozválíme na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm a vložíme je do mírně osolené vařící vody. Vaříme asi 20 - 25 minut a během varu knedlíky asi pětkrát otočíme.

Poznámka: Máme-li pekárnu, zaděláme těsto v pekárně. Potom použijeme sučené droždí a housky přidáme na konci hnětení, nebo je zaděláme ručně během kynutí.

« obsah


Kynutý houskový knedlík s práškem do pečiva:

Suroviny: 1 kg hrubé mouky, asi 0,4 l mléka, 20 g droždí, 2 vejce, 3 rohlíky, 1/2 prášku do pečiva, sůl.

Postup: Prosátou mouku vsypeme do mísy, přidáme prásek do pečiva, sůl, 2 vejce a rohlíky nakrájené na kostičky. Do vlažného mléka dáme vzejít droždí. Po vykynutí mléko přilijeme do mísy a nejlépe rukama důkladně propracujeme těsto, které necháme v teple kynout ( asi 1 hodinu). Potom těsto na vále rozdělíme na čtyři díly a vypracujeme knedlíky. V osolené vodě je vaříme 20 až 30 minut. Po uvaření rozkrájíme nití.

Poznámka: Máme-li pekárnu, zaděláme těsto v pekárně. Potom použijeme sučené droždí a housky přidáme na konci hnětení, nebo je zaděláme ručně během kynutí.

« obsah



KNEDLÍKY HOUSKOVÉ - NEKYNUTÉ

Karlovarský houskový knedlík (nekynutý se sněhem):

Suroviny: 4 housky, 4 sklenky mléka, 4 sklenky polohrubé mouky, 4 vejce, 4 PL másla, sůl, prášek do pečiva.

Postup:

  1. Housky nakrájíme, v troubě opečeme do červena a pokapeme máslem.

  2. Vychladlé posypeme moukou dobře smíchanou se špetkou prášku do pečiva a solí.

  3. V mléce rozmícháme 4 žloutky, zalijeme housky a vypracujeme středně husté těsto.

  4. Do těsta lehce vmícháme tuhý, pevný sníh ze 4 bílků.

  5. Plátěný ubrousek namočíme do studené vody, vložíme do mísy a těsto na něj vyklopíme.

  6. Ubrousek svážeme tak, aby mělo těsto dostatek místa a vaříme asi 1 hodinu.

  7. Po 20 minutách knedlík obracíme.

  8. Hotový vyndáme z ubrousku a nakrájíme nití.

Poznámka: Je pracnější, ale skvělý.

« obsah


Nekynutý hrníčkový houskový knedlík (se sněhem):

Suroviny: 6 housek, 50 g másla, 2 vejce, 300 ml mléka, 80 g hrubé mouky, sůl, máslo na vymazání hrníčků.

Postup: Housky pokrájené na drobné kostičky, zvlhčíme mlékem s rozkvedlaným žloutkem, solí a rozehřátým máslem, lehce promícháme a necháme prosáknout. Do housek vmícháme polovinu dávky mouky, tuhý sníh z bílků a zbytek mouky. Těsto vložíme do čtyř 1/4 litrových hrníčků dobře vymaštěných na dně i po stranách máslem, vložíme je do hrnce s vařící vodou a přiklopíme pokličkou tak velkou, aby pokryla všechny hrníčky. Hrnec přiklopíme také pokličkou a vaříme asi 35 minut.

« obsah


Obyčejný houskový knedlík:

Suroviny: 300 g housek den starých, 40 g másla, 80 g hrubé mouky, 2 vejce, asi 1/4 l mléka, sůl.

Postup:

  1. Housky pokrájíme, trochu opečeme, polijeme rozehřátém máslem a lehce promícháme.

  2. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, nalijeme na housky, přidáme prosátou mouku, promícháme a necháme chvíli stát.

  3. Z těsta uděláme 8 knedlíků a vložíme je do vařící osolené vody.

  4. Knedlíky vaříme asi 10 minut, při vaření je občas obrátíme.

  5. Uvařené knedlíky vyjmeme, rozkrojíme na půlky a podáváme.

« obsah


Houskový knedlík s práškem do pečiva:

Suroviny: 140 g hrubé mouky, 1 rohlík, 1 vejce, 1 dl mléka, 1 lžička prášku do pečiva, sůl.

Postup: Mouku prosejeme, osolíme a dobře smícháme s práškem do pečiva. Poté přidáme mléko, vejce a připravíme řidší těsto. Rohlík nakrájíme na kostičky a v troubě opečeme na sucho. Přidáme k těstu a promícháme. Vyklopíme na polohrubou moukou dobře pomoučený vál, rozdělíme na 8 - 10 dílů a pomoučenýma rukama vytvoříme menší kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 15 minut, nebo vytvoříme 1- 2 šišky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky krájíme nití.

« obsah



KNEDLÍKY HOUSKOVÉ PLNĚNÉ

Špekové knedlíky:

Suroviny: 200 g uzeného bůčku, 400 g den staré veky, 150 g hrubé mouky, sůl, pepř, 2 menší vejce, špetka muškátového květu, několik snítek nasekané petrželky, 300 ml mléka.

Postup:

  1. Nakrájíme, veku i uvařený bůček a společně v troubě opražíme dožluta.

  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, pepř, květ, jemně pokrájenou petrželku a vejce dobře rozšlehaná v mléce.

  3. Přidáme osmahlou veku s bůčkem a dobře promícháme na hustou hmotu.

  4. Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vaříme v osolené vodě podle velikosti 12-15 minut.

  5. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím a prstýnky osmažené cibule.

« obsah


Špekové knedlíky podle kluků v akci:

Suroviny: 4 starší housky,150 g špeku, 2 vejce, 200 ml mléka, 400 g hrubé mouky, hrst petrželky, špetku muškátového květu, sůl.

Postup: Housky nakrájíme na kostičky a na chvíli je vložíme do mírně vyhřáté trouby a vysušíme. Špek nakrájíme na kostičky a vypečeme ho. Ke špeku přidáme housky a ostatní ingredience a vymícháme těsto na knedlíky, které necháme 15 minut odležet. Poté tvarujeme kulaté knedlíky (větší než pingpongové míčky; konečky prstů si namáčíme do studené vody) a vaříme je ve vodě 10-12 minut.

« obsah


Svatomartinský Humpolák:

Suroviny: 10 gumových housek, 6 PL hrubé mouky, 4 žloutky, 3/8 l mléka, 250 g slaniny, nebo uzeného masa, sůl.

Postup: Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme osmaženou, na kostičky nakrájenou slaninou i s tukem (uzené osmažíme na sádle), zalijeme mlékem se solí a rozkvedlanými žloutky a necháme stát, až se všechno vsákne. Přidáme mouku podle potřeby a děláme knedlíky velké jako malý citron. Vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Uvařené rozpůlíme a podáváme přelité osmaženou cibulkou. Jako příloha jsou vhodné ke špenátu, zelí, kapustě, ale i k omáčkám a pečeným masům.

« obsah



KNEDLÍKY HOUSKOVÉ - JINÉ

Originální Recept z roku 1890:

Postup: Namočí se půlka ostrouhané housky do mléka, z celé housky se kůra ostrouhá a pak se ustrouhá. 3 deka másla se utře a poté se houska namočená k tomu zamíchá, jakož i dva žloutky a 2 celá vejce. Když je těsto hodně utřeno, zamíchá se k tomu teprve strouhaná houska. Těsto rozděl na 2 díly; z jednoho dělají se knedlíčky, které se dají do slané vody vařit, z druhého se udělají tytéž knedlíčky, ale obalí se v housce a usmaží do červena v rozpáleném másle. Máme potom na ozdobu žluté a červené knedlíčky. Mohou se k nim při míchat ještě zelené knedlíčky špenátové. Tyto troje knedlíčky jsou výtečnou ozdobou, zejména k zadělávaným kuřatům. Mohou se z nich vytvořit také krásné pyramidy.

« obsah


Knedlík, který se prý vždycky povede (pro 3 osoby):

Suroviny: 4 den staré rohlíky, 4 PL hrubé mouky, 1/4 litru mléka, 2 vejce, kousek másla, sůl.

Suroviny na vaření: 2 rozstřižené mikrotenové sáčky a 4 kousky provázku.

Postup: 2 rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem s vejci a se solí a necháme asi hodinu odpočinout. Další rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Namočené rohlíky rozmícháme, přidáme mouku, zamícháme, přidáme opečené rohlíky a opět zamícháme. Z těsta vytvoříme válečky o průměru asi 7 cm, které vaříme v mikrotenu asi 25 minut.

« obsah


Houskovo - bramborový knedlík se salámem:

Suroviny: 3 rohlíky, 3 syrové brambory, měkký salám, sůl.

Postup: Brambory nastrouháme, salám a rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme sůl a vše promícháme. Tvoříme malé knedlíčky a vaříme je asi 10 minut.

« obsah



KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ

  • Používáme brambory varného typu C.

  • Vařené brambory vaříme ve slupce, nejlépe den předem.

  • Brambory strouháme oloupané a vychladlé.

  • Postrouhané brambory lehce mezi prsty mísíme s moukou tak, aby se neslepily v kaši.

  • Teprve poté přidáváme ostatní suroviny a pokud chceme, i nastrouhané syrové brambory.

  • Knedlík nakonec zaděláme velmi lehce, aby zůstal kyprý a lehký.

  • Snažíme se o těsto co nejméně tuhé. Proto kousek málo tuhého těsta vhodíme do vřící vody a zkoušíme, zda drží pohromadě, nedrží-li, potom teprve přidáváme mouku.
  • Poměr surovin, zejména mouky, je tedy orientační. Závisí hodně na bramborách.

  • Vaříme šišku nejvíce 5 cm v průměru, ale lépe je vytvořit váleček, ten rozdělit na stejné kousky a vytvořit kulaté knedlíky.

  • Také můžeme vhazovat lžící noky tak, že lžíci ponoříme do vřící slané vody, potom nabereme těsto a to vnoříme do vody a tak dokola.

  • Knedlíky při vaření lehce odlepíme ode dna a promícháváme.

  • Až vyplavou, už jen malinkou chvilku vaříme.

  • Uvařené knedlíky propícháme a promastíme.


Bramborový knedlík - základní recept

Suroviny: 800 g brambor, 1 vejce, 1 žloutek, 150 g hladké mouky, 100 g hrubé krupice, sůl.

Postup:

  1. Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme, prosypeme moukou s krupicí, solí, prohrneme, přidáme sůl, žloutek i vejce a velmi lehce zpracujeme těsto.

  2. Na pomoučeném vále vytvoříme dva válečky o průměru 5 cm, nebo válečky nakrájíme na stejné kousky a vytvoříme knedlíčky kulaté.

  3. Ve vroucí osolené vodě knedlíky zvolna vaříme asi 20 minut.

  4. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily.

  5. Uvařené jsou krátce po vyplavání.

« obsah


Chlupaté knedlíky (ze syrových i vařených brambor)

Suroviny: 350 g syrových oloupaných brambor, 150 g vařených oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1/2 vejce, sádlo na pomaštění, sůl.

Postup:

  1. Syrové oloupané brambory nastrouháme do misky a necháme stát 1/2 hodiny. Přebytečnou vodu slijeme a dobře smícháme s rozšlehaným vejcem a solí.

  2. Jemně nastrouhané vařené brambory jemně promísíme s prosátou mouku.

  3. Přidáme syrové brambory s vejcem a solí a lehce vypracujeme těsto.

  4. Lžící vykrajujeme noky (jako halušky) a ty vhazujeme do vařící osolené vody.

  5. Nebo na pomoučeném vále utvoříme kulaté knedlíky, které vhazujeme do vařící osolené vody.

  6. Vařečkou knedlíky opatrně nadzvedneme ode dna a za občasného zamíchání vaříme 8 až 10 minut. (Až vyplavou, ještě chvilinku povaříme)

  7. Uvařené knedlíky vyjmeme a po okapání promastíme rozehřátým sádlem.

Poznámky:

  • Chlupaté knedlíky můžete připravit také jen ze syrových brambor, s přídavkem vařených brambor jsou však křehčí a bělejší.

  • Poměr syrových a vařených brambor je orientační, já do klasických knedlíků z vařených brambor rovněž přidávám trochu syrových, jsou potom chutnější a kypřejší.

« obsah


Halušky:

Suroviny: brambory, 1-2 vejce, hladká mouka, sůl.

Postup:

  1. Syrové brambory jemně nastrouháme do mísy.

  2. Do brambor dobře zamícháme vejce a sůl podle chuti.

  3. Nakonec postupně vmícháváme hladkou mouku, až vznikne těsto, které se po vhození do vřící slané vody nerozpadne.

  4. Poté vezmeme velkou lžíci, ponoříme ji do vroucí osolené vody a rychle nabíráme noky, které vhazujeme do vody.

  5. Vhozené noky občas promícháme, jakmile vyplavou, vytáhneme děrovanou naběračkou do mísy a dobře promastíme sádlem, máslem, nebo rozškvařenou slaninou.

  6. Podáváme je s brynzou a slaninou, s kysanou smetanou, se zelím a uzeným masem nebo se špenátem a šunkou a podobně.

  7. Jako příloha jsou vhodné k pečeným masům, zelí, kapustě a podobně.

Poznámky:

  • Těsto na halušky se od těsta na bramboráky se syrových brambor liší pouze tím, že není kořeněné a musí být o něco hustší, aby se ve vodě nerozpadly.

  • Jako příloha lze tam, kde podáváme halušky dobře podat i bramboráky a to ze syrových i vařených brambor.

« obsah


Nakonec knedlíky z vařených brambor a tvarohu:

Jak a proč na ně: Tyto knedlíky jsem začala vařit, když cena tvarohu naskočila z 1,80 Kč na 10 Kč. Přišla doba jahod a děti se těšily na knedlíky tvarohové. Zkusila jsem nakonec nahradit polovinu tvarohu nastrouhanými vařenými brambory a získala skvělé knedlíky. Poměr tvarohu a brambor je libovolný, vařit můžeme knedlíky plněné, sladké i slané, kulaté i "šulánky".

A poznámka nakonec:Zkrátka s kombinacemi tvarohu, syrových a vařených brambor, s tvarem a způsobem tepelného zpracování si můžeme pohrát podle vlastní fantazie. Je to zábavné a vždycky moc dobré.

« obsah



‹-