Blincesy, to jsou jemné a tenké židovské palačinky. Připravují se z bramborové mouky a pečou se pouze z jedné strany. Připravují se nasladko. Usmažené palačinky se před srolováním se dají naplnit čímkoliv. Oblíbenou náplní je tvarohová, ovocná, zeleninová i houbová. Srolované blincesy se poskládají do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a pečou se v troubě dozlatova.
Celkem nic se nestane, když ze sladké náplně uděláte slanou a brambory dochutíte rozdrceným česnekem.
Suroviny:
2 vejce, 150 g polohrubé mouky, sůl, 100 g mandlí, nebo vlašských ořechů, 50 g rozinek, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, trochu soli, rum na namočení rizinek, olej na smažení.
Postup: Do mísy prosijeme mouku, vejce, podle potřeby vodu, mírně osolíme a dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a naběračkou naléváme řidké těsto, aby vznikla tenká placka, kterou smažíme jen po jedné straně. Placky klademe do připravené mísy neopečenou stranou dolů. Poté každou placku potřeme náplní s tvarohu, rozinek(předem namočených), sekaných mandlí nebo ořechů a vanilkového cukru. Aby tvaroh držel pohromadě, můžeme přidat žloutek. Nakonec placky přeložíme ze čtyř stran jako šátečkovy koláč a osmažíme z obou stran dozlatova.