‹- Obsah všech receptů ‹- Helzin svět ‹- Má víra - domov mé duše
SUŠENKY - COOKIES Americké čokoládové sušenky - cookies:
Jsou sušenky, jejichž základní surovinou je čokoláda nebo čokoládové lupínky. Tradiční recept
obsahuje máslo, hnědý a bílý cukr, vejce, jedlou sodu nebo prášek do
pečiva, mouku a čokoládu. V závislosti na poměru surovin, míchání
nebo době pečení budou některé sušenky měkké a jiné naopak křupavé.
Klíčem k úspěchu těch správných "amerických cookies" (aby nebyly
křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla -
nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát.
Tzn. měkké, ale pořád tužší.
Nejlepší jsou druhý den, rozleží se a chutě se prolnou. Pro změnu,
přidejte do nich citronovou kůru, (nešetřete s ní) nasekané ořechy,
hrozinky, nebo kandovaného ovoce. Měkké čokoládové sušenky z "Chutí světa" Suroviny na 2 plechy:
1 hrnek (225 g) másla, pokojové teploty
1 hrnek (225 g) krupicového cukru
1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru
3 vejce
1 ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
1 1/2 ČL jedlé sody
3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky
400 g mléčné čokolády, (nakrájené na kousky vel. mezi 5 - 10 mm)
Postup: Promíchejte mouku, prášek na pečení, sodu a sůl. V jiné míse máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem. (2 minuty). Přidejte vejce,
vanilkový extrakt a prošlehejte. Ve 3 etapách přidejte suchou směs a
dobře zapracujte. Na závěr vmíchejte lžící nasekanou čokoládu.
Na plech potažený pečícím papírem dávejte kopečky těsta vrchovatou
lžíci, nemusíte je nijak tvarovat a pečte asi 10 minut na 175 °C.
Po vyndání z trouby nechte sušenky asi 2-3 minuty vychladnout,
trochu zpevní a budete je moci přesunout na vychladnutí na talíř
nebo mřížku. Čokoládové sušenky z "Vaření.cz" Suroviny na 2 plechy: 40 g vlašské ořechy
2 ks vejce
250 g cukr krupice
1 špetka sůl
350 g čokoláda na vaření
1/2 balíčku prášek do pečiva
500 g polohrubá mouka
250 g tuk na pečení
Postup: Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím
práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a
přidáme je do těsta.
Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím
papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek.
Americké čokoládové sušenky pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 °C
zhruba tak 20 minut.
Upečené americké čokoládové sušenky necháme vychladnout a můžeme se
do nich pustit. Sušenky z "Receptů.cz" Suroviny na 20 ks: Polohrubá mouka 250 g
Cukr krupice 250 g
Kakao 50 g
Vanilkový cukr 1 balení
Jedlá soda 1 lžička
Skořice 1 lžička
Sůl 1/2 lžička
Čokoláda - mléčná 155 g
Mléko 4 lžíce
Vejce 2 ks
Máslo (změklé) 225 g
Postup: Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím
práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a
přidáme je do těsta.
Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím
papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek.
Americké čokoládové sušenky pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 °C
zhruba tak 20 minut.
Upečené americké čokoládové sušenky necháme vychladnout a můžeme se
do nich pustit. Sušenky z "Mufinária" Suroviny na 2 plechy: 142 g hladké mouky
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky prášku do pečení
1/2 lžičky soli
113 g másla pokojové teploty
90 g cukru krupice
90 g hnědého třtinového cukru
podle chuti vanilkového extraktu (opatrně)
1 velké vejce
100 g nasekané čokolády
Postup: Promíchejte mouku, prášek na pečení, sodu a sůl. V jiné míse máslo
pokojové teploty vyšlehejte s cukrem. (2 minuty). Přidejte vejce,
vanilkový extrakt a prošlehejte. Ve 3 etapách přidejte suchou směs a
dobře zapracujte. Na závěr vmíchejte lžící nasekanou čokoládu.
Na plech potažený pečícím papírem dávejte kopečky těsta vrchovatou
lžíci, nemusíte je nijak tvarovat a pečte asi 10 minut na 175 °C.
Po vyndání z trouby nechte sušenky asi 2-3 minuty vychladnout,
trochu zpevní a budete je moci přesunout na vychladnutí na talíř
nebo mřížku. Americké čokoládové cookies Suroviny těsto: 40 g vlašských ořechů,
350 g čokolády na vaření,
špetka soli,
500 g polohrubé mouky,
250 g cukru krupice,
1/2 balíčku prášku do pečiva,
250 g tuku,
2 vejce.
Postup: Tuk utřeme s cukrem a vejci do pěny. Přidáme mouku s kypřícím
práškem a špetkou soli. Čokoládu a ořechy posekáme na menší kousky a
přidáme je do těsta.
Z těsta vytváříme kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím
papírem. Při pečení se kuličky roztečou do krásného tvaru sušenek.
Americké čokoládové cookies pečeme v předem vyhřáté troubě asi na
200 °C zhruba tak 20 minut.
Upečené cookies necháme vychladnout a můžeme se do nich pustit. Americké cookies Suroviny I: 1 hrnek poloh mouky,
1čl. prášku do pečiva,
1čl. jedlé sody,
1čl. soli,
1čl. skořice.
Suroviny II: 225g rozpuštěného másla.
1,25 hrnku cukru,
PL medu,
1 vanilkový cukr
2 žloutky,
3PL medu.
Suroviny III: 3 hrnky ovesných vloček,
dle chuti rozinky,
kokos,
ořechy,
slunečnicová, nebo sezamová semínka.
Postup: Příprava je velice jednoduchá, jednolitvé ingredience u bodů 1,2 a 3
smícháme nejprve zvlášť a pak vše dohromady. Z těsta uděláme menší
kuličky, které klademe na plech (vyložený pečícím papírem) spíše
dále od sebe, neboť se nám v troubě trochu roztečnou na menší
placičky. Pečeme při teplotě 180 °C v předem předehřáté troubě cca
15 minut. Americké cookies kakaové s kousky čokolády Suroviny na 2 plechy: 250 g polohrubé mouky,
250 g cukru krupice,
50 gramů kakaa,
1 vanilkový cukr,
1 čl jedlé sody,
skořice,
1/2 čl soli,
350 g čokoládových flíčků, nebo nasekané čokolády,
3 PL mléka,
2 vajíčka,
225 g másla.
Postup: Zahřejte si troubu na 180°C.
V jedné míse spolu smíchejte všechny suché ingredience - tedy mouku,
cukr, kakao, vanilkový cukr, jednou sodu, skořici a sůl.
Do druhé dejte mléko, vajíčka, máslo a čokoládové flíčky a všechny
ingredience zpracujte dohromady.
Sypké ingredience z první mísy postupně přesívejte do druhé misky,
přičemž následně těsto důkladně propracujte.
Čajovou lžičkou dělejte z těsta malé kuličky, které poté klaďte na
plech vyložený pečícím papírem.
Koláčky pečte v předehřáté troubě asi 9 - 12 minut.
Poznámka: Mezi kuličkami těsta nechávejte na plechu velké mezery,
hmota při pečení rozteče a může vám tak vzniknout jedna velká placka.
Americké cookies s rozinkami a ovocem Suroviny na 70 ks - těsto: 1 vejce,
1/2 balíčku prášku do pečiva,
1 vanilkový cukr,
260 g polohrubé mouky,
200 g cukru moučky,
150 g másla.
Suroviny na ozdobu: 1 balíček hořké čokolády
rozinky,
jablka,
sušené ovoce.
Postup: Přísady na těsto smícháme v míse (věřte mi, jde to a nejlépe rukama)
na husté, mírně lepkavé těsto.
Z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 1,5 cm a klademe je na plech
(vymazaný a vysypaný, nebo s papírem) ve vzdálenosti asi 5 cm od sebe.
Jablko a čokoládu nakrájíme na malé kostičky a seshora je lehce
zatlačíme do kuliček - při pečení se kuličky roztečou a tak budou
zdobit celé sušenky. Kostičky lze i zamíchat rovnou do těsta.
Kuličky vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme do zlátova
(asi 15´). Po vytažení je necháme vychladnout a ztvrdnout, na plechu. Americké čokoládové cookies s kousky čokolády Suroviny na 2 plechy: 100 g 80% čokolády ,
20 g hladké mouky,
30 g kakaa,
1 čl jedlé sody,
1 špetka soli,
100 g změklého másla,
80 g třtinového cukru,
1 vanilkový cukr,
1 vejce,
100 ml mléka,
80 g čokoládových chipsů (nasekané čokolády).
Postup: V míse smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Čokoládu
si rozpusťte ve vodní lázni.
V další misce ušlehejte máslo s oběma cukry do nadýchané pěny, tu
smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a vejci.
Směs nalijte do suchých ingrediencí, přidejte mléko a vše lehce
promíchejte.
Na závěr do těsta přisypte nasekanou čokoládu nebo čokoládové chipsy
a opět velmi lehce promíchejte.
Lžící navršte malé kopečky těsta na plech s pečícím papírem. V
troubě se hodně roztečou.
Sušenky pečte asi 18 minut (dle velikosti) na 200°C. Nechte je
vychladnout, pokud máte pevnou vůli
Sušenky uchovávejte v chladnu v dobře uzavřených nádobách Velice čokoládové cookies s kousky čokolády Suroviny na 2 plechy: 125g čokolády (alespoň 70% kakaa),
150g mouky,
30g kakaa,
1 čl. prášku do pečiva,
1/2 čl.soli,
125g změklého másla,
125g cukru,
1 č.l. vanilkového extraktu,
1 vejce rovnou z lednice,
150-350g čokoládových vloček.
Postup: Smícháme máslo a cukr, přidáme rozehřátou čokoládu a dobře spojíme.
Pak vmícháme vanilkový extrakt, vejce a nakonec všechny sypké
ingredience pres sítko. Vymícháme a přisypeme čokoládové vločky a
pořádně spojíme, nejlépe stěrkou. Plech si vyložíme pečícím papírem
a naklademe dvanáct hromádek hmoty (nejlépe naběračkou na zmrzlinu a
nožem. Dáváme dost daleko od sebe, nejlépe použit dva plechy. Pečeme
na 170°C asi 18 minut. Vyzkoušíme špejlí Ihned po vyndání z trouby
sesuneme spolu s papírem na pracovní plochu, necháme vychladnout a
přendáme na tác až po úplném vychladnuti, jinak se rozpadnou.
Vydrží až dva týdny stále stejně úžasné. Sušenky karamelové - typu Lotus:
Značka Lotus vzniká v belgickém městě Lembeke pod rukama tří bratrů
Boone s pomocí celé rodiny. Specializovala se na karamelové sušenky
a perníčky, které pojmenovali právě Lotus a to podle lotusového
květu, který také představuje čistotu.
Všechny své produkty rozváželi v ikonickém červeném autě. Pan Boone
trávil celé dny a noci s tím, že ochutnával a vylepšoval těsto na
sušenku aby dosáhl dokonalého spojení kávy a sušenky.
Sušenky se podávaly ke kávě na Bruselském veletrhu a tisíce
návštěvníků a turistů se do nich zamilovaly. A protože s kávou se
staly nerozlučnou dvojkou, a aby si zachovaly čerstvost a křupavost,
bratři Boonovi je začali balit po jedné.
Originální karamelové sušenky značky Lotus jsou známé po celém světě
již 80 let. Díky své jedinečné karamelové příchuti se skvělé hodí
pro každou příležitost. Sušenky (spekulky) Lotus karamelové hrnkové Suroviny 1. těsto: karamelový sirup:
1 hrnek třtinový cukr
1/2 hrnek vroucí voda
Suroviny 2. těsto: 4 hrnky hladká mouka
1 hrnek třtinový cukr
1/2 - 1 hrnek karamelový sirup
1 kostka máslo
1/2 lžičky soda
1/2 lžičky sůl
1 lžička skořice
na šp. lžičky mletý pepř
na šp. lžičky mletý hřebíček
na šp. lžičky mletý zázvor
na šp. lžičky mletý muškátový oříšek
Postup: Do hrnce s tlustým dnem necháme pomalu rozpustit třtinový cukr. Když
se všechen cukr rozpustí na karamel, vlijeme vroucí vodu. Zde
postupujte opatrně, protože horký karamel rád prská. Pomalu necháme
všechen karamel rozpustit, dokud nevznikne sirup. Pokud nechcete u
rozpouštění sirupu stát, klidně plotnu vypněte a nechte jej stát do
rána, karamel se sám přes noc rozpustí.
Po vychladnutí karamelového sirupu se můžeme pustit do těsta.
Rozmíchejte máslo s cukrem a karamelovým sirupem. Poté přidejte
mouku, sůl a všechno koření a vypracujte vše do hutného těsta. Pokud
se vám lepí těsto příliš na prsty, přidejte trochu mouky.
Vzniklé těsto rozdělte na 4 kusy a každý z nich rozválejte na tenký
plát. Pomocí vykrajovátek vykrájejte jednotlivé sušenky. Použít
můžete jakákoliv vykrajovátka, např. ty, co máte na perníky.
Vykrájené sušenky vkládejte na plech, vyložený pečícím papírem a
dejte jej péci do předehřáté trouby na 180°C a pečte 12 minut.
Když jsou sušenky upečené, nechte je vychladnout. Po vychladnutí
jsou sušenky tvrdé a při namáčení do kávy změknou. Sušenky(spekulky) Lotus karamelové II. Suroviny: 300 g hladké mouky
130 g cukru krupice
4 PL vody
130 g másla
1 ČL skořice
2 špetky soli
na špičku ČL:
muškátový oříšek nebo květ
mletý hřebíček
mletý zázvor
mletý pepř (určitě tam patří!)
Postup: Vše sypké promíchat v míse, přidat máslo a 30 g cukru a dobře
promneme. Ze zbylého cukru uvaříme karamel, odstavíme, přidáme vodu
a vaříme do rozpuštění. Vychladlé přidáme do směsi.
Vypracujeme těsto, ze kterého děláme válečky, které zploštíme do
oválků a zdobíme řadou vpichů vidličkou nebo razítkem. Pečeme na
160°C asi 15 minut. Vychladnout musí na plechu, aby karamel opět ztuhl. Karamelové sušenky Suroviny: 175g cukru (třtinového)
115g másla
1 vejce
100g hladké mouky
100g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
10 ks mléčných karamelek
Postup: Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si 3 plechy.
. Cukr vyšleháme se změklým máslem do krémové hmoty, přidáme vajíčko a
znovu šleháme. Smícháme si mouky, prášek do pečiva a sodu, tuto směs
po lžících vmícháváme. Nakonec přidáme drobně nakrájené karamelky.
Těsto dáváme na plech za pomoci dvou lžiček (zhruba velikost a tvar
vlašského ořechu), necháváme dostatečné mezery, aby se sušenky měly
kam roztéct.
Pečeme 8-10min. Necháme vychladnout na plechu. Bezlepkové karamelovo-kořeněné sušenky Lotus Suroviny: 300 g bezlepkové mouky ( na př. 200g rýžové a 100g modré Doves farm)
130 g cukru krupice
4 PL vody
130 g másla
1 KL skořice
špetka muškátového oříšku
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého zázvoru
špetka mletého pepře
2 špetky soli
Postup: Vše sypké v míse promícháme, přihodíme máslo a 30g cukru a dobře
promneme.
Ze zbylého cukru uděláme karamel. Vhodíme jej do kastrůlku a necháme
na plotně rozpustit a zezlátnout.
Odstavíme a přidáme vodu. Dáme znovu vařit do rozpuštění.
Necháme vychladnout a následně přidáme do směsi v míse.
Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme válečky, následně sploštíme do
oválků a ozdobíme. Užila jsem vidličku a udělala dvě řady vpichů.
Pečeme na 160°C asi 15 minut dle trouby,
Po upečení necháme dobře vychladnout na plechu a pak teprve sundáme ‹- Obsah všech receptů
|