Zidovske recepty


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

Střípky receptů židovské kuchyně

»«


Obsah receptů židovské kuchyně:

  


SLADKÉ RECEPTY

Mandlový dort na svátky Pesach:

Suroviny: 300 gr mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 300 gr cukru 10 vajec 2 navršen PL macesové moučky (strouhanky) šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citrónu špetka soli případně trochu velmi husté, aromatické marmelády trochu oleje a mletých mandlí na dno formy

Postup: Žloutky, cukr, šťávu a strouhanou citr.kůru šleháme na krém. Vmícháme mleté mandle (vl.oř.)a opatrně tuhý sníh z bílků, šlehaný se špetkou soli. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme strouhankou (nejlépe z oříšků nebo mandlí) Ti největší znalci a mlsouni zdokonalují dorty tím, že naplní 1/2 těsta, pak pomocí lžičky na kávu a špičatým nožíkem potřou povrch těsta mnoha malými flíčky husté marmelády a potřou zbytkem těsta. Trouba musí být předehřátá, a plamínky nesmí být nastavené příliš nízko. Podle výšky dortu, pečeme 40 – 50min, jakmile se nelepí na špejli, vytáhneme.

« obsah


Mandlový Cake na svátky Pesach:

Suroviny:

  • 4 celá vejce

  • 250 gr krystalového cukru

  • trochu třešňové nebo citronové šťávy

  • nastrouhaná citronová kůra

  • 250 gr. mletých mandlí nebo ořechů

Postup:

  1. Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme strouhanými mandlemi nebo ořechy. (Nebo použijeme papír na pečení.)
  2. Bílek neodděluje od žloutku a nešleháme tuhý sníh, protože to by vedlo k přílišnému vyběhnutí nakynutí bábovky, a následkem toho, se bábovka uprostřed propadne (zhroutí se dovnitř). Postačí tedy dobře našlehat celá vejce a poté je se všemi dalšími přísadami důkladně promísit a těstem naplnit vhodně připravenou formu.

  3. Pečeme v předem předehřáté troubě při mírné teplotě asi 60 – 75 minut. Propečení zkusíme špejlí. Jakmile špejle nelepí, ihned vyjmeme z trouby, jinak by příliš „vyschla“.

  4. Na přípravu kulatého, většího dortu vezmeme dvojnásobné množství všech přísad. Nebo vezmeme trojnásobné množství všech přísad a pečeme najednou 3 cakes. Dobře snášejí i zamrazení do mrazáku.

« obsah


Jodenkager- skořicové cukroví:

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 250 g rostlinného tuku, 4 vejce, 180 g cukru, mletá skořice, mletá ořechová jádra.

Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme tuk, 2 celá vejce a 150 g cukru. těsto dobře propracujeme a necháme 30-45 minut odležet. Pak vyválíme na pomoučněném válu tenkou placku a z ní vykrajujeme kolečka, čtverečky, obdélníčky a jiné drobné tvary. Musíme však dbát na jejich sudý počet do každého tvaru, neboť polovinu každého tvaru namažeme rozšlehanými vejci, posypeme skořicí, mletými ořechy a cukrem; druhými stejnými tvary je přikrýváme.

Pečeme na pomaštěném plechu v mírně vyhřáté troubě asi 10-15 minut.

« obsah


Cimes:

Suroviny: 30 g krupicového cukru, 20 g vanilkového cukru, 20 g mleté skořice, 400 g hroznového vína, 200 g sušených jablek (křížal), 200 g sušených hrušek, 500 g sušených švestek a 2 l pitné vody.

Postup: Několik hodin před vařením namočíme sušené švestky, křížaly z jablek a sušené hrušky. Změklé švestky vypeckujeme a všechno ostatní ovoce nakrájíme na menší kousky. Přidáme dobře omyté a nakrájené bobule hroznového vína, načež všechno vložíme do kastrolu a uvaříme do měkka. Dezert na závěr ochutíme cukrem.

« obsah


Mrkvov Cimes:

Suroviny: 1kg mrkve, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžíce medu, 1–2 lžíce másla nebo margarínu, 1 lžičky skořice, 1 lžíce pomerančové šťávy.

Postup: Mrkev oškrábeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Smícháme ji se solí, cukrem, skořicí, medem a margarínem nebo máslem, přelijeme vodou a na malém plameni dusíme 1 hodiny. Nakonec přidáme pomerančovou šťávu.

« obsah


Blincesy - lívance s tvarohem:

Blincesy, to jsou jemné a tenké židovské palačinky. Připravují se z bramborové mouky a pečou se pouze z jedné strany. Připravují se nasladko. Usmažené palačinky se před srolováním se dají naplnit čímkoliv. Oblíbenou náplní je tvarohová, ovocná, zeleninová i houbová. Srolované blincesy se poskládají do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a pečou se v troubě dozlatova.

Celkem nic se nestane, když ze sladké náplně uděláte slanou a brambory dochutíte rozdrceným česnekem.

Suroviny: 2 vejce, 150 g polohrubé mouky, sůl, 100 g mandlí, nebo vlašských ořechů, 50 g rozinek, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, trochu soli, rum na namočení rizinek, olej na smažení.

Postup: Do mísy prosijeme mouku, vejce, podle potřeby vodu, mírně osolíme a dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a naběračkou naléváme řidké těsto, aby vznikla tenká placka, kterou smažíme jen po jedné straně. Placky klademe do připravené mísy neopečenou stranou dolů. Poté každou placku potřeme náplní s tvarohu, rozinek(předem namočených), sekaných mandlí nebo ořechů a vanilkového cukru. Aby tvaroh držel pohromadě, můžeme přidat žloutek. Nakonec placky přeložíme ze čtyř stran jako šátečkovy koláč a osmažíme z obou stran dozlatova.

« obsah


Horká čokoláda:

Suroviny: 100 g kvalitní (70%) hořké čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 1 čl mleté skořice, vanilkový cukr, 1 dl mléka a 2 PL kakaového pudinku, nebo Solamylu

Postup: Mléko s čokoládou vložíme do vodní lázně a zahřejeme. Za stálého míchání přidáme Solamyl rozpuštěný v trošce mléka, vanilkový cukr, skořici a smetanu a opět zahřejeme, dokud se vše nerozpustí. V závěru čokoládu vyšleháme metličkou a nalejeme do 4-5 šálků. Horkou čokoládu dozdobíme ušlehanou smetanou a nastrouháme čokoládu. (Pokud chcete na ozdobení karamelovou šlehačku, tak nechte zkaramelizovat ve vodní lázni cukr do světle hněda a potom vmíchejte do ušlehané šlehačky)

« obsah



SLANÉ RECEPTY

Pomazánka z telecích jater:

« obsah


Přírodní telecí po Židovsku:

Suroviny: 1 kg telecího masa, 1 cibule, olej, tymián, sůl, dobromysl, pepř.

Postup: Maso vykostíme a nakrájíme na kostky nebo plátky, vložíme na rozpálený olej v kastrolu, osolíme, přidáme špetku tymiánu a sušenou rozdrcenou dobromysl, opepříme a zprudka opečeme dočervena. Pak přidáme velkou nakrájenou cibuli a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme do měka. Vody nesmíme nalít mnoho, aby po změknutí masa zůstala směs masa a cibule. Podáváme s bramborovými plackami, s rozinkovou rýží a různými zeleninovými saláty.

« obsah


Tradiční šoulet:

Suroviny: 2 stroužky česneku, 4 vejce, 1 sklenice cibule, 1/3 sáčku krup, 1 kg masa, 500 g červené fazole a 3 PL husího sádla, sůl, pepř a paprika podle chuti. Maso může být hovězí, kuřecí, kachní, nebo telecí.

Postup:

  1. Do hrnce dáme fazole a kroupy. Kroupy použijeme střední nebo velké. Vložíme maso vcelku, omytá vajíčka, cibuli i česnek v slupce. Maso můžeme i namíchat - kuřecí, kachní či telecí. Přidáme červenou papriku, pepř, sůl a husí nebo kachní sádlo. Vše zalijeme vodou.

  2. Hrnec zakryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 150 °C. Šoulet zvolna pečeme asi 2 - 2,5 hodiny. Vejce můžeme uprostřed pečení vyjmout. Pokud jsou fazole a maso měkké dřív, můžeme šoulet z trouby vyndat. Měkké maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.

  3. Tradiční židovský šoulet podáváme s nakrájeným vajíčkem. Jako příloha se hodí sladkokyselé okurky či červená řepa.

« obsah


Zeleninový šoulet:

Suroviny: Po hrstech hrachu, čočky, fazolí, přiměřeně kysaného zelí, přiměřeně slaniny, uzeného masa a tuku, nejlépe sádla, sůl, pepř, kmín a paprika podle chuti.

Postup: Hrách, čočku a fazole přes noc namočíme do osolené vody. Druhý den dolejeme vodu, která se vsákla a uvaříme do měkka. Zvlášť podusíme do měkka kysané zelí. To potom slejeme a vmícháme do luštěnin. Na pánvi opečeme na kostičky pokrájené uzené maso a i s omastkem opět vmícháme do luštěnin se zelím. Dosolíme a dokořeníme podle chuti.

« obsah


Sudená polévka Cholodnik:

Suroviny:

  • 5 kg nať mladá - z červené řepy

  • 400 g okurka salátová

  • 200 g ředkvička

  • 50 g pažitka

  • 50 g kopr

  • 1,50 l kyselé mléko

  • 3 dl zakysaná smetana

  • vejce na tvrdo

  • 50 g hořčice

  • sůl

  • pepř mletý

  • cukr

Postup: Červenou řepu nastrouháme a uvaříme spolu s nakrájenými mladými listy v osolené vodě. Odvar přecedíme přes síto, zahustíme smetanou a trochou mouky. Do polévky nakrájíme na tenoučké plátky čerstvou okurku, ředkvičku a cibulku. Přidáme nasekaný kopr, petrželku a dochutíme pepřem a solí.
Dvě vejce uvaříme natvrdo, rozkrájíme na čtvrtky. Polévku přikyselíme lákem od kyselých okurek a uložíme na chvíli do lednice. Na talíře rozdělíme čtvrtky vajec, zalijeme polévkou a podáváme.

« obsah



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše