Velikonoce_peceni


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

Velikonoční pečeníčko


Obsah receptů velikonočního pečení:

   


Ořechové perníčky:

Suroviny:

  • 500g polohrubé mouky

  • 120g cukru moučky, (dávám méně, i 1/2)

  • 50g velmi jemně mletých ořechů,

  • 50g čokolády,

  • 1/2 čl pomerančové kůry,

  • 1/2 čl člskořice, 1 nové koření, 5 hřebíků

  • 1 perníkové koření,(Kotány)

  • 1 prášek do pečiva

  • 70g medu,

  • 150g másla,
  • 2 žloutky,

  • 1 čl čaje,
  • 2-5 PL černé kávy
  •  

Postup: Máslo, med a čokoládu s kávou a čajem nahřejeme a rozpustíme, přidáme ořechy, mouku, koření a žloutky. Zpracujeme a necháme v lednici přes noc. Velké tvary vyválíme přímo na pečícím papíře, vykrájíme a přeneseme na plech.

Poznámky:

  • Perníčky jsou ihned měkké

  • Kávu a koření používáme v množství dle chuti.

  • Když chceš mít hladký povrch, musíš ořechy rozsekat téměř na kaši.

« obsah velikonočního pečeníčka


Perníčky bez ořechů:

Suroviny:

  • 250 g medu

  • 150 g cukru – krystal (nebo méně)

  • 100 g másla, nebo 10g sádla a 90g másla

  • 1/8l vody

  • 500 g mouky – hladké

  • 1 celé vejce

  • 1 kávová lžička jedlé sody

  • koření

Koření: citrónová, nebo pomerančová kůra, (odrhnout mýdlem a kartáčem v horké vodě), hřebíček, skořice, anýz, badyán, nebo 1 sáček perníkového koření Kotány

Postup: Med, cukr, máslo a vodu svaříme. Do vařícího zapracujeme mouku a kůru, necháme zchladnout a do vlahého přidáme vejce, sodu a koření. Těsto necháme odležet v lednici alespoň 3 dny, vykrájené tvary na plechu přes noc. Upečené tvary potřeme polevou a malujeme.

Poznámky:

  • Perníčky nechejte uležet, nejlepší jsou zhruba za měsíc.
  • Polevu kyselíme citrónovou šťávou, nebo kyselinou, či kyselinou askorbovou.
  • Mouku lze použít i celozrnnou žitnou chlebovou, nebo PRO-BIO)

« obsah velikonočního pečeníčka


Vanilkové rohlíčky:

Suroviny:

  • 560g mouky - hladká

  • 140g cukru - mletý

  • 140g ořechů - strouhané

  • 400g másla - nastrouhat

  • 1 vajíčko

  • citrónová kůra

  • vanilka (nemusí být)

  • vanilka a cukr na obalení

Postup: Sypké suroviny smícháme, zapracujeme máslo. Přidáme-li vajíčko, usnadníme si práci. Z těsta odpočinutého přes noc v lednici tvoříme rohlíčky, které pečené a vychladlé obalujeme cukru s vanilkou.

Poznámky:

  • Máslo do pečiva strouhám, a to na hrubším struhadle přímo nad moukou, přičemž ho v mouce stále namáčím a obaluji, nelepí se na struhadle.

  • Rozpočet je nutno dodržet, je ale možno přidat citrónovou kůru, omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou a a vanilku.

« obsah velikonočního pečeníčka


Linecké pečivo:

Suroviny:

  • 200g cukru - mletý

  • 400g másla - nastrouhat

  • 600g mouky - hladká

  • 1 vajíčko

  • citrónová kůra

  • vanilka (nemusí být)

Postup: Sypké suroviny smícháme a zapracujeme máslo. Vejce nám usnadníme práci. Těsto necháme odpočinout přes noc v lednici.

Poznámky:

  • Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky

  • Rozpočet je nutno dodržet přesně, možno přidat citrónovou kůru, dobře omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou, a vanilku.

  • Tvoříme kolečka, jedno s dírkou a slepujeme marmeládou, polovinu těsta můžeme smíchat s kakaem, a tak dál. Můžeme klást na sebe „tvar“, posypat sekanými ořechy, kandovaným ovocem, nahoru položit tentýž „tvar“ a péct.

  • Těsto lze použít i na košíčky.

« obsah velikonočního pečeníčka


Košíčky pečené s náplní:

Suroviny těsto:
  • 400g hladké mouky

  • 120g moučkového cukru

  • 280g másla

  • 4 žloutky

Suroviny - nádivka:
  • 200g mletých ořechů

  • 400g moučkového cukru

  • 4 bílky

  •  

Postup: Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček, na dno dáme kousek marmelády a doplníme nádivkou. Hotové a vychladlé poléváme čokoládou.

Poznámky:

  • Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky

  • Rozpočet na nádivku je pouze základ, já ji připravuji dále podle chuti. Přidávám citrónovou šťávu, rum, kakao, mám-li, pak dobrá povidla a ochutnávám. Plním košíčky tak, aby byl nahoře kopeček a nádivku, pokud dojde přidělávám.

  • Na dno vtlačeného košíčku dávám opět něco mňam – marmeládu míchám s rozsekanými brusinkami, přidávám citrónovou šťávu, když je to sladké.

  • Takže dám tu marmošku, na to kopec nádivky a peču formičky nevymazávám, mám ale vyzkoušený tvar.

  • Po upečení a vychladnutí vyklopím, poleji vrch čokoládou nejlépe více %, rozehřátou se ztuženým pokrmovým tukem.

  • Povrch posypu nahrubo strouhanými oříšky.

  • Je to výborné a i když se to nezdá, není to moc pracné.

« obsah velikonočního pečeníčka


Dobrý velikonoční mazanec, věnec, nebo beránek:

Suroviny:

  • 1000g mouky polohrubé

  • 160g cukru krupice (písek)

  • 300g másla (1/2 sádla)

  • 50g droždí
  • 1 vejce

  • 5 žloutků

  • 140g sekaných mandlí
  • 140g hrozinek

  • sůl, citrónová kůra, mléko

Postup: Máslo rozmělníme v mouce, přidáme vykynuté droždí, cukr, pět žloutků, sůl, citrónovou kůru, loupané, sekané mandle a mléka tolik, kolik bude potřeba k vypracování tuhého těsta. Do vypracovaného těsta přidáme hrozinky a necháme kynout. Pak vytvoříme mazanec (věnec) a opět necháme kynout. Nakonec potřeme vejcem, posypeme mandlemi a asi hodinu v dobře vyhřáté troubě. Po půlhodině - ne dřív, ni můžeme v troubě otočit. Podle potřeby podložíme a později i přikryjeme 3x složeným alobalem.

Poznámky:

  • Pokud chceme péci mazanec, vytvoříme bochánek, která nahoře křížem nakrojíme.

  • Věnec upleteme jako cop, nebo dlouhou vánočku, kterou potom zatočíme

  • Zatočenou vánočku, aby nesjela, propíchneme několikrát špejlemi

  • Beránka pečeme ve formě, kterou jen vymažeme

« obsah velikonočního pečeníčka


Beránek z třeného těsta:

Suroviny:

  • 250g mouky polohrubé

  • 250g cukru

  • 120g másla

  • 60g sádla

  • 5 vajec (1 celé + 4 bílky)

  • 4 žloutky

  • 1 citrón, kůra i šťáva

  • 1/2 prášku do pečiva

Postup: Máslo, sádlo, cukr, 1 vejce, 4 žloutky, kůru a šťávu z citrónu třeme. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh ze 4 bílků. Formu vymažeme, vysypeme moukou a plníme do 2/3.

Poznámky:

  • Je potřeba mít dobré, voňavé sádlo.

  • Tento beránek zůstane dlouho vlahý.

« obsah velikonočního pečeníčka


Kynuté těsto s nádivkou

na beránka, bábovku, nebo věnec

Suroviny:

  • 500g mouky polohrubé

  • 150g másla (1/2 sádlo)

  • 3 PL cukru

  • 3-4 žloutky

  • 1/2 až 1 šálek mléka

  • špetka soli

  • kostka droždí
     

Suroviny nádivka:
  • 1 kostky Hery, nebo másla

  • 100g cukru

  • 2 PL kakaa

  • 2 žloutky

       
  • 2 bílky na sníh

  • 1/2 hrnku strouhaných piškotů

  • 1/2 hrnku strouhanky

  • Rum, mléko, či káva

Postup:

  1. Zaděláme kynuté těsto

  2. Připravíme si nádivku tak, že vše smícháme, ale z bílků a části cukru ušleháme tuhý sníh, který nakonec do nádivky lehce vmícháme.

  3. Z těsta vytvoříme obdélník, do něj zabalíme nádivku a vložíme do formy, kterou pouze dobře vymažeme máslem.

  4. U beránka vložíme část těsta, na ně nádivku a přikryjeme zbylým těstem.

« obsah velikonočního pečeníčka


Štola nekynutá od Koulidla:

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky,

  • 20 dkg cukru krupice,

  • 1 vanilkový cukr,

  • 1/2 Hery,

  • 5 dkg sádla,

  • 2 vejce,

  • 1 tvaroh,

  • 3 lžíce rumu,

  • 12 dkg rozinek,

  • 12 dkg ořechů (sekaných),

  • 1 prášek do pečiva
     

Postup:

  1. Cukry, tuky, vejce, tvaroh, rum a prdopeč vmíchaný v mouce rychle zpracujeme na vále, uděláme dva obdélníky, posypeme rozinkami a ořechy, ty zamáčkneme do těsta, z těsta uděláme dva válečky a dáme je na plech péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů, asi 3/4 hodiny).

  2. Po upečení potřeme máslem a důkladně obalíme v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky).

Poznámky:

  • Péci 3-4 týdny dopředu, ale v případě náhlého záchvatu mlsoty lze použít i hned.

  • Těsto lze použít i na mazanec, chutná podobně, jako kynuté.

« obsah velikonočního pečeníčka


Velikonční miminka:

Suroviny:

  • 500g mouky polohrubé

  • 125 g másla

  • 100 g cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 vejce + 2 žloutky

  • citrónová kůra

  • 2 špetky soli

  • citrónová kůra

  • muškátový oříšek

  • rum

  • vejce na potření

  • 6 vajec na hlavičky.

Postup: Ze všech surovin zaděláme těsto, z těsta upleteme malé " peřinky na miminka" a předem uvařená vařené vajíčka do nich zaboříme jako hlavičky. Peřinky pleteme ze tří pramenů, které však splétáme až pod hlavičkou. Na prostřední pramen položíme v horní části vajíčko - hlavičku, druhé dva prameny tvoří okolo hlavičky okraj peřinky, který můžeme i různě ozdobit, (třeba nařezáním, skroucením a podobně). Pod hlavičkou pak ty tři prameny spleteme jako cop. Peřinky potřeme vejcem a pečeme do zlatova.

« obsah velikonočního pečeníčka



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše